Život s naším dieťaťom: 2. mesiac

Život s naším dieťaťom: 2. mesiac>
Po prvých štyroch týždňoch začína mnoho rodičov pozorovať narastajúce líčka, stehienka a tukové zásoby svojho dieťatka. Je to prirodzené. Druhý mesiac so sebou prináša aj prvý jemný úsmev bábätka, nzývaný aj sociálny úsmev. Aké ďalšie míľniky prináša toto obdobie?

Rozvoj motorických zručností

Aktívne pohyby, zrýchlené mávanie ručičiek a nožičiek, ako aj prvé pokusy o vydávanie zvukov. V polohe na brušku už dieťatko môže začať dvíhať hlavičku. Postupne sa zlepšuje uchopenie ručičiek. Je cielenejšie. Prvotný reflex uchopenia sa rozvíja, čo vedie ku schopnosti ručičky zároveň aj uvoľniť. Dieťatko pomaly objavuje, že má prstíky, díva sa na ne a hrá sa s nimi.

Rozpoznávanie farieb a vzorov

Počas prvých týždňov novorodencov fascinujú najmä jednoduché, dvojfarebné vzory. To sa v tomto období začína postupne meniť. Fascinujú ich pestré farby, zložité tvary a vzory. U bábätiek sa v tomto období každým dňom viac a viac rozvíja sluch, zrak, čuch, chuť aj dotyk. Všetkými týmito zmyslami začínajú prostredie okolo seba stále intenzívnejšie vnímať. Kým počas prvých týždňov života iba pozerajú okolo seba, neskôr sa ich zraz zaostrí a vy viete rozoznať, že teraz už bez pochyby hľadia priamo na vás. Na ich tvári môžeme pozorovať prvé známky úsmevu. Spočiatku sú to skôr nekoordinované grimasy, ktoré sa postupne vyvíjajú. Usmievať sa začínajú na známe tváre alebo obľ1242-BO-5901435405703úbené hračky.

Dlhší spánok

Percento detičiek, ktoré v druhom mesiaci prespia celú noc, je stále veľmi nízke. Dĺžka spánku počas noci sa však postupne predlžuje. V spánku sa už dieťatko začína viac pohybovať. Uistite sa preto, že jeho postieľka alebo miesto, kde spí, je dostatočne zabezpečené. Mnoho detí spí v tomto období 2 až 4 krát denne. Počet hodín, ktoré prebdejú, je individuálny. Môže sa ale vyšplhať aj na 10 hodín denne.

Návšteva lekára

Na konci prvého alebo na začiatku druhého mesiaca je potrebné absolvovať návštevu lekára. Je dobré mať pripravené informácie o bábätku (každodennú váhu, počet kŕmení, stolicu). Do 6. týždňov od narodenia môžete absolvovať aj sonografiu (USG) bedrového kĺbu dieťatka, teda kontrolu ultrazvukom. Je to oveľa šetrnejší spôsob ako klasický röntgen. Bedrový ultrazvuk dokáže rozpoznať negatívny vývoj pohybového aparátu. Včasná diagnostika môže zabezpečiť úspešnosť liečby s nízkym rizikom komplikácii do budúcna. Asi u 4 %  bábätiek sa objavuje dysplázia bedrového kĺbu, a to v rôznych stupňoch závažnosti. Pri miernom stupni závažnosti sa odporúča ako terapia posilniť zavinovanie, teda baliť bábätko tzv. „naširoko". To znamená poskladať dve látkové plienky na tretiny na pruh široký 15 až 20 cm, ktorý sa vloží do plienkových nohavičiek už na papierovú plienku.

Strava v 2. mesiaci

Jedinou stravou vášho bábätka zostáva materské alebo dojčenské mlieko. Iné potraviny jeho tráviaci trakt nedokáže spracovať.

Plienky a prebaľovanie

Prebaľovanie sa pre vás stalo rutinnou záležitosťou. S veľkou pravdepodobnosťou vám už najmenšia veľkosť plienok  nepostačuje a museli ste presedlať na o číslo väčšie (4 - 7 kg alebo veľkosť 3). Okrem veľkosti plienok sa mení aj veľkosť oblečenia. V 2. mesiaci je väčšine bábätiek dobrá veľkosť 56 až 68. Ak spozorujete vyrážky na zadočku vášho dieťatka, ktoré nezmiznú ani častejšou výmenou plienok, mali by ste navštíviť svojho pediatra. Niekedy sa deti zo zaparenín dostanú jednoducho, inokedy ich môžu sprevádzať nepríjemné hubové infekcie. Pomôcť môžu aj špeciálne krémiky. Ako prebaľovať bábo a ako ho oplachovať bez strachu, že mu ublížite? https://youtu.be/0tyVrndDRJ4?list=PLvVTk8N0CXoHtGbdu5ZS0sTC1MhXDWKWT

Ako sa s dieťatkom hrať?

Pomaly nastáva čas, keď svojmu drobčekovi môžete predstaviť jednu či dve vhodné hračky. Ak zvolíte správne farby a tvar, bude ich s nadšením pozorovahracie-dekyť a obdivovať. Závesné zvieratká, postavičky, kvetinky či hviezdičky by mali vyzerať pre dieťatko na prvý pohľad pútavo a priateľsky. Tým zvýšite jeho záujem o hračku, ako aj šancu na jeho príležitostné prvé úsmevy. Vhodné sú aj detské deky. Dieťatko môžete položiť na bruško, aby si trénovalo dvíhanie hlavičky. Posilňovanie krčných svalov je veľmi dôležité. Jedine tak sa dieťatko neskôr dokáže začať plaziť.
Megatest plienok - neviete, ktoré si vybrať? Pomôžeme vám!  Uvažujete o koši na plienky? Tu nájdete recenziu na kôš Sangenic od značky Tommee Tippee! Aké druhy plienok poznáte? Veľký sprievodca plienkami s našou Adel!

Čo dieťa počas 2. mesiaca potrebuje?

Detský nosič

Deti milujú maminkinu blízkosť a najradšej by pri nej boli tak blízko, ako sa len dá. Keď cítia známu maminkinu vôňu, cítia sa v bezpečí. Bábätko pri s8595114473809_C-L11315ebe v tomto veku môžete nosiť pri rôznych činnostiach. K dispozícii sú nosiče vhodné od narodenia, baby šatky, zavinovačky či baby vaky.

Viete, ako správne šatkovať? Pozrite si naše video!

Hrkálky

Deti sa vďaka prvým hračkám učia spoznávať svet. Učia sa chytať, držať v ruke predmety rôznych tvarov. Ak hračka vydáva zvuk, je to pre dieťatko ešte fascinujúcejšie. Pre najmenšie detičky sa odporúčajú plyšové hračky a hračky z bavlny, pre o čosi staršie detičky drevené hračky a hrkálky.

Cestovná postieľka

Využiť ju môžete počas prvých dlhších návštev starých rodičov či rodinných známych. Dieťatko potrebuje častý spánok a ak návšteva nemá k dispozícii vhodnú postieľku, môže sa vám zijsť práve takáto, cestovná postieľka.

Výrobky z článku

BABY ONO Hračka na C-krúžku vibračná kravička- nájdete TU CAM Hracia deka TAPPETO HAPPYGYM / Brevettato - medvedík - nájdete TU ERGOBABY Organic Nosítko - Dandelion - nájdete TU SKIP HOP ABC Zoo - Deka s hrazdou - nájdete TU Cestovná postieľka DAILY PLUS - tmavo modrá - nájdete TU