Zemiakové lodičky

Zemiakové lodičky>
Základná surovina: Zemiaky Zemiaky sú jedna z najdôležitejších pestovaných plodín. Časť, ktorú konzumujeme, sa volá hľuza. Veľkú časť zemiakov tvorí škrob, ale hoci sa to nezdá, zemiaky obsahujú aj látky prospešné, a to sú minerálne látky, kyselina citrónová a dokonca aj vitamín C, ktorý v minulosti nebol bežne dostupný, a tak sa zemiaky považovali za všeliek.

Zemiaky rozdeľujeme do skupín podľa toho, čo z nich budeme variť

Varný typ A - to sú zemiaky hlavne na šaláty Varný typ B - klasické zemiaky vhodné ako príloha Varný typ C - ideálne na zemiakovú kašu

Ako vybrať kvalitné zemiaky?

Hľuzy by mali byť ideálne bez poškodenia - bez dier a tmavých škvŕn. Šupka by mala byť hladká - nie scvrknutá ani zelená. Nikdy nekupujte ani nejedzte zemiaky nahnité alebo plesnivé, také hľuzy hoďte rovno do koša.

Ingrediencie nas lodičky zo zemiakov

  • niekoľko väčších zemiakov
  • 4 sušený paradajky
  • 1 balenie mozzarely
  • soľ, korenie
  • ružičkový kel
  • strúčik cesnaku
  • lyžicu olivového oleja
  • nakladanú alebo mrazenú kukurica
  • kvalitnú šunku
1) Najskôr si vyberte zemiaky a dôkladne ich umyte. Rozpáľte rúru na 180 stupňov. Vyberte si plech, kde na dno rozložíte papier na pečenie, aby sa vám lodičky nepripiekli ku dnu. Zemiakové loďky 2) Zemiaky rozpoľte a postupne lyžicou vydlabte. Nie je dôležité, ako pekné bude to, čo vydlabáváte. Všetky vnútrajšky opatrne nožom nakrájajte na malé kúsky, ktoré dáte do väčšej misky. 3) K nakrájanému vnútru zemiakov pridajte sušené paradajky, na malé kúsky nakrájanú kapustu, trošku šunky, ktorá nám náplň krásne ovonia, na kocky nakrájanú mozzarelu, prisypte kukuricu, pretlačte strúčik cesnaku. Osoľte a okoreňte a starostlivo premiešajte. Zmes lyžicou vráťte do lodičiek. Zemiakové loďky 4) Dajte zemiaky opatrne do rúry a nechajte aspoň 45 minút piecť. Trvá to dlho. Zemiaky sa musia skrz na skrz prepiecť. Tip: Medzi tým, ako sa zemiaky pečú, môžete si pripraviť "plachty" zo špajlí a farebného papiera. Jednoduché a efektné. Na každú plachtu napíšte, komu bude jedlo patriť. Uvidíte, že tým stravníkom urobíte ohromnú radosť. Zemiakové loďky