Zbavte sa zlozvykov, ktoré vám znižujú sebadôveru

Zbavte sa zlozvykov, ktoré vám znižujú sebadôveru>
Na naše sebavedomie má vplyv viacero faktorov. Či je to úspešná kamarátka, ktorá zvláda materstvo, domácnosť a ešte aj nejakú brigádu, neznesiteľná svokra, ktorá vie všetko lepšie alebo protivný manžel. Nie je ale potrebné si ešte viac "nakladať". Buďte sebavedomá! Vieme, ako na to! Sebavedomie je základným stavebným kameňom vášho životného šťastia. Musíte si zdravo dôverovať, aby ste mohli prežívať vyrovnaný partnerský vzťah a nebyť na nikom emočne závislá. Vedieť poprosiť o pomoc, vyššiu pracovnú pozíciu, viac peňazí alebo sa dokázať postaviť sama za seba. Skrátka sa musíte mať rada so všetkými kladmi i zápormi, ktoré máte. A hlavne sa musíte vyvarovať zlozvykom, ktorých sa dopúšťate na sebe samej a ktoré vám na sebavedomí rozhodne nepridajú
  • Neporovnávajte sa! Jasné, počúvali ste to celé detstvo. "Anička od susedov má samé jednotky, prečo ich ty nemáš?" Alebo "Videla si Evičku, ako pekne schudla? Prečo ty to nedokážeš?" Prestaňte sa neustále s niekým porovnávať. Keď to robíte, nežijete svoj vlastný život, ale život niekoho iného! Počúvajte svoj vnútorný hlas a buďte taká, akou byť chcete, nie akou by ste mali byť.
  • Lenivosť je zabijak! Na lenivosť sa dá zhodiť čokoľvek. Chudnutie, šport, hľadanie novej práce, nového vzťahu, uprataný byt... Je to jednoduché. Keď ste lenivá, nič nerobíte, ale tiež nič nezarobíte. A to sa nebavíme len o peniazoch. Plačete doma nad svojimi nedostatkami? Nemáte snáď pocit, že by sa tak mohlo niečo zmeniť, že nie? Tak radšej vyskočte zo sedačky a poďte na to! Kým sama nebudete chcieť, nič sa totiž nezmení!
  • Nevzdávajte sa! Kedykoľvek sa deje niečo dôležité, zvažujete, že by ste sa na to "vykašľali"? "To nemá cenu, aj tak ma tam nevezmú. Aj tak to nezvládnem." Prečo by ste mali čokoľvek, či už ide o prácu, nový koníček alebo vzťah, vzdávať ešte skôr, než sa pokúsite uspieť? Navyše - verte nám, že po pár takých vyhláseniach sa od vás odvrátia aj vaši priatelia, ktorých prestane baviť vás neustále presviedčať o opaku vašich tvrdení.
  • Nebuďte závislá! Doby, kedy ženy boli len v domácnostiach a boli úplne závislé na mužoch, sú dávno preč. Tak prekonajte tento dávny prežitok a začnite si užívať svoju nezávislosť. Ak si nie ste schopná bez partnera dôjsť ani nakúpiť či sa rozhodnúť, ako vymaľovať domácnosť, mala by ste s tým začať niečo robiť. Nebojte sa, že budete opustená. Stačí si len hľadať rovnocenných partnerov a priateľov.

Začnite myslieť aj na seba

Od narodenia ste boli vedená k tomu, aby ste bola milá, dobrá, ochotná, poslušná a za každých okolností ústretová a usmievavá? Celý život uprednostňujete potreby ostatných pred tými svojimi? Tak s tým musíte urobiť rýchly koniec! Zdá sa vám správne plne sa oddať svojej rodine? Na prvý pohľad možno áno, ale verte, že šťastie vám to neprinesie. Veď aj vy máte svoje potreby, záujmy a priania. To že ste manželkou a matkou neznamená, že musíte všetok svoj čas venovať len naplňovaniu potrieb ostatných členov domácnosti. Myslite na seba a na to, čo chcete.

Najťažšie je začať

Najdôležitejšie je primät sa k zmene a začať. Zároveň je to ale tiež veľmi ťažké. Musíte pochopiť, že základom všetkého je naučiť sa načúvať svojim vlastným potrebám, nič si nevyčítať a prijať fakt, že tým nikomu neubližujete. Vďaka tomu sa môžete stať lepšou manželkou, mamou aj kamarátkou.