Zbavte sa popôrodnej bolesti chrbta

Zbavte sa popôrodnej bolesti chrbta>
Mnoho tehuliek a čerstvých mamičiek sa v prvých mesiacoch s bábätkom sťažuje na narastajúce bolesti chrbta. Aké sú dôvody týchto bolesti a ako sa ich zbaviť? Ako môžete pred a po pôrode znížiť bolesť chrbta? Čitajte naše tipy. Dôvody bolesti chrbta sú rozmanité. Môže za nimi stáť aj nesprávna pozícia pri sedení alebo ležaní počas dojčenia či nesprávne nosenie bátätka. Bolesť môžu spôsobiť aj hormóny, zmeny postavy počas tehotenstva a po pôrode.

Chrbát bolí kvôli zvýšenej záťaži

Zvýšená záťaž chrbta kvôli narastajúcej hmotnosti v poslednom štádiu tehotenstva a uvoľňovanie spojivového tkaniva môže spôsobiť bolesti chrbta, pretrvávajúce aj po pôrode. Mali by ustúpiť do niekoľkých týždňov po pôrodu. Chrbát je namáhaný aj zvýšenou hmotnosťou prsníkov, ktoré sa plnia materským mliekom.

Časté nosenie

Bolesti vám môže spôsobovať aj zlé držanie tela či nosenie ťažkých vecí a časté skláňanie sa nad bábätkom. Keďže najmenšie detičky často vyžadujú blízky fyzický kontakt, ktorý je dôležitý aj pre ich zdravý vývoj, len ťažko sa vyhneme ich častému noseniu. Mnoho skúsených ortopédov a pôrodných asistentiek v tomto prípade odporúča často pozíciu pri nosení pozíciu dieťatka, aby sa vždy namáhala iná skupina svalov a ďalšie svaly si oddýchli. Ak pociťujete bolesť chrbta, keď dieťatko nosíte v špeciálnom detskom nosiči, môže to signalizovať, že nosič nie je správne pripevnený alebo že nie je vhodný na váš typ postavy.

dojcensky-vankusSprávna poloha pri dojčení

Dávajte si takisto pozor na polohu počas dojčenia. Najmä prvé týždne pri dojčení strávite podstatnú časť dňa. Istú asistenciu vám môžu poskytnúť pôrodné asistentky. Mnoho mamičiek tiež obľubuje dojčenské vankúše, ktoré pomáhajú predchádzať bolesti chrbta. Majú tvar podkovy, ktorú si okolo seba počas dojčenia jednoducho oviniete. Dieťatko sa na vankúši cíti pohodlne a vy takisto, keďže necítite jeho záťaž. Počas dojčenia po ležiačky môžete využiť vankúš uložený v tvare L. Pomôže lepšiemu kontaktu dieťaťa s prsníkom a vám zabezpečí pohodlnejšiu polohu krku a uvoľnený chrbát. Mimochodom, dojčiaci vankúš vám môže pomôcť už aj počas tehotenstva. Chrbát zbaví bolesti, ak si ho počas spánku na boku vložíte medzi nohy.

podprsenka-na-dojcenieAko bojovať s bolesťou chrbta?

  • Správna podprsenka. Kompenzovať a znížiť bolesť chrbta môžete zvolením správnej dojčenskej podprsenky.
  • Ľahké cvičenie. K zníženiu napätia vám môže dopomôcť aj jóga, masáž alebo fyzioterapia. Ak vám to čas dovolí, vyskúšajte popôrodné cviky na chrbát.
  • Špeciálna starostlivosť. Na odbúranie bolesti chrba môže byť veľmi účinná aj akupunknútra alebo osteopatická masáž, ktorá sa odporúča v priebehu tehotenstva a v popôrodnom období.