Zavinovanie bábätka - aké sú výhody a nevýhody?

Zavinovanie bábätka - aké sú výhody a nevýhody?>
Zavinovanie je špeciálna technika zabalenie bábätka, kedy je bábätko relatívne pevne zafixované v zavinovacej šatke alebo plienke. Deti to zvyčajne milujú, pretože im pripomína priestor u mamičky v brušku. Štúdie preukázali, že predovšetkým pre predčasne narodené deti, nepokojného novorodenca a plačlivé bábätka je zavinovanie obzvlášť prínosné. Poďme sa pozrieť, od kedy môžete so zavinovaním začať, ako bábätko správne zavinúť a aké sú výhody i nevýhody tejto techniky.

Od kedy?

73684-012914736845Bábätka môžu byť zavinované od prvého dňa až cca piateho mesiaca. V piatom mesiaci dozrieva nervový systém a vďaka tomu sa Moorov reflex vytráca - o ňom si ešte povieme. Od tejto doby spí väčšina detí výrazne pokojnejšie. Zavinovanie by malo končiť v čase, keď sa dojčatá stávajú viac pohyblivé a začínajú sa otáčať na bruško. Odporúčania - Aby nedošlo k potláčaniu prirodzenej túžby po pohybe, mali by byť bábätka zavinované len na spanie a určite nie za účelom upokojenie v čase, keď je dieťa hore. Deti, ktoré zaspávajú a spia úplne bez problémov sa obvykle zavinovat nemusia. K zavinovaniu sa používajú látkové plienky alebo tenké bavlnené dečky, ktorými sa dieťa pevne ovinie. Táto metóda ale vyžaduje trošku praxe a zručnosti a mala by vás ju naučiť ideálne skúsená pôrodná asistentka. Výrazne ľahšie je zavinovanie do špeciálnych zavinovacích dečiek. To potom stačí pár hmatov a bábätko je v okamihu pevne zavinuté v jemnučkej dečke na suchý zips.

Ako dieťa správne zavinúť?

Na prvýkrát bude potrebné troška premáhania, aby sa vám podarilo vaše bábätko zavinúť tak, aby sa skutočne nemohlo pohybovať. Mnoho rodičov pritom robí typickú začiatočnícku chybu, a to že bábätko zavinie príliš ľahko. Dôsledkom je potom to, že sa dieťa počas krátkej chvíľky vykope von a nespí. Aby nedochádzalo k zášklbom končatín a dieťa mohlo pokojne spať, musí byť bábätko naozaj pevne zavinuté. K tomu sa najlepšie hodí bavlnená plienka alebo dečka s rozmermi 80 x 80 cm.
  • 37_Pucken_grossDečku rozložíme na prebaľovacom stole do tvaru diamantu.
  • Horný cíp vložíme dole.
  • Bábätko teraz položíme tak, že jeho krk leží v mieste, kde je dečka preložená.
  • Ďalej dbáme na to, aby boli ručičky dieťaťa položené pozdĺž tela.
  • Pravú stranu dečky preložíme cez bábätko a na ľavej strane tela podsunieme pod chrbátik, čím sa zafixuje.
  • V tento moment ohneme spodný cíp dečky nahor (asi do úrovne hrude dieťaťa).
  • Na záver položíme ľavú stranu dečky cez telíčko dieťaťa a zastrčíme ju pod jeho chrbát.
Na začiatku je veľmi dobré, poprosiť o pomoc skúsenú pôrodnú asistentku. Ona by vám mala ukázať, ako zavinovačku alebo dečku správne použiť. Rada: Zavinovanie je výrazne jednoduchšie, keď použijete špeciálnu zavinovaciu dečku, ktorá sa dá kúpiť v mnohých krásnych prevedeniach. Potom je zavinovanie hračka - stačí pár hmatov a dieťa je rýchlo a pevne zavinuté. U týchto zavinovačiek sa počíta aj s tým, že bude potrebné ich použiť aj mimo domova, a tak sú prispôsobené tak, aby pasovali aj do detských autosedačiek. Takto útulne zavinuté sa bude vaše bábätko cítiť ako v bavlnke. Niektoré zavinovačky sú vybavené dokonca kapucňou. Zavinovacky

Výhody a nevýhody zavinovania

Ak používate správnu techniku, má zavinovanie pre bábätko rad výhod. Napomáha tomu, aby dieťa pokojne, spokojne a dlhšie spalo. Výskumy ukázali, že veľmi nepokojné deti po zavinutí menej plačú, ľahšie sa upokojia a k tomu sa znižuje aj riziko náhleho úmrtia, lebo sa takto nemôžu pretočiť na brucho. Vďaka tesnému zavinutiu je dojča uchránené pred prejavmi Moorovho reflexu, ktorý je približne do 5. mesiaca života príčinou prudkých a neželaným zášklbov. Vďaka tomu, že sú v zavinovačke ručičky dieťaťa tesne pritisnuté k telu, sú prejavy tohto reflexu obmedzené a dieťa môže nerušene spať. Okrem toho zavinutie dáva bábätku pocit bezpečia, na ktoré je zvyknuté z tesného prostredia mamičkinho bruška. Napriek tomu ale existujú aj lekári, ktorí zavinovanie kritizujú. Uvádzajú, že ak je dieťa príliš pevne zavinuté, môže dôjsť k zaškrteniu nervov. Tiež sa môže zvýšiť riziko dysplázie bedier alebo chybného postavenia bedrového kĺbu. Odborníci tiež zmieňujú, že dieťa môže mať kvôli tesnému zavinutie problém s dýchaním, a preto môže kričať. Rodičia by preto mali na svoje dieťa stále dohliadať a priebežne kontrolovať, či nie je príliš spotené. V začiatkoch by sa mali rodičia obrátiť na skúsenú pôrodnú asistentku, ktorá im ukáže, ako správne zavinovat, aby dieťa nebolo zavinuté málo, ale ani príliš pevne.

74951773

Kdy nezavinovat?

Znie to lákavo, že keď je dieťa správne zavinuté, tak lepšie spí, ale napriek tomu táto technika nie je vhodná pre každé dieťa. Aj zavinovanie má svoje výnimky. Nezavinujeme dojčatá, ktoré majú dyspláziu bedrového kĺbu a musia používať špeciálne pomôcky. Tiež dieťa s horúčkou a vysokou teplotou nezavinujeme, aby sme dieťa neprehriali.

Zhrnutie:

  • Dieťa zaviňte pevne do bavlnenej deky.
  • Vďaka pevnému zavinutiu sa tlmia prejavy Moorovho reflexu.
  • Deti vďaka tomu pokojnejšie spia a menej plačú.
  • Dôsledky zlého zavinovanie: priškrtenie nervov, riziko nesprávneho postavenie bedrového kĺbu.
  • Zavinovanie do dečky vyžaduje trošku nácviku.
  • So špeciálnou zavinovacou dečkou je zavinovanie výrazne jednoduchšie.