Zápcha u detí - prečo ich trápi a ako na ňu?

Zápcha u detí - prečo ich trápi a ako na ňu?>
Zápcha je častým problémom detí a dojčiat. Pokúsim sa vám odpovedať na otázky, ktoré vás môžu potrápiť.

Ako poznáme, že má dieťa zápchu?

Vzhľadom na to, že vám bábätko nedokáže povedať, že mu nie je dobre, pretože sa nemôže vyprázdniť, musíte sa zahrať na detektíva. Príznaky pri ťažkostiach sú napríklad:
  • plač pri stolici
  • časté črevné pohyby
  • prehýbanie chrbta pri prechode stolice
  • krv v stolici spôsobená análnymi trhlinami

Ako často má mať dieťa stolicu?

Je ťažké spoznať, či dieťa nemá problémy, ak neviete, čo je u neho normálne a čo už nie. Pre novorodenca a dojčené deti, ktoré ešte nemajú pevnú stravu, je stolica bežná aj niekoľkokrát denne a je veľmi mäkká. Deti vo veku 3 - 6 týždňov môžu vylučovať dokonca raz za niekoľko dní alebo aj za týždeň. Deti, ktoré prejdú na príkrmy alebo jedia pevnú stravu je normálna stolica priemerne jedenkrát denne. Ak pre dieťa nie je vylučovanie náročné a nie je po vykonaní potreby vyčerpané, pravdepodobne o zápchu neide, bez ohľadu na to, kedy prebehla posledná stolica.

Čo spôsobuje zápchu?

Zápcha sa väčšinou vyskytuje u detí, ktoré už prešli na pevnú stravu. Môže sa vyskytnúť aj u dojčených detí, ktorá prechádzajú na umelé mlieka. Je dôležité dať dieťaťu čas, aby sa prispôsobilo zmene stravovacích návykov a zavádzať ich, pokiaľ možno, postupne. Pokiaľ ale k zápche dôjde, môžete vyskúšať napríklad glycerínový čapík, samozrejme so súhlasom lekára. Nie je totiž určený na bežné používanie. Ak sa vám bude zdať, že ich užívate príliš často, je potrebné poradiť sa s pediatrom. U starších detí môže zápchu spôsobiť napríklad príliš veľa vlákniny, málo vody alebo vedomé zadržiavanie stolice v tele. Ak dieťa už raz bolestivú stolici prežilo, môže sa báť znovu vylučovať a stolicu potom zadržiava úplne účelovo. To potom liečbu ešte viac komplikuje.

Liečba zápchy u starších dojčiat a batoliat

Pre mladšie dojčatá platí, že by ste sa mali poradiť s lekárom, ak sa zápcha opakuje a prispôsobiť tomu aj stravovacie návyky. Len zriedka sa zápcha stane vážnym problémom, ako je napríklad Hirschsprungova choroba alebo hypotyreóza. Pri starších deťoch môžete skúsiť pridať napríklad jablčnú, slivkovú alebo hruškovú šťavu. Používajte len 100% ovocné šťavy. Začnite pomaly, asi 50 ml šťavy, môže vám to s vaším problémom pomôcť. Buďte ale opatrná! Pokiaľ to sa šťavami preženiete, môžete čeliť opačnému problému - hnačkám. Nedávajte dieťaťu preháňadlá a minerálne oleje. Pri deťoch, ktoré jedia pevnú stravu, venujte pozornosť jeho jedálničku a zistite, či v ňom existujú potraviny, ktoré môžu zápchu spôsobovať a tieto potraviny eliminujte. Buďte v pokoji. Každé dieťa zápchu raz za čas zažije a vo väčšine prípadov odznie tak, ako prišla. Aj keď je to nepríjemné, je veľmi málo pravdepodobné, že by dôvodom bol vážnejší problém. V prvom rade voľte úpravu jedálnička a ak to nepomôže, konzultujte všetko so svojím pediatrom.