Začnite s vymýšľaním rozprávok - deti to ocenia! Ako na to?

Začnite s vymýšľaním rozprávok - deti to ocenia! Ako na to?>
Chcete svojmu dieťatku začať rozprávať vlastné rozprávky, ale neviete ako začať a o čom rozprávať? Práve preto sme dali dokopy 8 tipov, ktoré vám v začiatkoch pomôžu! Za chvíľu z vás bude preborník na rozprávky!

8 tipov, ako sa stať skvelým rozprávačom

1. Vyberte si objekt záujmu - sami svoje dieťa poznáte najlepšie a tak viete, či miluje lietadla, lodičky, traktory, mačky, princezny, ... prvé príbehy vymyslite práve o nich. Obľúbená vec dieťa ihneď upúta! Tip - keď som bola malá ja, môj otec si vymyslel postavu psíka Fíka, pretože vedel, že mám psíkov najradšej. Od tej doby som sa každý večer tešila na novú "fíkovku". Novú postavu už nikdy vymýšľať nemusel :-) 2. Rýchlovka - nemusíte vymýšľať hodinové príbehy s veľkým množstvom rôznych zvratov a postáv. Dieťa by rovnako neudržalo pozornosť. Stačí sa držať základnej štruktúry - úvod, problém, riešenie. Nebojte sa príbehy opakovať, deťom občas nevadí počúvať rovnaké rozprávanie znovu. 3. Vaše obľúbené rozprávky - pamätáte si ešte na svoje detsvo? Aj vy ste určite mali obľúbené rozprávky. Inšpirujte sa a podeľte sa o tieto príbehy s vašimi najmenšími. Možno ich tiež zaujmú. 4. Morálne poučenie - rozprávka vám môže aj pomôcť! Všimli ste si napríklad, že sa vaše dieťatko nechce deliť o hračky alebo má inú neresť? Skúste to zapojiť do rozprávky. Rozprávajte, vytvorte si postavy, ktoré majú podobné vlastnosti a vysvetlite na nich správne správanie. 5. Nerozprávajte sami - počulo už vaše dieťatko rozprávku niekoľkokrát? Zapojte ho do rozprávania príbehu! Môže vám tiež pomáhať s vývojom príbehu a samo prispieť k tomu, ako dej skončí. Dáte tak priestor jeho fantázií. 6. Zážitky z detstva - inšpirujte sa vlastnými zážitkami. Deti začnú vnímať, že aj vy, rodičia, ste raz boli deťmi - rovnako ako ony. Navyše skutočné príbehy sú vždy o niečo lepšie ako tie vymyslené. Nemyslíte? 7. Výtvory ako inšpirácia - nakreslilo vaše dieťa niečo zaujímavé? Alebo má obľúbený obrázok? Aj to vám môže pomôcť. Umelecké dielo pretransformujte do rozprávky či príbehu. Môžete požiadať aj malého poslucháča, aby vám vysvetlil, čo sa v obrázku odohráva. Navyše mu ukážete, že majú jeho obrázky skutočný zmysel. 8. Nemusíte rozprávať len na dobrú noc - vytvorte si show, oblečte si kostýmy, pridajte k tomu zábavný hlas a zapojte svoju druhú polovičku. O zábavu bude zrazu postarané.

Nejde vám to?

Ak vám ani predchádzajúce tipy nepomohli a ste na tom s vymýšľaním stále bledo, nevadí. Zachránia vás knihy. Nájdete v nich všetko. Deťom sa navyše budú páčiť aj farebné obrázky, ktoré knižky mávajú. Nezabudnite, že najdôležitejšia je tá chvíľa, ktorú svojim deťom venujete. Prajeme vám veľa príjemných chvíľ pri rozprávaní rozprávok!