Začíname s dojčením - ako na to?

Začíname s dojčením - ako na to?>

Príchod nového bábätka je vzrušujúcim, ale aj náročným obdobím, ktoré vás postaví pred množstvo rozhodnutí. Jedným z nich je voľba, ako chcete kŕmiť svoje dieťatko. Podľa odborníkov je nepochybne najlepšie materské mlieko. Lenže, tak ako každá nová činnosť, aj to ako správne dojčiť, sa musí nová maminka naučiť a natrénovať si to.

Niektoré mamičky majú to šťastie, že im dojčenie "funguje" prirodzene hneď od začiatku. Mnohým to však tak ľahko nejde a môže sa im to zdať zložité. Takmer žiadna nová maminka sa na začiatku necíti hneď sebaisto. Väčšine mamičiek trvá asi jeden až dva týždne, než prekonajú prvotné prekážky a vytvoria si rutinu, ako správne dojčiť novorodenca.

Dieťatko po pôrode

Pokiaľ je váš novorodenec zdravý, sám má vytvorené reflexy vedúce k správnemu dojčeniu. Keď začne vaše bábätko prvýkrát hľadať potravu, spustí sa jeho pudové správanie. Tieto inštinkty stimuluje najmä kontakt kože na kožu, pričom je dobré k tomu pristúpiť čo najskôr po pôrode. Zvyčajne už počas prvej hodiny až dvoch začne dieťa hľadať prsia a kŕmiť sa. Pokiaľ to váš zdravotný stav dovolí, nájdite si dostatok času, aby ste sa v pokoji s bábätkom posadili a začali ste sa vzájomne spoznávať čím skôr. Počkajte, až vám začne dávať signály, že je pripravené na kŕmenie.

Buďte si istá, že vaše prsia majú to správne množstvo mlieka, ktoré vaše dieťa spočiatku potrebuje. Spustenie mlieka po pôrode začína mledzivom a obsahuje látky, ktoré posilňujú imunitu novorodenca. Pomôže stabilizovať hladinu cukru v jeho krvi a ochráni jeho črevá.

Výhody dojčenia

Dojčenie je tou najvyváženejšou a najprirodzenejšou formou potravy pre dieťa. Poskytuje mu všetky potrebné živiny vo vhodnom pomere a je pre dieťa veľmi ľahko stráviteľné. Pri dojčení vaše telo automaticky prispôsobí množstvo mlieka aktuálnym potrebám dieťaťa.

Dojčenie podporuje aj priaznivý zdravotný stav dieťatka. V prvých mesiacoch mu od vás poskytuje dávku protilátok, čím ho takto chráni voči infekčným chorobám. Prispieva aj k zníženiu rizika rozvoja alergií.

Pre maminku je pohodlné, vždy pripravené a ekonomické. Navyše, vedecké štúdie dokázali, že dojčenie prispieva k zníženiu rizika rozvoja rakoviny prsníka. Ak máte tú možnosť, pre oboch z vás je dojčenie tou prospešnejšou a zdravšou voľbou.

Začiatok dojčenia: priloženie k prsníku

V súčasnosti sa odporúča, aby ste v prvých mesiacoch dojčili podľa potrieb dieťaťa, čiže vždy, keď si dojčenie vyžiada. Majte bábätko blízko seba, najmä v prvých dňoch po pôrode. Takto budete môcť ihneď reagovať na jeho signály alebo povzbudiť ospalšie bábätko k častejšiemu dojčeniu.

Môže trvať týždeň aj dva, kým sa vy a vaše bábätko zosynchronizujete. Ak v tejto dobe zaregistrujete brnenie v prsiach alebo náhly únik mlieka, ponúknite svojmu drobčekovi možnosť najesť sa. Možno ju využije. V prvých mesiacoch nosne radšej vložky do podprsenky pre prípadný neočakávaný únik materského mlieka.

Ako často dojčiť novorodenca?

Čas kŕmenia bábätka môže byť na začiatku veľmi individuálny. Sú bábätká, ktoré sa chcú dojčiť stále, ale aj také, čo sú hladné nepravidelne. Väčšina bábätiek je čím ďalej tým hladnejšia. Za 24 hodín zvládnu aj 8 až 12 kŕmení.

Časom sa dojčenie určite ustáli a vy nájdete režim v kŕmení, ktorý bude fungovať pre vás oboch. Nemôžete nič pokaziť, alebo dieťa prekŕmiť, takže sa upokojte a užívajte si tento jedinečný čas spolu s vaším bábätkom.

Časté nočné budenie a kŕmenie je známkou prvých týždňov. Dieťatko potrebuje dostatok mlieka aj v noci. Neskôr sa jeho režim upraví a vy sa opäť o niečo viac vyspíte.

Žalúdok bábätka je po pôrode veľmi malý (približne veľkosť guličky) a udrží len jednu alebo dve čajové lyžičky mlieka - množstvo, ktoré vaše prsia vytvoria pre každé kŕmenie. Po niekoľkých dňoch, keď sa plne spustí tok mlieka, sa roztiahne približne na veľkosť pingpongovej loptičky. Týždenné bábätko ho bude mať o veľkosti vajíčka a vo vašich prsiach sa bude tvoriť približne 50 ml mlieka na každé kŕmenie (10 čajových lyžičiek).   

Ako správne dojčiť novorodenca?

Správna technika priloženia k prsníku zaisťuje, že dojčenie nebude bolestivé a bábätko dostane dostatočné množstvo materského mlieka.

prve-prilozenie

1. Uistite sa, že telo bábätka je otočené čelom k vám a pusinka smerom k vašej bradavke a skoro sa dotýka prsníka. Držte telo bábätka blízko vášho, v pravom uhle k vášmu telu. Prsník podržte štyrmi prstami v spodnej časti a palcom v hornej.

spravne-prilozenie

2. Pre stimuláciu sa dotknite úst, pier a brady bábätka vašou bradavkou. Koniec nosa bábätka by mal byť oproti vašej bradavke.      

spravne-prilozenie

3. Hlava vášho bábätka sa prirodzene nakloní späť a bábätko doširoka otvorí ústočká. V tú chvíľu priložte pusinku rýchlo k prsníku. Pozor - bábätko nikdy neskúšajte priložiť s pusinkou len čiastočne otvorenou. To môže viesť k problémom, ako sú boľavé bradavky, zlé vyprázdňovanie prsníka alebo nedostatok mlieka (viac o častých problémoch s dojčením sa dozviete TU). Bradavku nasmerujte na hornú časť pusinky, spodnú peru ďalej od stredu. Pusinka by mala pokryť bradavku a väčšinu dvorca. Ak tomu tak nie je, prerušte dojčenie prstom a skúste nájsť správnu pozíciu a bábätko znovu priložiť.

 spravne-prilozenie

4. Bábätko prikladajte k prsníku celým telom, nie iba hlavičkou. Nenakláňajte sa k nemu. Pokiaľ je bábätko správne priložené, nebude to jeho dýchaniu zabraňovať. Ak budete stláčať prsník, aby ste ho uvoľnili kvôli dýchaniu bábätka, môže to viesť k problémom. Po priložení začne vaše bábätko rýchlo sať, čím sa spustí tok mlieka. Akonáhle začne mlieko tiecť, sanie sa spomalí. Nenúťte bábätko piť, ak vyložene nechce. Prikladanie k prsníku vyžaduje tréning. Ak by sa vám však nedarilo dlhšiu dobu, vyhľadajte lekára, pôrodnú asistentku alebo laktačnú poradkyňu. Ďalším krokom je zvoliť správnu polohu pri dojčení.

10 základných rád

  • Pokúste sa v prvý deň tráviť čo najviac času s bábätkom v kontakte koža na kožu, ale aj neskôr, najmä keď sa dojčenie ukáže zložitejšie.
  • Nájdite si pohodlnú polohu predtým, než začnete dojčiť.
  • Vyberte si pohodlné miesto a nezabudnite sa najesť. Zaistite si dostatočný príjem tekutín.
  • Súkromie je dôležité. Je v poriadku, ak budete k návštevám v pôrodnici striktná. Sestričky požiadajte, aby počkali s procedúrami, keď začne bábätko ukazovať, že je pripravené na kŕmenie.
  • Sedenie v posteli môže byť komplikované, keď potrebujete používať ruky a ramená na to, aby ste umiestnili bábätko do správnej polohy. Sedenie v kresle môže byť jednoduchšie.
  • Zaujmite polohu s bábätkom v náručí alebo ho položte na vankúš pred vami. Poloha v náručí krížom môže byť užitočná, ak je prisatie zložité. Pamätajte, použite ruku z tej strany, z ktorej dojčíte, ako oporu pre prsník, z ktorého dojčíte, a opačnú ruku ako oporu pre krk a ramená bábätka. Bradavkou sa dotknite hornej pery / nosa bábätka a priložte ho k prsníku, najprv bradou, kým neotvorí ústa (počkajte, kým neotvorí ústa skutočne doširoka).
  • Aby ste povzbudili bábätko, skúste jemne vytlačiť pár kvapiek mledziva na koniec bradavky, čo pomôže bábätku ho zacítiť a olízať.
  • Ak sa vaše bábätko neprisalo, nechajte ho na sebe zdriemnuť si v kontakte koža na kožu a skúste to znova, keď sa prebudí. Majte bábätko pri prsníku a čakajte na náznaky, že sa chce nakŕmiť.
  • Ak sa bábätko prisať nevie, poraďte sa s odborníkmi. Môžete začať s odsávaním mlieka s odsávačkou alebo ručne.
  • Mledzivo môžete podávať bábätku pomocou lyžičky, pohárika alebo striekačky (s odbornou pomocou) ale sa poraďte s vašou pôrodnou asistentkou.
  • Niekedy môže byť užitočné požiadať o ďalšiu pomoc špecializovanú laktačnú poradkyňu alebo kontaktovať poradne dojčenia. Tiež sa môžete opýtať, či má nemocnica odbornú poradkyňu pre výživu, ktorá by k vám mohla prísť.

Prekážky pri dojčení

Problémy s 1. dojčením môžu nastať, ak ste stratili pri pôrode veľa krvi alebo bola vaša placenta zadržaná vo vnútri maternice. V takomto prípade buďte trpezlivejšia a verte, že sa dojčenie čoskoro pekne rozbehne.

Mnohým ťažkostiam pri dojčení sa vyhnete, ak si čo najskôr osvojíte správnu polohu pri dojčení. Existuje ich viacero a je na vás a vašom dieťati, ktorá vám bude vyhovovať najviac. Ak máte akékoľvek pochybnosti, pýtajte sa už v pôrodnici skúsených zdravotných sestier, ktoré vám môžu poskytnúť viacero užitočných tipov. Ďalšou možnosťou je získanie skúseností od kamarátok alebo využitie služieb laktačných poradkýň, ktoré taktiež vedia so správnou polohou pomôcť.

Dojčenie môže znepríjemniť aj poranenie bradaviek pri dojčení. Aby ste sa im vyhli, od prvého dojčenia používajte na bradavky ochranný krém, napríklad na báze prírodného lanolínu. V istých prípadoch pomôžu aj chrániče na bradavky

Pomôcky na dojčenie pre mamičky

Maminky často trápi aj nedostatok mlieka, najmä v prvých týždňoch dojčenia. Základom je zachovať pokoj a často prikladať dieťa k prsníku. Pokúste sa čo najviac času stráviť v priamom kontakte s dieťatkom, veľa odpočívajte, pite a prijímajte kvalitnú vyváženú stravu.

Vedeli ste, že?

  • Novorodenci v tomto období strávia kŕmením v priemere 187 minút denne.
  • Vaše dieťatko získa z vášho materského mlieka počas 1. týždňa až 5 miliónov kmeňových buniek.
  • Dieťatko by vďaka vášmu chutnému a výživnému mliečku malo v priebehu 1. mesiaca priberať 110 - 200 gramov každý týždeň.

Umelé dojčenské mlieko

Ak ste už vyskúšali všetko a predsa len dojčenie možné nie je, nezúfajte. Nie je to žiadny dôvod na pocity beznádeje či nervozity. Najdôležitejšie je, aby vaše bábätko bolo dostatočne sýte a prijímalo potrebné živiny na správny rast. Pokiaľ to nie je možné zaručiť materským mliekom, zvoľte kvalitné dojčenské mlieko prispôsobené veku a zdravotnému stavu vášho bábätka. Pri výbere vám môže poradiť aj váš pediater.