Začalo sa vaše zlatíčko pocikávať? Možno vieme prečo!

Začalo sa vaše zlatíčko pocikávať? Možno vieme prečo!>
Už to vyzeralo tak, že máte obdobie plienok definitívne za sebou a zrazu, z ničoho nič, začne počet nehôd za deň pribúdať. Dieťa nestíha dobiehať na záchod a je jedno, či sa práve hrá, sleduje rozprávky alebo si maľuje! Čím to môže byť? Buďte pokojná! Je to úplne bežné a nejde o žiadne prechladnutie alebo poruchu. Snažte sa udržať nervy na uzde a dieťaťu nenadávajte. Veď vy viete, že si vie povedať, keď potrebuje na záchod a že je schopné si dobehnúť aj samo. Tak prečo sa zase pocikalo? Riešenie je úplne jednoduché.

shutterstock_95299348Bojí sa, že príde koniec

Dieťa vo svojom ranom veku ešte nechápe, že keď si dôjde na záchod, tak hra môže potom zase pokračovať, rozprávka pôjde stále a obrázok nezmizne. Pre neho odchod znamená koniec a fakt, že už nebude môcť pokračovať. Pokiaľ chcete množstvo nehôd znížiť, vyskúšajte naše tipy, ako na to:
  • Vidíte, že sa dieťa nervózne mrví, tlačí nožičky kŕčovito k sebe alebo vám pripadá podozrivo nepokojné? Jemne a v pokoji, aby sa nezľaklo, sa ho spýtajte, či nepotrebuje cikať a prípadne ho rovno odveďte.
  • Akonáhle vykoná potrebu, umyte mu ručičky a vezmite ho späť k rozohranej hre, k rozprávke alebo k čomukoľvek, čomu sa venovalo pred odchodom na záchod. Je to dôležité preto, aby videlo, že sa nemusí báť odísť, že hra neskončí.
  • Keď už k nehode dôjde, nekričte, netrestajte a nenadávajte. Aj tak by to k ničomu neviedlo a verte nám, že nabudúce by sa situácia opakovala. Naopak, dajte dieťaťu najavo, že rozumiete tomu, prečo nechcelo odísť za záchod. Zároveň ho ale uistite, že keď odíde včas, tak ako má, môže sa zase k hre vrátiť.