Výber pediatra je veľmi dôležitý: Nájdite toho správneho!

Výber pediatra je veľmi dôležitý: Nájdite toho správneho!>
Jednou z vecí, ktoré by každá mamička mala spraviť ešte pred pôrodom, je nájsť si pediatra. Teda lekára, ktorý sa bude o novorodenca starať a poskytovať mu čo najlepšiu staroslitovsť. Ak ste prvorodička, bude to vaša hlavná úloha.  

Prečo hľadať lekára pred pôrodom?

Je dobré vedieť, že keby sa čokoľvek stane, máte za kým ísť. Samozrejme, tak trochu ide aj o byrokraciu. Nemocničný personál totiž bude s vaším budúcim pediatrom komunikovať hneď od začiatku. Lekárske výsledky a zdravotná dokumentácia totiž putuje z nemocnice rovno k vášmu pediatrovi. Pediatra si skúste nájsť už v priebehu prvého trimestra, nič sa nestane, ak to bude neskôr. V prípade predčasného pôrodu však máte „o starosť menej“. Vyberajte si podľa referencií Vždy je lepšia osobná skúsenosť niektorej z priateliek ako vybrať si lekára „naslepo“. V prípade, že sú v okolí mamičky, ktoré majú svojho pediatra, opýtajte sa na ich názor. Sú s ním spokojné? Ako rieši krízové situácie? Je ochotný ich vypočuť? Je dobré vedieť, či lekár prijíma nových detských pacientov, pretože lekár nie je povinný dieťa prijať ako pacienta. Zistite si túto skutočnosť dopredu. Ako ďaleko musím dochádzať? Druhá zásadná vec je, kde pediater ordinuje. Pre niekoho je ľahšie vybrať si lekára v mieste bydliska, aby nemusel dochádzať inam. Niekomu sa ale môže lekár podľa referencií zápačiť, hoci ordinuje niekoľko desiatok kilometrov ďalej od miesta bydliska. V tomto prípade skôr myslite na praktickú stránku veci – dostupnosť, vzdialenosť a možnosť prepraviť sa k lekárovi. Nie vždy máte možnosť ísť autom a spoje k lekárovi tiež niekedy nie sú najspoľahlivejším riešením. Zmluva s poisťovňou Berte na vedomie aj skutočnosť, či váš lekár má podpísanú zmluvu so zdravotnou poisťovňou, kde ste vy a vaše dieťa poistené.

Vybrali sme dobre?

Ak ste si vybrali dobrého pediatra, na väčšinu otázok odpovedáte kladne:
  • Páči sa mi spôsob, akým zaobchádza s mojím dieťaťom, ako k nemu pristupuje?
  • Vie mi lekár odpovedať na všetky moje zvedavé otázky, je milý a ochotný vypočuť ma?
  • Dôverujem svojmu lekárovi?
  • Páči sa mi v jeho ordinácii, pretože to nie je klasická sterilná ambulancia?
  • Má lekár prístup k CRP prístroju a je vybavenie jeho ambulancie prijateľné?
  • Má môj lekár ordinačné hodiny rozdelené pre poradňu a ambulanciu? Vie ošetriť choré dieťa mimo hodín, kedy sa venuje poradni?
  • Poskytuje lekár také služby, aké mi vyhovujú a môžem ich nazvať nadštandardné?

Ako vyzerá prvá návšteva pediatra?

Pri výbere je dôležité, aby ste najskôr budúceho lekára navštívili, mali pre neho či ňu prichystané otázky ohľadom všetkého, čo vás zaujíma. Predstavme si ale, že už ste po pôrode, s bábätkom ste prišli domov a chystáte sa na prvú návštevu. Aj tu je veľmi dôležité vedieť, či je lekár ochotný prísť k vám domov, alebo musíte ísť vy za ním do ordinácie. Kontrola však musí prebehnúť do troch dní od vášho príchodu domov. Čo sa pri kontrole deje? Najskôr je nutné odovzdať lekárovi prepúšťaciu správu, ktorú ste dostali pri odchode z nemocnice. Pre lekára sú to veľmi cenné dokumenty, preto by ste ich mali mať prichystané. Lekárska sestra založí dieťaťu kartu, kde okrem kontaktných údajov musí zapísať aj rodinnú anamnézu, preto sa pripravte a majte na mysli všetko podstatné, čo by mohlo lekára zaujímať. Nasleduje podpísanie registračného listu, čím prihlásite dieťa k pediatrovi a následne lekár oznámi poisťovni túto skutočnosť. Okrem vyššie spomínaných náležitostí majte prichystaný zdravotný preukaz bábätka.  Práca lekára v ordinácii či u vás doma spočíva v prehliadke vášho dieťatka, popočúva ho, prehliadne, zváži ho, zmeria. Pýtajte sa na čokoľvek, čo vám napadne, od toho je lekár tam.