Všetko, čo potrebujete vedieť o pôrode do vody

Všetko, čo potrebujete vedieť o pôrode do vody>
Pôrod do vody je v západných krajinách Európy relatívne populárny. Poďme si povedať, prečo sa teší takej obľube, aké mamičky ho môžu využiť, a čo pre to musia urobiť. V západnej Európe spopularizoval pôrody do vody gynekológ a pôrodník Michel Odent, ktorého učiteľom bol Frederick Leboyer - priekopník myšlienky jemného a prirodzeného pôrodu. Napríklad v susednom Nemecku využije túto možnosť asi 5.000 žien za rok - čo je viac ako 4%. Poďme sa naň pozrieť bližšie.

Hladký priebeh pre matku aj dieťa

Ako názov napovedá, jedná sa v prvom rade o pôrod, kedy je žena po celú dobu vo vode a to ako počas fázy otvárania, tak aj počas fázy vytláčania a dieťa teda príde na svet pod vodou. Avšak mnoho žien strieda pobyt vo vani s pobytom mimo nej a aj tento postup je nazývaný "pôrodom do vody". Pobyt v teplej vode má pre nastávajúcu matku tú výhodu, že ju voda nadľahčuje, a tak ju toľko neťaží tehotenské bruško a vo vode sa tiež môže pohybovať ľahšie ako na suchu. Plné ponorenie do vody vedie k väčšej relaxácii a podporuje priebeh pôrodu. Rôzne štúdie dokazujú, že pri pôrode do vody zvyčajne nie je potrebné vykonávať nástrih hrádze, zriedkakedy sa hrádza roztrhne a aj pôrodné bolesti sú miernejšie, takže nie je potreba podávať lieky proti bolestiam.

Ako pôrod do vody prebieha?

Pri pôrode do vody strávi žena vo vani aj fázu otváraciu, aj fázu vypudzovaciu. Akú pozíciu pri tom zaujme záleží úplne na nej - pôrodná vaňa je dosť veľká nato, aby si urobila pohodlie tak, ako ona sama potrebuje. Partner aj pôrodný personál sú u rodičky a poskytujú jej plnú podporu, ale iba z vonkajšej strany vane. Optimálna teplota vody je 36-38 ° C. Vstup do "bazénika" býva pohodlný a nízky a na zabezpečenie bezpečného pohybu rodičky je vaňa zvyčajne vybavená madlom, lanom alebo cez bazénik napnutou pevnou látkou. Počas otváracej fázy, podporuje teplá voda relaxáciu, uvoľnenie a okrem toho tiež môže urýchliť priebeh pôrodu. V niektorých prípadoch však kúpeľ môže zapôsobiť aj opačne a kontrakcie vedúce k otváraniu sa zmierňujú, alebo úplne ustanú. Ak táto situácia nastane a trvá viac ako 30 minút, je pobyt vo vode prerušený. Akonáhle sú neskôr kontrakcie opäť pravidelné a silné, môže rodička opäť do vody. Počas druhej fázy môže žena kedykoľvek odísť z pôrodnej vane. Rada žien si pred začiatkom vypudzovacej fázy rada oddýchne na nejakú chvíľu mimo vane. V mnohých prípadoch používajú rodiace ženy bazén iba na relaxáciu, ale svoje dieťa potom privádzajú na svet mimo vodu. V prípade, že dieťa sa narodí pod vodou, tak ho pôrodník nadvihne a položí ho matke na brucho. Po celú ďalšiu dobu pobytu vo vode s mamičkou je dieťatko pravidelne polievané teplou vodou, aby bolo stále v teple. Pupočná šnúra sa následne prestrihuje ešte v bazéne. Vypudenie placenty môže prebehnúť buď už na suchu, alebo sa pokojne môže odohrať ešte aj vo vode. Potom už je ale potrebné, aby novopečená mamička opustila bazén, aby sa zamedzilo riziku vzniku infekcie.

Aj pod vodou je lekársky dohľad možný

Kontrakcie a tep dieťaťa sú počas pôrodu pozorne kontrolované aj v pôrodnej vani. K tomu slúžia bezdrôtové a vodotesné prístroje (kardiograf). V prípade potreby možno pod vodou vykonať aj nástrih hrádze, ale pri pôrodoch do vody k tomu dochádza (v porovnaní s pôrodmi na suchu) len zriedka. Naopak dôležité je, aby po celý čas, kedy je rodička vo vode, bola pod stálym dohľadom a po ruke boli vždy pomocníci, ktorí by ju boli schopní v prípade potreby z vane rýchlo vybrať. Ak žena chce z vody odísť, tak je nutné, aby jej pomáhali aspoň 2 osoby, pretože sa jej môže zatočiť hlava a podobne. Bezprostredne po narodení bábätka musí byť matke i dieťatku zaistený tepelný komfort. Jednou z metód (pre oboch veľmi príjemný) je, že sa obaja spoločne zabalia do veľkého uteráka, alebo deky, takže pritom zostávajú v úzkom telesnom kontakte, ktorý podporuje vytváranie väzby medzi matkou a dieťaťom.

Riziká pôrodu do vody

Kritici pôrodov do vody argumentujú tým, že pobyt vo vode, ktorá sa v priebehu pôrodu znečistí, vedie k zvýšenému riziku infekcie matky a dieťaťa alebo, že sa táto voda môže dostať do pľúc dieťaťa. Rôzne štúdie však ukazujú, že toto riziko v skutočnosti veľmi pravdepodobne nehrá žiadnu rolu. Novonarodené deti majú tzv. "Potápačský reflex", ktorý pretrváva až do veku štyroch mesiacov a zaisťuje, že dieťa sa nesnaží nadýchnuť, kým je jeho hlava pod vodou. Bezprostredne po pôrode lekár alebo pôrodná asistentka zdvihne novorodenca hlavou nad hladinu a ten sa ešte len v túto chvíľu prvýkrát nadýchne.

Pre koho je pôrod do vody vhodný?

Pôrod do vody je vhodný pre všetky ženy, u ktorých prebiehalo celé tehotenstvo bez komplikácií a pri ktorých lekári neočakávajú počas pôrodu žiadne riziká. Tehotenstvo by malo trvať prinajmenšom do 36. týždňa.

V akých prípadoch pôrod do vody vhodný nie je?

  • pri pôrode viacorčiat alebo veľmi veľkého dieťaťa
  • komplikovaná poloha dieťaťa - napríklad poloha na chrbte
  • predčasný pôrod
  • predpoklad, že placenta už nie je dostatočne zásobená
  • zelená plodová voda, ktorá obsahuje veľké množstvo smolky (mekónia)
  • pochorenia matky - napríklad cukrovka, vysoký krvný tlak alebo preeklampsia
  • vaginálne alebo telesné infekcie matky - napríklad hepatitída, herpes alebo HIV
  • nedostatočné srdcové ozvy bábätka
  • komplikácie v tehotenstve
Tiež pri problémoch s krvným obehom alebo pri slabosti by mala matka pôrodná vaňu okamžite opustiť. Inak je ale doba, po ktorú môže byť v pôrodnej vani, neobmedzená. Epidurálna alebo spinálna anestézia nemôže byť pri pôrode do vody podaná - pri veľmi silných pôrodných bolestiach musí byť žena premiestnená na pôrodnú sálu.

Plánovanie pôrodu do vody

Ženy, ktoré si želajú rodiť do vody, by túto možnosť mali včas konzultovať so svojou pôrodnou asistentkou a lekárom. Dočasný pobyt v pôrodnom bazéne alebo vani je v súčasnej dobe ponúkaný už v mnohých pôrodniciach, ale ponuka "skutočného" pôrodu do vody už tak obvyklá nie je. V tomto prípade stojí zato, investovať nejaký čas a nájsť tú správnu pôrodnicu, kde žena bude chcieť svoje dieťa priviesť na svet. Pri výbere je dôležité, aby zvolená klinika mala s pôrodmi do vody skúsenosť a tiež dobre vyškolený personál. Tiež by mala byť zo strany pôrodnice dostupná informácia o tom, či bude v plánovanom termíne pôrodný bazén alebo vaňa k dispozícii. Užitočná pri príprave na pôrod do vody môže byť možnosť poradiť sa s ďalšími matkami, ktoré touto skúsenosťou už prešli a dokážu dať nejaké rady k priebehu pôrodu do vody. Možno sa podarí nájsť aj vhodný predpôrodný kurz, ktorý sa touto témou bude viac zaoberať.

Zhrnutie

  • Pôrod do vody umožňuje matke a dieťaťu prežiť často veľmi jemný a nenásilný pôrod.
  • Postupom času túto možnosť ponúka stále viac pôrodníc.
  • Pôrod do vody je vhodný pre všetky ženy, ktorých tehotenstvo prebieha bez komplikácií a pri ktorých lekár nediagnostikuje žiadne pôrodné riziká.

Rady gynekologičky

  • Dôverujte svojej intuícii. Vaše telo vám povie, čo vám a vášmu bábätku urobí dobre.
  • Moderné pôrodné sály sú v dnešnej dobe vybavené podobne ako domáce izby a nepripomínajú už toľko nemocničné prostredie. Pohybujte sa v takom sále voľne podľa svojho pocitu.
  • Väčšina žien pociťuje pôrod do vody ako veľmi príjemný.