Všetko, čo potrebujete vedieť o babyshower. Čo to vlastne je?

Všetko, čo potrebujete vedieť o babyshower. Čo to vlastne je?>
Niektorým mamičkám táto „oslava“ nič nehovorí, iné už z Ameriky oslavu príchodu bábätka prevzali. Tak či onak, čo babyshower znamená a ako sa naň pripraviť? Radosť a očakávanie – dva zrejme najdôležitejšie pocity, ktoré budúcu mamičku sprevádzajú nie len počas tehotenstva, ale aj po narodení drobca. Prečo sa teda s týmito pocitmi nepodeliť aj s ostatnými?

Novodobý trend? Ani nie

Babyshower, v doslovnom preklade „detská sprcha“ je akoby oslava príchodu dieťaťa na svet, kedy sa mamička stretne s rodinou, priateľkami, spoločne sa porozprávajú o tom, ako tehotenstvo prebieha, čo všetko už mamička nachystané má alebo nemá,. Súčasťou oslavy sú aj hry, pár tipov nájdete na konci článku. Hoci na Slovensku tento zvyk tradíciu vôbec nemá a v našom malom prieskume sa objavili mamičky, ktoré vôbec netušili čo babyshower je, stretnutia s priateľkami pred pôrodom zrejme až také nezvyčajné nie sú. Ak si myslíte, že babyshower je zamerikanizovaný zvyk, mýlite sa. Jeho tradícia siaha až do starovekej Indie. Samozrejme, nebola to „párty“ v takom ponímaní, ako ju vnímame dnes. Išlo skôr o oslavu materstva, nového života, pôrodu. „Seemantha“, ako sa tejto oslave života vtedy hovorilo, sa konala vždy medzi 6 a 8 mesiacom tehotenstva a odlišnosť od dnešného ponímania bola v tom, že mamička nedostala najnovšiu odsávačku, zásobu plienok na rok. Uprednostňovalo sa sušené ovocie, sladkosti. Celú oslavu sprevádzala hudba, pretože v tej dobe ľudia verili, že hudba sa dostane do uší dieťaťku a to si tak lepšie rozvinie tento zmysel. Aj v starovekom Egypte išlo skôr o oslavu života a materstva. Vykonávali sa rôzne rituály, ktoré súviseli s tehotenstvom. V starovekom Grécku sa oslavovalo až po narodení dieťaťa. Vo viktoriánskej ére zase ženy museli tehotenstvo tajiť tak dlho, ako sa dalo, preto nejaké veľké oslavy neprichádzali do úvahy. Moderná doba však priniesla nové možnosti, od emailových pozvánok po tématické oslavy, ktoré ostávajú len kreativite matky. Alebo jej príbuzných. 

Ako správne pripraviť babyshower?

Povedzme si pravdu, niekedy mamička na materskej dovolenke potrebuje okolo seba tých správnych ľudí. Trošku sa zabaviť, porozprávať sa, nachvíľu „vypnúť“ od všetkých zhonov, ktoré ju pred pôrodom čakajú. A babyshower je príležitosť, kedy na takéto niečo máte čas. Podľa etikety síce môže babyshower usporiadať najlepšia kamarátka mamičky, nemusí to tak byť. Ako sme už vyššie spomínali, celú oslavu sprevádza dobrá nálada, rozbaľovanie darčekov, krájanie torty a tematické hry.

Zahrajte sa! 

Ak by ste chceli niečo podobné usporiadať, prinášame vám tri hry, ktoré by sa vám mohli páčiť. Uhádni koľko! Jednoduchá hra, na konci ktorej bude víťaz určite šťastný! Postačí vám sklenený pohár, obľúbené cukríky budúcej mamičky, papier a pero. Do pohára dajte cukríky (napríklad lentilky), položte pohár na viditeľné miesto a poproste hostí, aby napísali odhad, koľko cukríkov je v pohári. Na konci oslavy vyhláste víťaza! Kto bude prvý? Ani táto súťaž nie je čo do prípravy náročná. Stačí vám fľaška pre dieťa a nápoj. Buď to bude mliečko alebo džús, to už necháme na vás. Vyberte troch dobrovoľníkov, dajte im fľaštičku a...kto prvý fľaštičku vypije, vyhráva! „Slepá“ mamička A aby zábavu nerobili iba hostia, pokojne do procesu súťaže zapojte aj mamičku. Pripravte jej tašku s vecami pre dieťa. Od dudlíka, cez lyžičku na kŕmenie, plienku, krém na zapareneniny...môžete prihodiť aj niečo úplne mimo mamičkovskej tématiky, aby ste jej to trošku „sťažili“. Zaviažte jej oči a sledujte ju, ako jej to ide. Určite sa zabavíte!

Nemáte nápad na darček? Poradíme vám

Hoci babyshower nie je zvyk, ktoré by slovenské mamičky dodržiavali, zrejme sa časom stane, že vás na nejakú pozvú. Alebo že budete mať chuť svojej najlepšej priateľke usporiadať. Pripraviť sa treba nato, že všetko bude tématické, od pozvánky až po tortu. Ak nemáte nápad nato, čo by ste mohli priniesť budúcej mamičke, tu je niekoľko našich tipov. Vo všeobecnosti by ste mamičke mali priniesť niečo, čo v budúcnosti využije. Asi najtipickejším darčekom je torta z plienok. Plienok totiž niekdy nie je dosť. To potvrdí každá mamička. Obľúbeným darčekom je aj oblečenie, rôzne praktické veci, ktoré myslíte, že mamička využije.
  • potreby pre dojčenie - ak bude mamička dojčiť, bude potrebovať viaceré pomôcky. Ak ho ešte nemá, skúste jej kúpiť vankúš, na ktorý pohodlne uloží pri kŕmení dieťa. Isto sa poteší
  • nosiče - nejedna mamička ocení nosič, do ktorého pohodlne dá bábätko a môže sa s ním voľne pohybovať. Ocení to aj pri prechádzkach vonku, pri návšteve pediatra, kam nemusí "vláčiť" kočík. Pre vás bude dobré, že budete môcť vybrať z rôznych farieb a prevedení. Ak budúcu mamičku poznáte a viete, aké farby má rada, bude to len otázka výberu z rôznych modelov.
  • prvé topánočky - nie je nič rozkošnejšie, ako keď budúca mamička dostane topánočky. Nemusia to byť "iba" pletené bavlnené prvé topánočky, pokojne zainvestujte do "poriadnych" topánočiek, ktoré budú tvarovať detskú nôžku. Ak viete, čo sa budúcej mamičke narodí, o farbu sa starať nemusíte. Nechajte si v obchode poradiť, čo bude najvhodnejšie. Pre istotu si uchovajte doklad, ak by ich mamička chcela z rôznych dôvodov vymeniť.