Všetko, čo chcete vedieť o váhe novorodencov

Všetko, čo chcete vedieť o váhe novorodencov>

Váha novorodenca je veľmi dôležitá. Je symbolom zdravia, sily a správneho donosenia. Spolu s dĺžkou, pohlavím a menom dieťaťa je to údaj, ktorý oznamujeme asi najčastejšie. Jej rozpätie býva pri narodení pomerne veľké - bežne sa pohybuje medzi 2 800 až 4 000 gramami.

Čo by vás ohľadom váhy vášho dieťatka mohlo zaskočiť? Pozrite sa na to spolu s nami!

Už počas tehotenstva má mamička, vďaka modernej technológii, približnú predstavu toho, aké veľké (alebo malé) bábätko sa jej v brušku skrýva. Pri každej prehliadke u gynekológa by vám mal do tehotenského preukazu byť zaznamenaný váhový prírastok dieťaťa.

Beautiful baby of three months old in his mothers hands.

Váha sa vyvíja

Zhruba 48 hodín po pôrode klesne pôrodná váha novorodenca asi o 10 %. Je to úplne bežné a netreba sa tým nechať znepokojiť. Mamička ešte nemá mlieko a bábätko si začína pomaly zvykať na život mimo maternice. No a k tomu patrí okrem iného aj mierny pokles pôrodnej hmotnosti. Až na druhý alebo tretí deň po narodení sa naučí dieťatko sať materské mlieko a úbytok váhy by sa mal pozastaviť. Pôrodná asistentka zaznamená do grafu vývoj hmotnosti, aby prípadne zachytila ​​väčšie výkyvy, ktoré by mohli upozorňovať na nejaký zdravotný problém. Keď sa oneskorí nástup laktácie alebo má mamička iné komplikácie, môže byť úbytok váhy vyšší.

Nestresujte sa

Hoci je dojčenie najprirodzenejším spôsobom prijímania potravy, môže sa pre mamičku počas prvých mesiacov stať doslova nočnou morou. Ak sa dojčenie nedarí, môže na to mať významný vplyv stres ženy, ktorá sa obáva, že nebude schopná svoje dieťa nakŕmiť. Takýto stres dieťa z matky vycíti a začne kŕmenie odmietať. Začína tak nešťastný kolobeh udalostí. Dieťa plače, je vysilené a hladné. Nemá dostatok energie na sanie a mamička nemá ďaleko od kolapsu. Aj vtedy je obvyklé, že váha dieťatka ide dole a vy si v pôrodnici pobudnete možno o pár dní dlhšie, než bolo pôvodne v pláne. Pomôcť môže len citlivý prístup laktačnej poradkyne alebo sestry na oddelení. Než sa správnu techniku naučíte, môžete mlieko odsávať a kŕmiť dieťa alternatívnymi spôsobmi - striekačkou alebo lyžičkou, aby išla váha zase hore, a vy ste mohli čoskoro odísť domov. Dojčenie ale nevzdávajte a berte si rady odborníčky k srdcu.

Kontrolujte plienky

Starostlivo si zapisujte po každom kŕmení, koľko dieťa vypilo, či malo stolicu a koľko plienok za deň pomočilo. Je pravdepodobné, že aj ošetrujúca detská lekárka po vás tieto údaje bude chcieť. Majú totiž dôležitú výpovednú hodnotu o tom, či je stav novorodenca dobrý a či sa vyvíja, ako má. Pokiaľ dochádza k strate váhy dlhodobejšie, bude dieťatko sledované starostlivejšie. Sledovaný bude aj jeho príjem tekutín a bude pravidelne vážené.

Kedy pôjdete domov?

Mamičky samozrejme väčšinou chcú ísť čo najskôr domov. Obvykle pôrodnicu opúšťajú štvrtý deň po pôrode. Avšak iba za predpokladu, že sa váhový úbytok dieťaťa zastavil a začalo priberať.

Aby mohlo byť dieťatko prepustené, musí byť jeho váha v deň prepustenia vyššia, ako v predchádzajúci deň. Samozrejme, ale záleží aj na pôrodnej váhe - dieťa prepustené domov, musí dosahovať minimálne dvoch kilogramov.

Mamičky, koľko vážili vaše deti po pôrode? Napíšte nám do komentárov!