Deň otcov: Poďakujte tomu svojmu za všetko!

Deň otcov: Poďakujte tomu svojmu za všetko!>
Fakt, že deti majú svoj medzinárodný deň a mamičky tiež, je vám asi celkom dobre známy. Aby aj nie, keď na obidva tieto dni sa pripravuje vždy veľa podujatí, súťaží a predstavenie. Ale vedeli ste, že už aj otcovia majú svoj veľký deň?

Ako vlastne Deň otcov vznikol?

Traduje sa, že sviatok bol inšpirovaný ťažkým osudom rodiny Smartových. Mamička šiestich detí, pani Smartová, bohužiaľ predčasne zomrela a všetky deti potom vychovával len ich otec, pán Wiliam Smart. Aby potomkovia preukázali svojmu otcovi, nakoľko si jeho lásku a starostlivosť vážia, usporiadala jedna z dcér obrovskú oslavu. Táto oslava sa uskutočnila tretiu júnovú nedeľu, a preto aj Deň otcov pripadá na tento deň. Oficiálne sa začal sláviť od roku 1972, ale jeho počiatky siahajú už do začiatku 20. storočia. Iné zdroje tvrdia, že Deň otcov oslavujeme aj preto, že kedysi dávno došlo k explózii míny, ktorá zabila 361 nevinných mužov, po ktorých zostali malé deti. S najväčšou pravdepodobnosťou bol ale tento významný deň inšpirovaný aj Dňom matiek.

Deň otcov vo svete

Väčšina krajín oslavuje oteckov tretiu júnovú nedeľu. V niektorých katolíckych krajinách je Deň otcov oslavovaný na sviatok sv. Jozefa - napr. v Argentíne. V Nemecku majú pre zmenu oslavy mužskej populácie rozdelené na dve časti - Deň mužov a Deň džentlmenov. Kým u nás sa ešte Deň otcov oficiálne príliš neoslavuje, muži v Nemecku podnikajú pánske jazdy, výlety, kedy so sebou berú pivo, víno a veľa jedla. Koncom roku 2009 sa objavili návrhy, aby sa Deň otcov stal významným dňom a bol plnohodnotnou súčasťou kalendára, tak ako je to vo väčšine krajín okolo nás. Zatiaľ sa tak nestalo, ale veríme, že aj oteckovia dostanú svoj oficiálne uznaný deň! Iste sa zhodneme na tom, že si ho bezpochyby zaslúžia.