Viete, čo znamená červená ryha na perách dieťaťa?

Viete, čo znamená červená ryha na perách dieťaťa?>

Horúce letné dni tu budú čo nevidieť. Tak ako dospelí, tak aj naše detičky by mali mať dostatočný prístup tekutín. Kedy začať s pravidelným pitným režimom, aké má zásady a ako spoznať, že dieťa je smädné?

Azda najzákladnejšia otázka, ktorú si kedy ohľadom detského pitného režimu kedy položíte je, kedy dieťaťu podávať vodu a čo je na začiatku najlepšie. Voda? "Vhodným obdobím kedy začať podporovať pitný režim inej tekutiny ako je materské alebo umelé mlieko, je v čase zavádzania príkrmov. Vtedy už mlieko nedokáže pokryť potreby pitného režimu dieťaťa," hovorí Evka Blaho z Jeminé. Práve v tomto období podľa jej slov začína byť dieťa aktívne a zvedavejšie. "Nemajú už taký pud sebazáchovy, aby sa kojili dostatočne dlho ako predtým. Sú ako malé surikatky, stále sa niekam vytáčajú a všetko musia vidieť. Vtedy klesá príjem mlieka a je potrebné naučiť ich aj na príjem vody." 


Tip odborníka: Dojčenské vody nezaťažujú detské obličky, sú testované a netreba ich prevárať


Nenúťte dieťa piť, učte ho to

Najvhodnejšou tekutinou na začiatku "zavádzania" pitného režimu je čistá pramenitá voda. "Tak ako ich učíte iné činnosti, tak ich treba naučiť aj pravidelne piť. Môžete vyskúšať fľašky s rôznymi nadstavcami, básničky o vode alebo si ukazovať ako pijú vodu iné zvieratká. Deti sa najlepšie učia pozorovaním a preto by sme im mali ísť príkladom hlavne my a ukazovať im, že aj pre nás je vodička najlepšia." Voda sama o sebe je síce dôležitá, avšak nejde iba o tečúcu kohútikovú vodu. Vodu okrem príkrmov, mlieka nájdete aj v čerstvej zelenine a ovocí.


Tip odborníka: Dieťa by malo prijať 300 - 500 ml vody denne


Potreba vody za určitých okolností stúpa. "Stúpa počas prerezávania zúbkov, v horúčavách, pri zvýšenej pohybovej aktivite, pri hnačkách, horúčkach alebo po zvracaní. Pri

     chorobách je niekedy potrebné dávať vodičku striekačkou alebo lyžičkou"  Výživová poradkyňa tiež odporúča:

  •      Bylinné čaje - sú vhodné ako doplnky pri horúčkach, kašli, pri soplíkoch

     POZOR! Ovocné džúsy (riedené) - je vhodné zaradiť až od 3 rokov, ale iba príležitostne, nie cielene. Vynechaním        džúsov dieťa chránite pred zubným kazom, obezitou, metabolickými ochoreniami

  Ako spoznať, že dieťa je smädné?

U detí je rozoznanie prvých prejavov o niečo ťažšie, primárne by sme si mohli povedať, že sú rovnaké ako pri hlade a preťažení. Ak je teda váš drobec apatický, skontrolujte, či je to smäd, hlad alebo je unavený a rád by si oddýchol. Pri dlhodobom nedostatku tekútin sú prejavy výraznejšie a nasledovné:

  • suché pery alebo červená ryha na hornej pere
  • málo precikaných plienok
  • zachrípnutý plač
  • lesklé oči,
  • suchšia a tvrdšia stolica