Viete, čím svoje bábätko potešíte?

Viete, čím svoje bábätko potešíte?>

Malé dieťatko, ktoré ešte nevie hovoriť a nevie vám poriadne dať vedieť, čo sa mu páči, je odkázané len na plač alebo smiech. Ak chcete počuť smiech častejšie, pozrite sa na naše tipy. My totiž vieme, čím urobiť dieťatku radosť!

Hovoríte si, že takému malému človiečikovi stačí mäkká a čistá postieľka, plné bruško a mamička na blízku. Lenže ona to nie je tak celkom pravda. Už takto malé deti sa dokážu nudiť alebo prejaviť radosť nad svojimi obľúbenými činnosťami. Ktoré to sú?

Cumlík

Už v brušku majú tí malý huncúti snahu sať. Je to preto, že sací reflex je pre nich úplne prirodzený. Hneď po narodení pátrajú po maminej bradavke, a akonáhle dostanú príležitosť, začnú sať a piť mlieko.

Dudkanie, sanie a cmúľanie - to je to, čo ich upokojuje a dáva im pocit úplného bezpečia.

Cumlíky SK

Vaša blízkosť

Počas prvých mesiacov svojho života potrebujú bábätka cítiť vašu blízkosť, sympatie, lásku a úplný pocit bezpečia vo vašej náručí. Telesný kontakt "koža na kožu" je to, čo dieťa upokojuje a rozveseľuje. V niektorých prípadoch, kedy je dieťa nepokojné, plače a nemôže sa upokojiť, môže postačiť, keď si ho priložíte na hrudník a necháte ho počúvať tlkot svojho srdca. Rovnako tak ho totiž počúvalo, keď bolo ešte v brušku.

Farby

Premýšľali ste niekedy nad tým, ako malé deti vnímajú farby? Oni ich priamo zbožňujú, predovšetkým červenú. Takže keby záležalo len na nich, určite by v ich izbičke neprevládala jemne modrá ani ružová. Podľa kanadského prieskumu deti priťahujú jasné až žiariace pastelové farby - fialová a červená. Tieto farby sú tiež prvými, ktoré deti po narodení rozoznávajú, až po nich nasledujú všetky ostatné. Všetky farby dokáže dieťa rozpoznať už v troch mesiacoch. Obklopte je preto farbami!

Hračky pro novorozence SK

Hladenie

Určite sa zhodneme, že dotyky, hladenie a jemné masírovanie sú veľmi príjemné. A to bez ohľadu na to, či je vám pol roka alebo štyridsať. Dotyky na jemnej detskej koži posilňujú imunitný systém, odbúravajú stres a podporujú vnímanie seba samých. Navyše počas masáže bábätka podporujete váš vzájomný vzťah a prehlbujete svoje city. Verte, že sa bude cítiť šťastné a milované.

Váš hlas

Hovorte na svoje dieťa milým, láskavým hlasom. Do doby, než sa narodilo, vás poznalo len vďaka zvuku vášho hlasu, takže je pre neho známy. Pokojne spievajte, pohmkávajte si a rozprávajte. Kedykoľvek to pôjde, pri uspávaní, dojčení, prebaľovaní... skrátka stále. Opakujúce sa známe melódie vaše dieťa upokojí a dodajú mu pocit istoty a bezpečia.