Viete, ako by mal vyzerať zdravý detský jedálniček?

Viete, ako by mal vyzerať zdravý detský jedálniček?>
Zostavenie vyváženého jedálnička pre našich najmenších v období predškolského veku býva celkom problematické. Nielen, že niektoré jedlá deti striktne odmietajú, často nechcú ochutnať ani nové ponúkané dobroty. Ako teda na ne? Je asi prirodzené, že sa deti o jedlo veľmi nestarajú, a naopak sa zvyšuje ich záujem o okolitý svet. Chuť k jedlu je v tomto období ovplyvnená aj pomalším rastom. Pre rodičov je táto skutočnosť veľmi ťažko pochopiteľná, majú totiž strach, že ich dieťa buď trpí hladom alebo nemá dostatok živín pre svoj vývoj. Je ale pravdepodobné, že teraz jednoducho viac nepotrebuje. Deti by nemali byť do jedla nútené, ani by im nemala byť sľubovaná odmena za to, že sa najedia. Jedlo by malo byť radosťou a nie povinnosťou alebo nástrojom na presadenie vôle mnohokrát zúfalých rodičov. Zdravý jídelníček dítětě

Ako správne nakúpiť?

Zdravé jedlo by sa predovšetkým malo skladať z kvalitných surovín. Na rozoznanie tých naozaj kvalitných napomáha nielen základná znalosť zdravej výživy detí, ale aj sledovanie etikiet výrobkov. Skladovateľnosť by mala byť samozrejmosťou, ďalej je dobré pozrieť sa aj na zloženie. Jednotlivé suroviny sú usporiadané zostupne, to znamená tak, že na prvom mieste je surovina, ktorej je v potravine najviac. Môžeme tak ľahko spoznať kvalitné výrobky od tých menej kvalitných. Zo zloženia môžeme vyčítať aj to, koľko obsahuje potravina prídavných látok (najmä farbív a konzervačných látok), ktoré nemusia byť pre deti vhodné. Snažte sa preto nešetriť na cene a vyberajte pre deti také potraviny, ktoré sú čo najprírodnejšie.

Aké potraviny sa pre deti hodia?

Čo sa týka mliečnych výrobkov, mali by deti dostávať najmä polotučné mliečne výrobky - mäkké nevyzreté syry (ako je Lučina, žervé, tvaroh), jogurty do cca 5% tuku a tvrdé syry do 45% tuku v sušine. Mäso je vhodné deťom podávať len chudé a čerstvé, prednostne z mladých zvierat (kuracie, teľacie). Sledovanie informácií na obaloch pomôže vybrať aj vhodnú šunku - s čo najvyšším obsahom mäsa (napríklad 90% bravčového stehna). Pri výbere nápojov sa zamerajte na to, či neobsahujú zbytočná farbivá alebo veľké množstvo pridaného cukru. A jedna rada na záver - pamätajte, že deti si jedlo skôr obľúbia, ak ich do jeho prípravy zapojíte. Nechajte ich, aby vybrali recept, spoločne vyrazte na nákup a dobrotu si pripravte.