Vezmite dieťa do sauny: Tieto pravidlá by ste mali dodržiavať

Vezmite dieťa do sauny: Tieto pravidlá by ste mali dodržiavať>
Blahodárne účinky pary na náš organizmus sú nedozierne. Pravidelné sanunovanie, teda aspoň raz za týždeň je skvelou prevenciou pred možnými chorobami, utužujú našu imunitu a najmä nám, dospelým, pomáhajú zrelaxovať unavené telo. Ako je to ale s deťmi? Je pre nich sauna vhodné miesto?

Kedy je ten správny čas?

Túto otázku si kladú najmä nadšenci saunovania, teda tí, ktorí sami na sebe účinky vidia a vedia, že pre telo je táto forma „prehrievania“ prospešná. To, kedy vezmete svojho drobca do sauny, záleží najmä od vás. V našich zemepisných šírkach nie je saunovanie až také populárne a ani nemáme babysauny, ako majú napríklad vo Fínsku. Dieťa vo veku troch mesiacov ešte nemá dostatočne vyvinutú termoreguláciu, preto je tento vek nie je príliš vhodný. Saunovanie s vaším drobcom začnite medzi druhým a tretím rokom, kedy sa detský organizmus vie vysporiadať s vysokou teplou. Platí ale zásada, že každé dieťa je iné a niektoré saunovanie vydrží, inému sa to páči nebude.

Kde je najvhodnejšie miesto?

Ak sa pýtate, kde je pre drobca najvhodnejšie miesto, odpoveď je nasledujúca – dieťa by malo byť približne vo výške 90 centimetrov, to znamená v spodnej časti kabínky. V týchto miestach je aj vhodná teplota a to približne 60 - 65 stupňov Celzia.

Vplyv horúceho vzduchu na detský organizmus

Dospelí, ktorí nezvyknú v saune tráviť svoj čas, majú niekedy pocit, že odporúčaných 20 minút nevydržia. Čo ale detské telíčko? Saunovanie je podľa odborníkov najlepšia forma utužovania detskej imunity. Podľa štúdie amerického Národného inštitútu zdravia sa odhaduje, že deti, ktoré pravidelne saunujú, majú menej infekcií horných dýchacích ciest. Ak už ochorejú, priebeh nie je taký vážny, zvľádajú ho lepšie. Výhodou pravidelného pobytu v pare je aj to, že nie len deti, ale my si zvykáme na prechodné obdobia v rámci ročných období rýchlejšie. Práve v čase, keď je chorobnosť najvyššia.

Správny postup

Ako prvý krok je príprava na saunovanie. Tak ako seba, aj deti osprchujte vlažnou vodou, najskôr nohy, chrbátik, bruško a hrudník. Potom nasleduje samotné saunovanie, dávajte pozor na to, ako sa dieťa cíti a dodržujte časové intervaly. Ochladzovanie prebieha vo vašom náručí, kde na dieťa pustite vlažnú vodu, nevynechajte hlavu. Staršie deti sa ochladzujú aj na čerstvom vzduchu. Po odporučených intervaloch osušte dieťa, vyfúkajte mu aj vlásky. Ak je smädné, dajte mu vodu alebo čerstvú šťavu.  A celé saunovanie tak máte za sebou.

Pravidlá, ktoré dodržiavajte

  • Dbajte nato, aby sauna, do ktorej chodíte bola čistá
  • Pozor na čas – dojčatá a batolatá by nemali byť v saune viac ako tri minúty, staršie deti nie viac ako osem minút.
  • Nikdy nechoďte do sauny napapaní, zvýšenú pozornosť venujte pitnému režimu
  • Keďže deti ochladnú skôr, dávajte na to pozor. Proces saunovania opakujte dva až trikrát, buďte si ale istí, že to dieťa zvláda. Nič nerobte nasilu.
  • Do sauny nechoďte s dieťaťom, ktoré je choré. To isté platí aj pre dospelých.
  • Ak je to možné, vyhýbajte sa verejným saunám, kde sa spolu s vami a vašou ratolesťou saunujú aj iní ľudia. Nie je to z hľadiska hygieny to najlepšie riešenie.