Veľký stravovací sprievodca: Prvých 18. mesiacov

Veľký stravovací sprievodca: Prvých 18. mesiacov>
Počas prvých mesiacov života potrebuje vaše dieťatko iba materské alebo dojčenské mlieko. Poskytuje mu všetky živiny, ktoré pre zdravý vývoj potrebuje. Kedy do jeho stravy postupne zavádzať ďalšie príkrmy, ako pri zavádzaní postupovať, kedy mu prestaviť tuhú stravu a zaviesť réžim 3 hlavných chodov? Všetko sa dozviete v našom veľkom stravovacom sprievodcovi.

0. – 5. mesiacov: Materské (dojčenské) mlieko

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je materské mlieko najlepšou výživou počas prvých 5 mesiacov. V mlieku sa nachádzajú aj protilátky, ktoré dieťatko chránia v prvých týždňoch života pred vznikom infekcií. Dojčením sa takisto vytvára silné puto medzi matkou a dieťaťom. Obzvlášť v dnešnej dobe, keď narastá riziko vzniku potravinových alergií, je materské mlieko ako jediná potravina, vhodné počas prvých 5 mesiacov života dieťatka. Materské mlieko je praktické:
  • (v ideálnom prípade) je vždy k dispozícii
  • má tú správnu teplotu
  • je nezávadné
  • a ešte k tomu všetkému aj ušetríte!
Pokiaľ kojenie materským mliekom nie je možné, mamičky môžu siahnuť po náhrade - dojčenskom mlieku alebo tzv. umelej výžive. Mlieko je obohatené o potrebné vitamíny a živiny, potrebné pre zdravý vývoj dieťaťa.  V prvých mesiacoch sa používa špeciálne upravené mliečko, prispôsobené potrebám novorodenca - počiatočná mliečna výživa.

Od materského mlieka ku príkrmom

prve-prikrmyPribližne medzi 5. až 7. mesiacom môžete pomaly obohacovať jedálniček svojho dieťatka o doplnkovú výživu - príkrmy. Niektoré detičky sú zvedavé a chcú ochutnať z vášho taniera skôr, iné to až tak neláka. Nič v tejto situácii nie je potrebné uponáhľať. Príde to prirodzene. Je tiež úplne prirodzené, ak dieťatko na začiatku zvládne iba 2 - 3 lyžičky detského príkrmu. To, že sa zrazu kŕmenie nekoná z fľaše do úst, ale z ruky do úst, je pre nich novinka. A všetky tie nové chute! Dávky teda zvyšujte postupne. Takisto na nové chute si možno bude dieťatko istý čas zvykať.

Pripravovať doma alebo kupovať?

Mnohí rodičia stoja na začiatku pred dilemou - pripravovať detské príkrmy z čerstvých surovín doma alebo ich kupovať už hotové? V prospech domácich pokrmov hovorí fakt, že máte väčší prehľad o tom, čo a aké suroviny použijete. Na druhej strane sú však hotové príkrmy praktické a cenovo dostupné. Známe značky (Hipp, Humana) sú naozaj pri výbere surovín nanajvýš vyberavé. Suroviny pochádzajú z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva a sú prísne hygienicky kontrolované. Celkové zloženie si môžete skontrolovať na fľaštičke. V tomto období sa určite vyhnite vysokému obsahu cukru, nežiadúca aj prítomnosť orechov alebo čokolády. Schodnou alternatívou sa pre vás môže stať striedanie hotových a domácich príkrmov. Ak chcete pripravovať príkrmy doma, ideálne by bolo, aby boli v BIO kvalite. Platí to najmä pre ovocie a zeleninu ako paradajky, papriky, uhorky, hlávkový šalát či hrozno. Snažte sa kupovať lokálne, sezónne druhy.

Náš tip:

K alternatíve voči BIO zelenine a ovociu je, prekvapivo, mrazená zelenina. Pripravovaná je z čerstvej úrody. Pri príprave takejto mrkvy, špenátu či brokolice ale buďte veľmi opatrní. Stačí ju zľahka spariť, nie variť príliš dlho. Tak si zachová základné vitamíny a živiny.

Od 5. mesiaca: Zelenina, zemiačky a prvé mäsko

Ak chcete svoje dieťatko pomaly uviesť do vzrušujúceho sveta chutí, začnite striedmo jemnou zeleninkou (mrkva, petržlen, tekvica, fenikel) a zemiakovou kašou. Nahraďte jedno kŕmenie mliekom - na obed. Ak siahnete po zelenine - zvoľte na začiatok iba jeden typ. Vyhnite sa ťažko stráviteľnej zelenine, ktorá môže spôsobiť nadúvanie. Ak vaše dieťatko zvláda prvú zeleninku, môžete približne po týždni pridať zemiakovú kašu. O ďalší týždeň môžete skúsiť prvé mäsko - chudé hovädzie, teľacie a hydinu.

obilninove-detske-kaseOd 6. mesiaca: Mliečna kaša

Dojčenské mlieko vo večerných hodinách môžete začať nahrádzať medzi 6. až 8. mesiacom. Zasýtiť dieťatko dokážu obilninové kaše. Obsahujú dostatok proteínov a vápnika pre zdravý vývoj zubov a kostí.

Od 7. mesiaca: Ovocno-obilninové kaše

Od 7. mesiaca môžete nahradiť ďalšie mliečne kŕmenie - v doobedných hodinách - porciou ovocno-obilninových kaší. Z ovocia v tomto období ešte nie sú vhodné kyslé druhy, ako ananás či mandarínky.

Od 8. mesiaca: Od kaše k pevnej strave

Okolo 8. mesiaca môžete začať nahrádzať rannú kašu chlebíkom s kúskom masla. Ak sú reakcie pozitívne, pridajte aj oblohu - zeleninku či kúsok údeniny. Nakrájajte chlebík na menšie kúsky, dieťatko si si ním lepšie poradí. Pri príprave zeleninových a zemiakových kaší už nemusíte mixovať, stačí ingrediencie popučiť vidličkou. Večer môžete dieťatku ponúknuť opäť chlieb, napríklad s kúskom syra alebo nízkotučnej údeniny, takisto mäkkú alebo strúhanú zeleninu.

12. až 18. mesiac:

Postupne sa môžete preorientovávať na klasický “dospelácky” systém: tri hlavné chody a menšie občerstvenie medzi hlavnými chodmi. Dieťatko sa začína učiť samostatne jesť a piť. Takisto už nemusíte pripravovať každé jedlo zvlásť pre vášho drobčeka. Jesť už môže naozaj veľké množstvo potravín. Buďte naďalej opatrní pri potravinách, ktoré majú tendenciu nadúvať, ako aj pri koreninách. V tomto období by už deti mali 1-2 krát do týždňa jesť mäso a rovnaké množstvo rýb. Pri cestovinách dávajte prednosť celozrnným. Samozrejme obľúbené sú aj rôzne maškrty, ako sušienky, keksíky či gumoví medvedíci. Dohliadnite na optimálne množstvo, ktoré dieťatko zje. Batoľatá od 1 do 2 rokov by mali vypiť približne 600 ml tekutín. Najlepšie sú nesladené čaje, zriedený jablkový džús a samozrejme dojčenská voda.

Pozor na med

Absolútnym tabu v prvých 12. mesiacoch je med. Môže obsahovať prírodné baktérie, ktoré môžu dieťatku spôsobiť veľmi vážnu črevnú infekciu - botulizmus. Ich črevná flóra totiž ešte nie je plne vyvinutá.

S týmito potravinami opatrne

V období po 1. roku už vaše dieťatko toleruje mnohé potraviny. Kvôli nebezpečenstvu pri prehĺtaní by ste sa mali vyhýbať potravinám ako orechy, ríbezle či slnečninové semienka. Strukoviny a kapusta nie sú vhodné kvôli nadúvaniu.

Stručné zhrnutie stravovacieho plánu

  • 5. mesiacov: Materské (dojčenské) mlieko
  • Od 5. mesiaca: Zeleninové, zemiakové, neskôr músové príkrmy
  • Od 6. mesiaca: Mliečne cereálne kaše
  • ovocne-kase-cerealneOd 7. mesiaca: Ovocno-cereálne kaše
  • Od 8. mesiaca: Prechod na pevnú stravu
  • Od 10. mesiaca: Postupná prechod na systém 3 hlavných jedál a malých občerstvení
Náš tip: Niektoré deti si môžu v ranom veku vybudovať averziu voči konkrétnym potravinám. Prekonať ju môžete spoločne - napríklad prípravou veselých tvári alebo zvieratiek z uhorky, paradajky, jabĺčka... Ak máte radi mixér, môžete sa zahrať na barmana a vyskúšať namixovať dieťatku chutný ovocný koktejl s farebnou slamkou - môže to fungovať zázračne.