Veľký sprievodca látkovými plienkami: Toto všetko potrebujete vedieť!

Veľký sprievodca látkovými plienkami: Toto všetko potrebujete vedieť!>
Diskusia o tom, či sú lepšie látkové plienky alebo tie jednorázové, zrejme nemá konca kraja. Každá z týchto alternatív má svoje pre a svoje proti, to musí uznať každý. Aj zástupcov si nájde každá svojich. Ak ale neviete, ako s plienkami začať, aké jednotlivé vrstvy máte mať doma, prečítajte si náš článok. Dúfame, že pomôže!

Ekológia na prvom mieste

Najčastejší argument, prečo používať látkové plienky je ten, že sú šetrné k nášmu životnému prostrediu. Jednorázovú plienku oprať nemôžete, látkovú áno. Treba ale dbať nato, aby ste potreby dieťaťa prispôsobili plienkam, nie naopak. Detská pokožka dokáže aj na látkovú plienku reagovať, hoci to nie je nič zákonité. Najskôr teda zistite, čo bábu vyhovuje a potom nakúpte všetko do zásoby.

LTZ10klaun-85950511977762

Používať môžete niekoľko druhov plienok:

Klasické štvorce – tie, do ktorých nás prebaľovali ešte naše maminky. Ich najväčšou výhodou je cena. Zo všetkých 95402-8595642900587možností látkových plienok sú najlacnejšou alternatívou. Môžete ich poskladať na rôzne druhy skladov. Nohavičkové plienky – vyzerajú ako pampersky. Sú na suchý zips, či patentky. Tiež si tu môžete vybrať materiál, z ktorých sú vyrobené – bambus alebo bavlna. Samozrejme, aby bolo bábätko v suchu, na tieto druhy plienok sa dávajú vrchné nepremokavé nohavičky.

Menšia vychytávka

Existujú však plienky, ktoré môžu mamičke doslova uľahčiť život. Fungujú takmer ako jednorazové, takže vám ušetria čas aspoň čo sa týka Bambuno Mio All in oneskladania. Na tieto tri typy plienok nepotrebujete nepremokavé nohavičky. Zoznámte sa:
  • Kapsové plienky – ide o nepremokavé nohavičky (kapsu), ktorú môžete vypchať rôznymi vkladacími plienkami.
Okrem týchto plienok existujú aj tzv. vkladacie plienky. Tie sa využívajú pri klasických štvorcoch, nohavičkových a kapsových plienkach. Slúžia na zvýšenie savosti. Ja ich používam veľmi rada.  Vďaka nim nemusím tak často prebaľovať, stačí po každom dojčení, či papaní. Medzi dôležité položky patria aj separačné plienky, ktoré sa dávajú k zadočku bábätka a odvádzajú vlhkosť do jadra plienky. Používam ich veľmi rada, keďže zachytia celú stolicu. Separačnú plienku potom vyhodím do koša alebo spláchnem. Samozrejme, sú biologicky odbúrateľné, takže naozaj ma všetko, čo používam, presvedčilo o šetrnosti k prírode. Materiál je dôležitý  Rozhoduje aj materiál, z ktorého sú všetky látkové plienky vyrobené. Ide buď o bavlnu alebo bambus. Každopádne by ste sa pri kúpe mali pozerať, aký podiel daného materiálu majú. Mali by ste sa zamerať aj na gramáž, a nekupovať napr. príliš tenké štvorce, ale hrubšie. Rozhoduje totiž savosť, a to, aby sa v nich bábätko dobre cítilo. Existujú výhody aj nevýhody prírodnych vlákien v látkových plienkach. Menej znečisťujú životné prostredie. Sú šetrné k detskej pokožke. Zároveň však nie sú tak silne odolné voči častému praniu, čiže je potrebné dohliadnúť na ich pravidelnú výmenu za Kombinujte  Látkové plienky sú vo všeobecnosti zdravšie. Nie každé dieťa má však po nich pekný zadoček. Na začiatok vám bude stačiť naozaj len niekoľko kusov štvorcových plienok a po jednom kuse z alternatívnych možností látkoviek, ktoré si zvolíte. Aj vy, aj vaše dieťatko tak prídete na to, čo vám vyhovuje najviac. Ak ste v rozhodovaní opatrná, ďalšou možnosťou je, že budete využívať aj jednorazové plienky. Ja ich takto kombinujem pri cestovaní, v prípade návštevy lekára a tiež aj v noci.

Koľko plienok je potreba?

Ak zistíte, že látkovanie je to, čo by ste chceli naozaj robiť a detská pokožka na ne nereagovala nijak zle, je na čase porozmýšľať, koľko plienok si zadovážiť a čo všetko potrebujeme. Nakúpte si dostatočné množstvo plienok. Dostatok znamená, aby ste prežili nielen od jedného prania ku druhému, ale aby sa plienky príliš častým používaním neopotrebovali.Látkové plienky T-TOMI Počet medzi 24 až 36 znie fajn. Keď si zoberiete, že čerstvých novorodencov prebaľujeme aj 10-krát denne, je takéto číslo fér. Ak striedate látkové plienky s jednorázovými, postačí vám aj menej. Používanie látkovych plienok tiež neznamená, že sa nikdy neopotrebujú a vy ich môžete používať donekonečna. Odporúčame kupovať nové minimálne každých 6 až 9 mesiacov. Ak máte v zásobe iba 10 až 15 plienok, nečakajte, že vám vydržia 2 roky. Zásoby preto priebežne dopĺňajte. Pri výbere pouvažujte nad ekonomickými väčšími baleniami, ktoré obsahujú rovno 10 kusov plienok.

Ako často ich prať?

Ak ste už investovali do kúpy látkových plienok, nezničte si ich nesprávnym zaobchádzaním. Už nejednej mamičke sa podarilo znehodnotiť látkové plienky použitím rôznych dezinfekčných prostriedkov a bielidiel pri praní. V snahe zlikvidovať baktérie však zlikvidovala aj samotné plienky. Úplne postačí, ak sa budete riadiť informáciami, ktoré sú ku plienkam pribalené. Na väčšinu látkových plienok postačí klasický, šetrný prací prostriedok. Najistejší spôsob, ako zničiť látkovú plienku je nechať ju špinavú v uzavretom, tmavom, teplom koši niekoľko dní. Takéto prostredie je živnou pôdou pre plesne a baktérie. Správajte sa preto ku plienkam minimálne tak, ako ku vlastnému oblečeniu. Špinavé plienky by mali byť prané každé 2 až 3 dni.

Ako často prebaľovať?

Látkové plienky majú mnoho výhod. Sú ekologicky šetrné, zdravé a ekonomicky menej náročné. Zároveň neobsahujú špeciálne absorbčné polymérne gély, ktoré sa nachádzajú v jednorázových plienkach a zabezpečujú dostatočnú absorpciu plienok. V oboch prípadoch by sa však plienky mali meniť dostatočne pravidelne (každé 2 až 4 hodiny). Plienka totiž vydrží aj dlhšie, ale citlivý detský zadoček nie. Preto stav plienky pravidelne kontrolujte a vymieňajte vždy, keď si všimnete, že je mokrá.

Výhody a nevýhody - veľké porovnanie 3 druhov plienok

  • Jednorázové plienky 
Výhody Jednorazové plienky sú úplnou klasikou a používa ich veľa mladých rodičov. Prebaľovanie je ľahké a plnú plienku je možné veľmi jednoducho a hygienicky vyhodiť do smetiaka.Sevent generation Prací gél Aj na cestách sú jednorazové plienky nesmierne praktické - mnoho mamičiek, ktoré používajú látkové plienky, pribalia jednorázovky napríklad na dovolenku. Dalšou výhodou je, že jednorazové plienky udržia zadoček dieťatka spoľahlivo v suchu niekoľko hodín. Obzvlášť v noci sa potom plienka nemusí tak často meniť. U dojčiat a batoliat jednorazové plienky bezchybne sedia a pritom nechávajú malým prieskumníkom dostatok voľnosti k pohybu pri chodení, hraní a bláznení. Ďalším plusom je to, že bežné jednorazové plienky sú veľmi tenké, ale napriek tomu dokážu absorbovať veľké možstvo tekutiny. Tým pádom, sú jednorazové plienky (v porovnaní s látkovými plienkami) pod oblečením sotva viditeľné. Tip - jednorazové plienky sme pre vás otestovali vo videu. Dozviete sa tiež, čo je vo vnútri! Pozrite sa >> Nevýhody  Avšak niektorým deťom nerobí kontakt s povrchom týchto plienok (z umelých materiálov) dobre a trpia na zapareniny, ekzémy a vyrážky. Ďalšiu nevýhodu vidia experti v tom, že batoľatá nemajú v jednorazových plienkach pocit vlhkosti, a to potom môže byť dôvodom, že sa naučia vykonávať svoju potrebu na nočník až neskôr, než pri používaní látkových plienok. A tiež s ohľadom na hromady odpadkov, ktoré vznikajú používaním jednorazových plienok (napríklad v Nemecku sa vyhodí cca 8 miliónov plienok denne) - sa oplatí pouvažovať nad ďalšími možnosťami.
  • Ekologické jednorazové plienky
Výhody Postupne sa začínajú vynárať ďalšie alternatívy, ktoré nielenže udržia detský zadoček v suchu, ale zároveň sú šetrné k životnému prostrediu. Dobrý výber z ekologických jednorazových plienok ponúka napríklad Moltex, Naty Nature Babycare, Beaming Baby, Seventh Generation a ďalší výrobcovia. Tieto BIO jednorázovky majú spoločné to, že sú vyrobené z materiálov z obnoviteľných zdrojov. Breaming baby Nappy SacksNiektoré z plienok je dokonca možné zapracovať do kompostu alebo ich môžete vyhodiť do kontajnera na bio odpad. Pritom sa aj pri výrobe BIO plienok dbá na šetrnosť k životnému prostrediu. BIO plienky sú vhodné aj pre dojčatá s veľmi citlivou pokožkou. Napríklad plienky od firmy Naty nie sú bielené, nie sú parfumované a neobahujú latex. Tieto BIO plienky boli špeciálne testované na znášanlivosť s pokožkou a sú preto vhodné aj pre deti s neurodermatitídou. Okrem toho sú veľmi mäkké a pohodlné na nosenie. Tiež BIO plienky "Moltex nature No.1" udržujú detský zadoček v suchu a vďaka priedušnosti poskytujú ideálnu klímu pre pokožku. Okrem toho pružné manžety na plienkach zaisťujú, že plienky dobre sedia. Neobsahujú latex, sú bielené bez použitia chlóru, a tým pádom sú veľmi priateľské k detskej pokožke.
  • Látkové plienky 95133-8595642900297
Výhody  Rodičia, ktorí pri používaní plienok chcú produkovať čo najmenej odpadu, môžu používať látkové plienky. U veľa látkových plienok sa systém skladá z viacerých komponentov (napríklad značka Bamboolik alebo T-Tomi) a na začiatku používania je treba trošku nácviku. Do vkladacích plienok sa najprv vkladá ešte aj takzvaná separačná plienka, ktorá je ideálna pre hygienickú likvidáciu stolice. Obzvlášť praktické je, že vkladacie plienky takzvane rastú s dieťaťom a môžu byť používané od narodenia až do okamihu, než začne dieťa samostatne chodiť na nočník. Veľkosť plienok je možné veľmi ľahko upravovať pomocou patentov presne podľa aktuálnej veľkosti dieťaťa. Nakoniec sa ešte pre zvýšenú ochranu proti vlhkosti používajú vrchné nohavičky, ktoré sa obliekajú cez vkladaciu plienku. Tieto nohavičky sú k dostaniu v rôznych veľkostiach a prevedeniach a to ako s ohľadom na použitý materiál, tak aj farby. Pri prvotnom robení výbavičky býva výhodné zakúpenie celej plienkovej sady. Prebaľovanie a čistenie látkových plienok je v porovnaní s jednorazovými plienkami síce náročnejšie a vyžaduje viac času, zato ale napomáha k tomu, že vzniká menej odpadu. Okrem toho, môže látkové plienky, ktoré majú vďaka kvalitným prírodným materiálom dlhú životnosť, následne "zdediť" aj mladší súrodenec. Výhodou týchto plienkových systémov je, že vďaka mäkkým materiálom sa deti môžu v nohavičkách voľne pohybovať a nie sú v pri svojom bláznení nijako obmedzované. Použité prírodné materiály sú maximálne šetrné k detskej pokožke a deti v nich zriedkakedy trpia na zapareniny. Okrem toho deti získajú prirodzený cit pre pocit vlhkosti, ktorý napomáha pri učení na nočník.

Rady pôrodnej asistentky

  • Často počúvame, že látkové plienky šetrnejšie k životnému prostrediu ako jednorazové plienky. Keď sa to ale vezme so všetkými súvislosťami, tak to nie je také jednoznačné: Oba prebaľovacie systémy obsahujú aspekty, ktoré životné prostredie zaťažujú. Látkové plienky sa musia prať. Pri tom sa používa prací prostriedok a spotrebováva sa voda a energia, ktoré často nepochádzajú z obnoviteľných energetických zdrojov. Jednorazové plienky sú zase len na jedno použitie, bohužiaľ končia na skládke a sú ťažko odbúrateľné. Navyše je savé jadro vyrobené z ropných produktov a to tiež nie je pre životné prostredie priaznivé.
  • Podľa čoho sa teda rozhodnúť? Podľa pocitu a osobných potrieb. Chcete detský zadoček prebaľovať do bavlny alebo syntetických materiálov? Má byť prebaľovanie pohodlné a praktické? Je pre vás dôležité, aby si dieťatko udržalo cit pre pocit vlhkosti? Aký je váš vzťah k výrobkom na jedno použitie?
  • To všetko sú otázky, ktoré by ste mali pri výbere zohľadniť. Vďaka nim prídete veľmi rýchlo na to, čo bude vyhovovať konkrétne vašim potrebám. A ani tu to nie je čierno-biele.
  • Ponúka sa napríklad možnosť kombinovať - napríklad doma používať látkové plienky a na cestách jednorazové. Často rozhodne napríklad aj postoj k výrobkom na jedno použitie. Koniec koncov žijeme tu všetci na tejto planéte a naše deti tu budú žiť ešte dlhšie než my. Ponúka sa aj takzvaná "bezplienková metóda". Žiaden strach, aj v tomto prípade je možné používať ako pomocný prvok vyššie uvedené plienkové systémy