Veľký sprievodca detskými teplomermi: Máte ten správny?

Veľký sprievodca detskými teplomermi: Máte ten správny?>
Vec ako je teplomer sa pri malých deťom hodí vždy, najmä s nastupujúcou jeseňou a hrozbou rôznych viróz, chrípok či angín. Podľa čoho sa ale riadiť? Je pravdou, že čím drahší a modernejší teplomer je, tým je kvalitnejší a lepšie meria? Nemusí to tak byť! Prečo? O tom vás presvedčíme. V dnešnej dobe už nie sme odkázaní na sklenené ortuťové teplomery a môžeme si vyberať, do ktorého prístroja vložíme svoju dôveru. [caption id="attachment_21951" align="alignright" width="300"]Babymoov kit Feedo tip: Hygienický set pre každú tehulku či novopečenú mamičku![/caption] Ukázalo sa tiež, že meranie teploty v podpazuší, ako sme boli celé roky zvyknutí, nie je tou najsprávnejšou cestou. Namerané hodnoty môžu byť totiž nepresné. Ďaleko presnejším miestom je ústna dutina dieťaťa, a to hlavne v jednej z hlbokých jamiek vľavo alebo vpravo pod koreňom jazyka. Ďalším spoľahlivým miestom je ušný bubienok, avšak len v prípade použitia takého teplomeru, ktorý je schopný tieto hodnoty zamerať. U detí najviac odporúčané a najmenej problémové je meranie v zadočku.

A ktorý teplomer si vybrať?

Na trhu je mnoho druhov teplomerov. Pozrite sa na nasledujúci prehľad a zistite ich výhody aj nevýhody.

Kontaktný teplomer

Teplotu meria pomocou dotyku s dieťaťom. Zvyčajne sa používa pre ústnu dutinu, u najmenších je ale najistejšie meranie v zadočku. Je jednoduchý na obsluhu a zvyčajne býva celkom prijateľná aj cena. Pre meranie v podpazuší sa neodporúča kvôli nepresným výsledkom.

Nuvita ušný teplomerUšný teplomer

Tieto teplomery sú vybavené infračerveným senzorom, pomocou ktorého merajú teplotu, ktorú vyžaruje ušný bubienok. Jeho najväčšou výhodou je rýchlosť, výsledok sa totiž dozviete do dvoch sekúnd. Nevýhodou je to, že pre neskúseného človeka býva ťažké spoznať správnu pozíciu teplomeru na meranie, a ak správna nie je, môže byť výsledná teplota nepresná. Navyše je nevhodný pre deti do pol roka života, pretože majú ešte úzky zvukovod.

Bezdotykový čelný teplomer

Tieto prístroje sú rovnako ako ušné teplomery vybavené infračerveným senzorom, pričom svetelný bod určuje správnu pozíciu. Obľúbené sú najmä pre svoje rýchle meranie, ale bývajú o niečo drahšie. Čelné teplomery

Kombinované teplomery

Ide o kombináciu čelnej a ušnej varianty. Majú nadstavec, vďaka ktorému sa dajú prispôsobiť na meranie v uchu alebo na čele. Ľudia, ktorí ich používajú ale veľakrát udávajú, že nie vždy sa prístroj automaticky prepne, ako má.

Čelné teplomery

Opäť fungujú na princípe senzoru, ktorý udáva teplotu na čele a na základe okolitej teploty vypočíta teplotu telesnú. Výhodou je jednoduché meranie, najmä u malých detí, a tiež rýchlosť. Výslednú teplotu sa dozviete za menej ako sedem sekúnd.

Beurer - teplomer v cumlíku Teplomer v cumlíku

Tieto teplomery poskytujú pohodlie, pretože ho viac menej musíte do úst dieťaťa vložiť a nameraná teplota sa vám zobrazí na displeji. Neodmeriate však takto teplotu dieťaťu, ktoré na cumlík nie je zvyknuté, plus ak drobca trápi soplík či kašľanie, cumlík tak či tak nebude chcieť v ústočkách mať. Rozhodnutie je však na vás.  

Široký výber teplomerov nájdete aj na www.feedo.sk!