Varíme pre celú rodinu - ako sa z toho nezblázniť?

Varíme pre celú rodinu - ako sa z toho nezblázniť?>
Čo navarím na zajtra? Máme doma všetko potrebné? Trápia aj vás každý deň podobné otázky? Aby ste sa už viac nesužovali, pripravte si vopred týždenný plán. Jedlo pre vašu rodinu by malo byť chutné a zdravé, no a v ideálnom prípade takisto nie príliš časové náročné. Ak chcete naplánovať varenie pre rodinu bez stresov a zhonov, naplánujte si ho v predstihu. Hromadný nákup si tak "odbijete" v jedeň deň (v piatok alebo počas víkendu?) a ďalej vás už nebudú trápiť zbytočné pochybnosti, či vám v chladničke alebo v špajze niečo dôležité nechýba. Čerstvé potraviny prípadne dokúpite v malých potravinách vedľa bloku.

Plánujeme pre celú rodinu

ako-varit

Ak máte doma batoľa, pripravujete pre neho najmä kaše a rôzne čajíky. Pre zvyšok rodiny zároveň zhotovujete "riadny" jedálny lístok. Ako teda všetko dôkladne naplánovať? Spíšte si na papier na každý deň recept, ktorý chcete na obed pripraviť. Pod recepty vymenujte základné suroviny, ktoré ku príprave potrebujete. Tie sa môžu aj viackrát opakovať. Napríklad ryža, zemiaky, cestoviny alebo ryby. Ku každému dňu si potom ešte dopíšte zvyšné suroviny, ktoré ku príprave potrebujete. Takto budete mať všetko prehľadne na jednej strane. Pri príprave jedálnička myslite na to, že ak zastávate hromadné nákupy, čerstvé suroviny v chladničke nevydržia tak dlho. Naplánujte ich preto pri varení ako prvé. Tie, ktoré vydržia dlhšiu dobu, môžu prísť naopak na rad až ku koncu týždňa alebo cez víkend. Po dokončení týždenného plánu si skontrolujte zásoby v kuchyni a vytvorte si ďalší zoznam, tentokrát nákupný. Skontrolujte suroviny, ktoré ku vybraným receptom potrebujete a spíšte si, čo treba nakúpiť. Pri príprave nákupného zoznamu nezabudnite ani na koreniny a dochucovadlá. Ak sa snažíte väčšinu obedov doplniť o zdravú porciu zeleninového šalátu, zrejme uvítate ešte jeden extra nákup uprostred týždňa na doplnenie čerstvých zásob.

ako-varit-efektivne

Príklad týždenného plánu

Pondelok: Omeleta so šalátom Utorok: Kuracie soté s mrkvovou ryžou a čerstvým šalátom Streda: Zapekané cestoviny s paradajkami, brokolicou a cuketou Švrtok: Palacinky s jablkami Piatok: Zemiakový šalát s tofu Sobota: Filety z lososa so zemiakovou kašou a zeleninou (hrášok a mrkva) Nedeľa: Mäso na kapuste so zemiakmi, zelené fazuľky na omáčke

Pre každého niečo

Pri zostavovaní jedálneho lístka sa pridržiavajte pestrosti. Berte tiež do úvahy preferencie jednotlivých členov rodiny. Niekto má rád najmä mäso, iný sladké. Ak si v jedálničku nájde každý to svoje, aspoň „prehryzie“ to jedlo, ktoré práve príliš neobľubuje. Ak máte doma malé dieťa, počas týždňa uvítate zrejme najmä časovo nenáročné jedlá. Počas víkendu, ak vám s drobcom pomôže napríklad partner, si to môžete vynahradiť. Ak je už dieťatko vo veku, keď mu dávate ochutnávať všetko možné aj z vášho taniera, myslite na to aj pri príprave pokrmov. Kuracie mäsko aj ryby mu môžete pokrájať na malé kúsky. Ochutnať môže pokojne aj z omelety, palaciniek či zemiakového šalátu.

Výhody prípravy týždenného plánu

  • Ušetríte čas
  • Nemusíte si každý deň lámať hlavu nad čím, čo variť a čo vám k tomu chýba
  • Jedálny lístok bude pestrofarebnejší
  • Týždenným nákupom môžete tiež ušetriť financie
  • Na príprave plánu sa môžu podieľať aj zvyšní členovia rodiny, takže nikomu nebude ukrátené
Ako ste na tom vy? Plánujete si varenie dopredu?