V hlavnej úlohe tofu: Zachutí aj vám!

V hlavnej úlohe tofu: Zachutí aj vám!>
Ak máte pocit, že je váš jedálniček chudobný a že by ste možno radi vyskúšali niečo nové a menej obvyklé, zaraďte do svojho jedálnička tofu. Ide o výrobok zo sóje a je vhodný nielen v rámci zdravej výživy, pri všetkých možných diétach a rôznych chorobách, ale aj na obzvláštnenie jedálneho lístka. Vyskúšajte naše vynikajúce recepty! Sója je plodina, ktorá má z hľadiska racionálnej výživy množstvo výhod. Obsahuje relatívne veľké množstvo bielkovín vrátane esenciálnych aminokyselín, veľa vlákniny, mastné kyseliny s priaznivým pomerom polynenasýtených a nasýtených, mnoho dôležitých minerálov (najmä vápnika a železa) a vitamínov. Sójové produkty sú nízkoenergetické, neobsahujú cholesterol ani lepok.

Kokosové-tofu guľky

Suroviny:

1 kg tofu, 150 g kokosovej múčky, 1 balíček hrozienok, 125 g Hery, 250 g ovsených vločiek, 2 lyžice medu, 1 dcl pudingu rozmiešaného vo vode, 100 g mletých orechov

Postup:

Všetky suroviny zmiešame a z tejto zmesi tvarujeme v dlaniach guličky. Pečieme (či skôr sušíme) v stredne teplej rúre. Hotové môžeme namáčať do čokolády.

Mrkvový šalát s tofu

Suroviny:

250 g jemne nastrúhanej mrkvy, 250 g strúhaných jabĺk, 250 g rozdrobeného tofu, lyžica sójového oleja, šťava z jedného citróna, 1 lyžica cukru, 1 lyžica strúhaného chrenu, soľ podľa chuti

Postup:

Roztlačíme tofu, pridáme ostatné suroviny a dobre premiešame. Ak je šalát príliš hustý, rozriedime ho potrebným množstvom mlieka alebo vody. Necháme odležať, najlepšie do druhého dňa. Podávame s grahamovým pečivom alebo natierame na hrianky, slané sušienky alebo tenké krajce celozrnného chleba.

Zapekané zemiaky s tofu

Suroviny:

500 g zemiakov, 100 g tofu, sójová omáčka, 100 g syra, 2 dl smotany (jogurtu), vajcia, rasca, korenie, soľ

Postup:

Uvarené, očistené zemiaky nakrájame asi na centimetrové plátky. Tofu dochutíme sójovou omáčkou, rascou a morskou soľou. Takto upravené tofu prekladáme zemiakmi, posypeme na záver nastrúhaným syrom, zalejeme smotanou (jogurtom), v ktorej rozšľaháme vajcia, pridáme soľ, korenie a zapečieme.

Zeleninové rizoto s tofu

Suroviny:

300 g ryže, 150 g tofu, 50 g syra, 1 dl oleja, 200 g rôznej zeleniny (mrkva, hrášok, brokolica, karfiol a pod.), 1 cibuľa, korenie, soľ

Postup:

Tofu nakrájame na malé kocky, dáme do sójovej marinády a necháme 20 minút stáť. Medzitým dáme variť ryžu. Na oleji speníme nakrájanú cibuľu, zeleninu nakrájanú nadrobno a dusíme domäkka. Marinované tofu opečieme dohneda, pridáme sterilizovaný hrášok, uvarenú ryžu a všetko spolu premiešame. Hotové rizoto posypeme syrom a petržlenovou vňaťou.