Uľahčite si pôrod!

Uľahčite si pôrod!>

Len veľmi málo mamičiek nestresuje myšlienka na blížiaci sa pôrod. Najhoršie na tom bývajú prvorodičky, ktoré netušia, do čoho idú, čo sa s nimi bude diať ani čo očakávať. Nepanikárte! Snažte sa uvoľniť a nabrať silu na príchod nového člena rodiny.

Rozprávali sme sa s niekoľkými mamičkami a dali dohromady pár tipov, ktoré by vám mohli pôrod uľahčiť alebo vám aspoň ušetriť zbytočné starosti.

Hľadajte informácie.

Hovorí sa, že keď človek vie, do čoho ide, je pokojnejší, pretože sa na to môže po psychickej stránke pripraviť. Vaše svaly nebudú v napätí a lepšie sa uvoľníte. Prečítajte si nejakú knihu o starostlivosti o dieťa, o pôrode a napríklad aj o šestonedelí. Nájdite si na internete veselé príbehy mamičiek, ktoré popisujú humorné príhody z pôrodu či prvých dní s dieťaťom. Vyvarujte sa hororových príbehov a diskusií o vývojových chybách, problémoch a komplikáciách pri pôrode. Verte, že to nie je „to pravé orechové“ čítanie pred pôrodom.

Prezrite si pôrodnicu.

Pôrod je zásadná udalosť v živote každej ženy a je ideálne, keď ho môže prežiť v známom a príjemnom prostredí, kde nebude rozrušená. Zájdite si preto pozrieť pôrodnicu, kde by ste rada rodila. Na sálu vás asi nepustia, ale môžete nahliadnuť do izieb a celkovo zhodnotiť atmosféru, ktorá v pôrodnici panuje. Keď si prostredie prezriete, nebude pre vás neskôr tak neosobné.

Vedeli ste, že telo pri strachu produkuje adrenalín, ktorý znemožňuje vyplavovanie oxytocínu a ďalších dôležitých hormónov pre bezproblémový priebeh pôrodu?

Precházka vám neuškodí.

Ku koncu tehotenstva sa síce asi cítite dosť ťažkopádne a nemotorne, ale krátka prechádzka na čerstvom vzduchu vám určite neuškodí. Naopak. Údajne vraj pomáha, keď je žena častejšie vo vertikálnej polohe. Vplyvom zákonu gravitácie majú aktívnejšie ženy zvyčajne pôrod kratší a oveľa menej komplikovaný. Vďaka vzpriamenej polohe sa totiž hlavička dieťaťa tlačí nadol väčšou silou a maternica sa tak rýchlejšie rozširuje. Navyše, keď ku koncu tehotenstva len vylihujú, ako sa dostane bábätko do tej správnej polohy? Počas prechádzky môžete naviac trénovať aj riadené hlboké dýchanie.

ulahcite-si-porod

Vezmite si niekoho so sebou.

Prítomnosť blízkej osoby na pôrodnej sále je veľmi dôležitá a pre ženu upokojujúca. Ak s vami nechce na sálu partner, nenúťte ho a vezmite so sebou kamarátku, sestru alebo dulu. Ten, kto s vami bude pôrod prežívať, vám môže pomôcť vyrovnať sa s bolesťou. Napríklad masážou chrbta alebo končatín. Je dokázané, že dotykové impulzy vníma mozog oveľa rýchlejšie, ako tie bolestivé. Bolesť možno zmierniť aj pomocou éterických olejov. Ideálna je napríklad levanduľa, ktorej vôňa nielen uvoľňuje, ale znižuje aj krvný tlak.

Požiadajte o vaňu.

Ak sa pôrod preťahuje, kontrakcie sú dlhé a bolestivé a vy stále nie ste dostatočne otvorená, požiadajte personál o možnosť využitia vane. Vo väčšine pôrodníc je k dispozícii priamo v miestnosti, kde čakáte na pôrod. Teplá voda má totiž upokojujúce účinky, ktoré dokážu odplaviť bolesť. Dochádza k stimulácii a uvoľneniu oxytocínu, hormónu, ktorý posilňuje kontrakcie a urýchľuje celý proces pôrodu.