Tvrdnutie brucha v tehotenstve

Tvrdnutie brucha v tehotenstve>
Možno už ste sa s tým niekedy počas tehotenstva stretli. Bruško vám zrazu z ničoho nič stuhne. Skutočne bude na dotyk tvrdé, a vás to možno vydesí. Ale nie je sa čoho báť. Je to celkom bežný jav! Vysvetlíme vám, prečo sa to deje. Ak ide len o občasné stiahnutie brušných svalov, nie je dôvod na znepokojovanie. Ak sa sťahovanie, resp. tvrdnutie brucha, pravidelne neopakuje a trvá len chvíľu, netreba sa ničoho obávať. Tvrdnutie bruška nie je bolestivé. Ide skôr o nepríjemný a zvláštny pocit, keď sa napína svalstvo maternice.

Pôrod sa už blíži!

Sťahy maternice (čiže kontrakcie), ktoré sa často opakujú, môžu byť ale predzvesťou predčasného pôrodu. V takom prípade je potrebné o tvrdnutí brucha informovať ošetrujúceho gynekológa. Ten vaginálnym alebo ultrazvukovým vyšetrením zhodnotí, či ide len o neškodné tvrdnutie brucha alebo je za tým vážny problém. Ak sa vyskytnú sťahy len občas, informujte o tom svojho gynekológa na najbližšej kontrole. Pokiaľ sú sťahy intenzívne, časté a neprestávajú, je potrebné ísť k lekárovi okamžite. Ako sa tehotenstvo blíži ku svojmu koncu, tvrdnutie brucha sa môže objavovať častejšie. Dva až tri týždne pred vypočítaným termínom pôrodu sa môžu objavovať aj tzv. "poslíčkovia". Ide o maternicové sťahy - kontrakcie, ktoré majú oveľa pravidelnejší charakter. Jednotlivé sťahy môže v tomto období sprevádzať aj veľmi mierna bolesť.

V hlavnej úlohe "poslíčkovia"

Tieto kontrakcie sa nazývajú odborne aj Braxton-Hicksove kontrakcie, a sú to akési cvičné kontrakcie, ktoré sa objavujú ku koncu tehotenstva. Maternica sa tak pripravuje na pôrod. Ide o sťahy, ktoré trvajú len pár minút, v intervale nie väčšom ako 2 - 3 hodinky (a nezvyšuje sa ich intenzita!). Nie sú pravidelné a neskracuje sa interval medzi kontrakciami tak, ako pri samotnom pôrode. Tvrdnutie brucha sa nesmie v žiadnom prípade podceňovať. Najmä ak nemizne alebo sa objavuje často. Je vysoká pravdepodobnosť, že môže ísť o predčasný pôrod, ktorý sa nemusí skončiť šťastne. Nikdy nezabúdajte na najdôležitejšiu zásadu v tehotenstve -> Radšej ísť k lekárovi stokrát zbytočne, ako raz a neskoro!