Túžite po prvom priložení? Máte na neho právo!

Túžite po prvom priložení? Máte na neho právo!>

Anglický pojem "bonding" (doslova "lepenie") znamená vytváranie pevnej väzby medzi matkou a jej novorodencom.

Matka a bábätko sú na túto neopakovateľnú chvíľu vytvorenia prvého vzájomného puta biologicky najväčšmi pripravení tesne po pôrode.

Čím ďalej tým viac matiek si preto začína uvedomovať silu prvého priloženia bábätka na svoje telo bezprostredne po pôrode.

Je dobré, že sa o tento jav začína aj v našich končinách zaujímať viac a viac mamičiek. Hoci stále ide skôr o netypický jav. Rozhodne je to ale veľmi účinný a neopakovateľný zážitok.

Mamičky po ňom túžia

„Čo je to vlastne ten bonding a kedy začína?“ sa zrejme pýta v priebehu tehotenstva nejedná tehulka, najmä ako sa blíži ten vysnívaný deň D.

Mnoho z nich o možnosti prvého priloženia dieťatka na svoje telo hneď po narodení nevedia. Štandardom mnohých slovenských nemocníc je automatické odobratie dieťatka mimo dosah matky kvôli vyšetreniam a neskôr na pozorovanie.

Mnoho mamičiek svoje dieťatko poriadne chytilo do náruče až niekoľko hodín po pôrode či dokonca na druhý deň. Veľa z nich sa až neskôr dozvedelo o možnosti prvého priloženia a pri ďalšom pôrode po ňom rozhodne túži.

Hneď po pôrode!

Úplne prvý bonding môžete zažiť hneď po pôrode.

Vášho novorodenca vám v nemocnici môžu priložiť ešte s tepúcou pupočnou šnúrou na nahé brucho s hlavičkou na vašich prsiach. Takýto kontakt je pre čerstvo narodené dieťatko upokojujúci a udrží ho v teple.

Dieťatko sa nachádza v stave pokojnej bdelosti. V priebehu pol hodiny až hodiny môže pomaly dôjsť ku samoprisatiu na vašu bradavku.

Tam vonku, tu doma

V mnohých krajinách je už bonding obľúbeným a vyhľadávaným zvykom. Dieťatko krátko po pôrode automaticky putuje do maminkinho lona a oddychuje tam, ako sa hovorí – koža na kožu. Tam je aj ošetrené lekárom.

V slovenských nemocniciach však takáto praktika nie je bežnou súčasťou pôrodného postupu. Považuje sa skôr za niečo netradičné.

Mnohé mamičky sú o prvý kontakt s dieťatkom ochudobnené aj kvôli vlastnej nevedomosti. Ak však po prvom privinutí túžite, nedajte sa odbiť a dožadujte sa svojich práv. Veci aj u nás napredujú, aj keď pomaly a neľahko.

Stále viac mamičiek o bondingu vie a túži po ňom. Prístup personálu sa od pôrodnice ku pôrodnici líši, ale ani pri prvotných negatívnych reakciách by ste sa nemali dať odradiť. Je to predsa vaša voľba aj právo.

Prvé priloženie lekárom ani sestričkám nezaberie viac času ani celý proces nezdržuje. Dieťatko môžu ošetriť priamo na vašom tele. Ak ste po cisárskom reze, dieťatko vám miesto na brucho môžu položiť ku tvári.

Prečo je prvé priloženie dôležité?

  • Okrem toho, že sú to úžasné a krásne prvé chvíľe s dieťatkom, má bonding vplyv aj na mnoho psychologických a fyziologických dejov
  • Matkám pomáha naštartovať prvé kroky materstva & znižuje riziko výskytu popôrodnej depresie
  • Prispieva ku správnemu rozbehnutiu laktácie a lepšiemu dojčeniu
  • Dieťatko sa dokáže ľahšie adaptovať na prostredie mimo maternice. Pokožka dieťatka prichádza do kontaktu s matkinými baktériami, na ktoré má matka protilátky, uloženené v materskom mlieku
  • Dieťatko sa cíti bezpečnejšie

Nie vždy sa to dá

Mnohým mamičkám sa nepodarí privinúť si svoje bábätko hneď po narodení. Dôvodov môže byť mnoho. Zdravotné ťažkosti matky alebo dieťatka, nevhodný prístup personálu či vlastná nevedomosť o tejto možnosti.

Mnohé rodičky tiež môžu mať za sebou veľmi náročný a dlhý pôrod a sú príliš vysilené. V niektorých pôrodniciach dajú v takýchto prípadoch bábätko jednoducho na oteckovo telo. Samozrejme, ak je prítomný pri pôrode a súhlasí.

Vytváranie bondingu aj neskôr

Ak aj vy o možnosť prvého kontaktu „koža na kožu“ prídete, nezúfajte. Na budovanie vzájomného vzťahu budete mať čas a príležitosť celý život.

Môžete na tom začať pracovať hneď po príchode z pôrodnice. Ako?

  • Nosiť dieťatko v šatke alebo babyvaku
  • Nechať ho spať vedľa seba
  • Dojčiť ho na požiadanie, nie na základe časových intervalov
  • Reagovať na jeho plač & nenechať ho „vyplakať sa“
Mamičky, aké sú vaše skúsenosti z pôrodníc? Podeľte sa o ne, určite tým ďalším mamičkám pomôžete!