Trend dnešnej doby - matkou po tridsiatke

Trend dnešnej doby - matkou po tridsiatke>
V dnešnej dobe pribúda žien, ktoré si prvého potomka zaobstarali až vo svojich tridsiatich rokoch a neskôr. Priemerná veková hranica sa posúva. Čím to je a ako to pôjde ďalej?

Doba sa mení

Dnešná doba je dobou otvorených možností a preto nemôžeme mať ženám za zlé, že chcú študovať, cestovať, užívať si alebo ešte nenašli toho pravého partnera. Tieto možnosti boli predtým veľmi obmedzené a od žien sa očakávala hlavne starosť o domácnosť a starostlivosti o deti. Dnešné moderné ženy, ale chcú od života viac - chcú mať istotu, že partner je ten pravý, chcú byť zabezpečené a samostatné, chcú byť vzdelané a sú viac ambiciózne. Okolie to od nich často aj očakáva. Je to tak v poriadku, ale ak vám zrazu biologické hodiny zaznejú v ušiach, neoplatí sa ich prehliadať. Druhýkrát už tikať nemusia! Existuje teda ideálny vek, kedy si zaobstarať prvého potomka? Podľa odborníkov je to vek od 20 do 29 rokov, najplodnejšie sú vraj ženy medzi 24. a 25. rokom. V neskoršom veku dochádza k poklesu vajíčok a pravdepodobnosť otehotnenia sa znižuje. Pribúdajú tiež páry, ktoré majú problém s počatím. Nemusí to byť však vždy spôsobené vyšším vekom partnerov, obrosvký vplyv má samozrejme životný štýl. Podľa lekárov je ďaleko rizikovejšia skupina tehotných dvadsaťpäť ročných obéznych žien, než štíhle a vitálne tridsaťpätky. Prečítajte si - Keď bábätko neprichádza ... >> Ideálny vek, kedy si zaobstarať potomka by si každá žena mala určiť sama, podľa svojich pocitov a fyzických aj psychických síl.

Nie vždy to ide podľa plánov

Tiež sú medzi nami ženy, ktoré túžia po dieťati veľmi dlhú dobu a bábätko stále neprichádza. Veľa robí aj psychika. V tom prípade sa samozrejme môže stať žena matkou v neskoršom veku, aj keď túži po dieťati od 25 rokov. Príroda je v tomto prípade mocná čarodejka.

Čo je prioritné pre počatie bábätka?

  • cítiť sa pripravená na novú výzvu, pripraviť dopredu sa bohužiaľ nedá :-)
  • byť odhodlaná stať sa milujúcou a vyrovnanou matkou
  • poskytnúť dieťaťu láskyplné a bezpečné prostredie
  • pokiaľ možno, byť na to dvaja
  • mať zázemie
  • prevziať zodpovednosť za život niekoho iného
Ak toto všetko spĺňate a je máte dvadsať alebo štyridsať - nenechajte sa od túžby po bábätku ničím odradiť a užívajte si ho plnými dúškami :-)