Trápi vás odretý nos od nádchy?

Trápi vás odretý nos od nádchy?>
Na prvý pohľad celkom zanedbateľná maličkosť, ale na ten druhý ide o poriadne nepríjemnú spomienku na nedávne prechladnutie. Lenže čo s tým? Ak aj vás páli nos a jeho okolie, vyskúšajte naše rady. Asi ako vždy, aj v tomto prípade je najdôležitejšia prevencia. Lenže to sa ľahko radí a horšie vykonáva, keď vám alebo vášmu dieťaťu tečie z nosa a utápate sa v halde vreckoviek. Ale práve pri nich by sme sa mali zastaviť. Odretý nos je totiž väčšinou následkom častého utierania nosa počas nádchy. Najlepšie, ako tomu predchádzať, je buď používať vhodné mäkké, papierové vreckovky, ktoré nájdete v najrôznejších prevedeniach vo všetkých drogériách alebo dostatočná ochrana pokožky nosa a jeho okolia použitím krémov alebo pomády.

Preventívne mažte mastnými krémami

Ak zvolíte druhú variantu a rozhodnete sa natierať nos a jeho najbližšie okolie krémom alebo tyčinkou, vyberajte skôr tie mastné, ale zároveň dobre roztierateľné. Ideálne bude, keď si zoženiete nejaký s obsahom panthenolu alebo hojivými bylinnými výťažkami (nechtíkovým alebo harmančekovým). Tie účinne podporujú hojenie a zabraňujú ďalšiemu poškodeniu pokožky. Dávajte pozor, aby ste nenamazali sebe alebo dieťaťu odreté miesta parfermovaným krémom. Tie nielenže dráždia, ale tiež veľmi pália precitlivelú pokožku.

Smrkajte menej

Nie je žiadnym tajomstvom, že k odreniu dochádza práve vplyvom častého smrkania a utierania upchatého nosa. Preto sa musíte snažiť znížiť počet smrkaní na minimum. Neznamená to, že sa máte dusiť pod ťarchou nádchy, ale skôr skúsiť ich z tela dostať inou, šetrnejšou cestou. A tou je napríklad veľmi účinná inhalácia. Nakvapkajte si do vriacej vody eukalyptový olej, nakloňte sa s hlavou prikrytou uterákom a vdychujte. Eukalyptus vám uľahčí dýchanie a inhalácia samotná uvoľní dýchacie cesty a pomôže ich sprechodniť. Niektoré deti sa inhalovania boja alebo im to môže byť nepríjemné, preto skúste liečebnú kúru poňať ako hru. Pastilky Herbalmed

tea tree oil

Pozor na zanietenie

Ak sa miesto pod nosom zapáli alebo sa tam navyše ešte objaví bolestivý opar (čo sa stáva najmä preto, že je v tomto období oslabená vaša imunita), môžete postihnuté miesto natierať čajovníkovým olejom.

TIP: Domáca masť z majoránky

Skvelým pomocníkom v boji s odreným nosom je napríklad aj domáca majoránkova masť. Vyrobiť si ju môžete aj vy sami, ľahko a rýchlo! Stačí, keď zmiešate objemovo rovnaké množstvo majoránky a masla (nesolené, pravé, žiadny margarín) a necháte v chlade cez noc odležať. Potom natierajte postihnuté miesto a uvidíte, že sa čoskoro zahojí.