Trápi vás alergická nádcha?

Trápi vás alergická nádcha?>
Na jar a v lete nastáva obdobie najintenzívnejšej koncentrácie peľov, hmyzu a ďalších látok, na ktoré môže náš imunitný systém zareagovať vyhlásením poplachu v podobe alergickej nádchy. Lenže čo robiť, keď ste alergička a navyše čakáte bábätko? Potláčanie príznakov alergie, a teda aj alergickej nádchy, našťastie neprináša žiadne významnejšie rozdiely pre tehotné oproti ženám, ktoré dieťa nečakajú. Vždy však platí, že ak bola žena citlivá na nejaký konkrétny alergén, tehotenstvo to nijako nezmení. Je každopádne potrebné zastaviť sa u alergológa vo chvíli, keď zistíte, že ste v inom stave. Už len z toho dôvodu, aby ste si bola istá, že lieky, ktoré na potlačenie prejavov alergie užívate, neuškodia vášmu dieťaťu, a to najmä v prvom trimestri. Tehotenstvo podľa lekárov rozhodne nie je dôvodom, prečo bez porady s lekárom prerušiť už prebiehajúcu liečbu v snahe ochrániť nenarodené dieťa. Existuje reálne riziko, že by sa ochorenie mohlo zhoršiť.

Bezpečné lieky pre budúce mamičky

Za najbezpečnejšie lieky sú považované tzv. kromóny, ktoré sú určené pre ľahšie formy alergickej nádchy alebo jej liečbu v ranom detskom veku. Majú slabší protizápalový účinok ako topické steroidy. Ich bezpečnosť vyplýva z toho, že len 10% inhalovanej dávky sa absorbuje celým naším organizmom. Preto sa odporúčajú v prípadoch, keď tehotná žena trpí alergickou nádchou. Nevýhodou tohoto lieku však je nutnosť jeho častého podávania - 4-krát denne.

Pozor na predávkovanie

Pozor by si mali naopak dať budúce mamičky pri nákupe voľnopredajných lokálnych liekov, tzv. dekongestív, čo sú lieky, ktoré uvoľňujú priechodnosť nosa. Pri ich predávkovaní môže dôjsť k poškodeniu plodu. Opatrné by ste mali byť aj u antihistaminík, ktoré tvoria lieky prvej voľby u všetkých typov alergickej nádchy, podávaných lokálne aj celkovo. Po dohode s lekárom je odporúčané, ideálne v prvom trimestri, vyhnúť sa všetkým takýmto liekom. Toto obdobie sa totiž kryje s obdobím vzniku základov orgánov vášho dieťaťa. Následnú liečbu potom určí lekár. Odporúčané sú, hoci tiež vyžadujú istú dávku opatrnosti, najmodernejšie intranazálne kortikosteroidy, ktoré sa zvyčajne podávajú od druhého trimestra. Sú považované za najúčinnejšiu voľbu s minimálnym a prijateľným rizikom.

Ako alergická nádcha vzniká?

Tento typ nádchy je jedným z najčastejších chronických alergickým ochorení horných dýchacích ciest, ktoré podľa lekárov postihuje asi 20% ľudí na celom svete. Mnoho z nich si ale vôbec nepripúšťa, že by ich pravidelne sa objavujúca nádcha mohla byť chronická, a preto svoj problém nijako neriešia. Neliečia sa vôbec alebo za pomoci nesprávnych, voľne predajných liekov. Prejavy alergickej nádchy sú zradné v tom, že väčšinou prichádzajú nečakane. Stačí naozaj len veľmi krátky kontakt s alergénom a počas niekoľkých minút sa nádcha spustí. Rovnako rýchlo, ako sa príznaky objavia, väčšinou tiež pri odstránení alergénu, odznejú. Najčastejšie sa vyskytujú vo vdychovanom vzduchu. Nosičmi vonkajších alergénov sú peľové zrnká a póry plesní. Medzi vnútorne radíme roztoče a rôzne čiastočky zvieracích či hmyzích tiel.