Tomuto sa v tehotenstve radšej vyhnite!

Tomuto sa v tehotenstve radšej vyhnite!>

Hovorí sa, že tehotenstvo nie je choroba a nie je potrebné k nemu tak pristupovať. Napriek tomu ide o výnimočné obdobie, kedy by sme mali byť opatrnejšie, než doteraz. To sa samozrejme týka aj domácich prác. Niektoré by bolo lepšie nechať povolanejším. Ktoré to ale sú?

Nemožno s úplnou istotou povedať: "Toto nerobte, to je nebezpečné a zakázané!" Alebo "Toto áno, toto smiete, to je úplne bezpečná činnosť." Najlepšie urobíte, keď budete načúvať svojmu telu a ak vám "hovorí", že už nemôže, vypočujte ho. Určite by ste nechcela ublížiť sebe alebo svojmu nenarodenému dieťatku!

Všetkého s mierou

Ak sa cítite dobre, nič vás nebolí a ani lekár vám neodporučil pokoj s minimom činnosti, môžete sa bez starostí venovať obvyklým domácim prácam tak, ako ste zvyknutá. Aj v tomto prípade ale platí, že všetkého s mierou. Nič nepreháňajte a nežeňte upratovanie do krajností. Verte, že po vás určite nikto nebude chodiť a kontrolovať bielou rukavičkou, či niekde neostalo smietko prachu. V tehotenstve je oveľa dôležitejšia vaša telesná a duševná pohoda. Takže upratovanie áno, ale ľahké, prevádzkové. Ťažké domáce práce prenechajte partnerovi alebo niekomu z rodiny.

Hlavne opatrne

Myslite na svoje bruško a na poklad, ktorý sa v ňom ukrýva. Buďte preto nanajvýš opatrná s manipuláciou s ťažšími predmetmi, alebo s vecami vo výške, kde je znížená schopnosť vašej stability. Je úplne prirodzené, že sa cítite s rastúcim bruškom nešikovná a "ťažkopádna". Práce, ktoré vykonávate na zemi, ako plienie záhradky, čistenie kobercov či utieranie prachu, vykonávajte kľačiačky nikdy nie v drepe. Pri umývaní dlážky použite mop alebo metlu, nelezte po zemi s handrou. Poloha v drepe je nebezpečná, pretože pri nej dochádza k tlaku na brucho a obmedzuje sa krvný obeh v nohách. Ak sa chystáte nakupovať, rozložte si nákup rovnomerne do dvoch tašiek. Pri väčšom nákupe počkajte radšej na partnera.

 

Čomu sa rozhodne vyhnúť?

Činnosti v tehotenstveNezdvíhajte ťažké bremená a vyvarujte sa práci, ktorá takúto činnosť vyžaduje.

Upratovanie alebo údržba za pomoci chemických látok (farby, riedidlá a pod.) nie je najlepším nápadom. Niektoré látky môžu vo väčšej miere negatívne ovplyvniť vývoj plodu.

Dlhé státie alebo sedenie vedie ku vzniku kŕčových žíl, preto napr. Pri žehlení polohy striedajte, alebo nežehlite moc dlho v kuse.

Radšej rovno zabudnite na vešanie záclon a závesov, umývanie okien alebo vysokých skríň, veľké nákupy, riadenie auta a dlhé cesty.

Aby sa dieťa správne vyvíjalo a vy ste sa cítili v dobrej kondícii, musíte mať dostatok odpočinku a relaxácie. Tehotenstvo samo o sebe telo nesmierne vyčerpáva a unavuje, preto na seba nesmiete byť neprimerane prísna a očakávať, že zvládnete všetko, čo doteraz. Nič nepreháňajte. Svet sa nezrúti a oveľa dôležitejšie ako vyžehlené prádlo a vyčistený koberec je zdravie vás a vášho dieťaťa!