Tokofóbia - chorobný strach z pôrodu

Tokofóbia - chorobný strach z pôrodu>
Hoci je tehotenstvo niekedy až príliš optimisticky popisované ako najkrajšie obdobie v živote ženy, je iný stav spojený nielen s pozitívnymi emóciami a tešením sa na bábätko. Mnoho nastávajúcich mamičiek zažíva v rôznej miere aj úzkosť a neistotu. Majú obavy nielen o hladký priebeh tehotenstva a zdravie svojho dieťatka, ale boja sa aj bolesti pri pôrode, pôrodných komplikácií a následných fyzických zmien po pôrode. V určitej miere sú tieto strachy prirodzené a normálne, a to hlavne u prvorodičiek, pre ktoré je priama skúsenosť s pôrodom zatiaľ veľkou neznámou. Strach z pôrodu ale môžu pociťovať aj mamičky, ktoré už porodili jedno alebo viac detí. A to najmä v prípade, že ich pôrod neprebehol hladko, bol spojený s pocitom straty kontroly nad situáciou, s neovládateľnou bolesťou alebo s pocitom ohrozenia.

Keď nás ovláda strach

V určitých prípadoch je strach emóciou, ktorá má svoju funkciu a zmysel, predovšetkým vtedy, keď je súčasťou pudu sebazáchovy. Pokiaľ sa ale stáva nezvládnuteľným, prestáva nás chrániť, ale naopak nás paralyzuje. Niekedy sa dokonca strach môže stať patológiou. Chorobný strach z pôrodu má svoje označenie - tokofóbia. A rovnako, ako všetky ostatné úzkostné poruchy, je definovaný ako bezdôvodný, nezmyselný strach z vecí alebo situácií - v tomto prípade z tehotenstva a pôrodu a niekedy aj z materstva ako takého.

Strach ako choroba

Tokofóbia môže viesť k tomu, že žena nechce za žiadnu cenu otehotnieť, hoci má deti rada a rodinu by si priala. V krajných prípadoch sa môže stať, že žena trpiaca touto chorobnou úzkosťou, síce otehotnie, ale tehotenstvo je pre ňu neznesiteľnou stresovou záťažou. Niekedy ako východisko volí prerušenie tehotenstva. Niektoré ženy dokonca neznesú ani pohľad na cudzie deti či tehotné ženy a hnusí sa im všetko spojené s tehotenstvom a príchodom detí na svet. Dostavujú sa dokonca aj fyzické prejavy ako je triaška, nevoľnosť, pocit na vracanie a mdloby. Takto vážny a hlboký strach môže mať rôzne príčiny. Niektoré z nich môžu mať pôvod vo výchove (napríklad matka, ktorá sa potýka s nevyriešenou popôrodnou traumou, nevedome odovzdáva postoj k tehotenstvu a pôrodu). Inokedy sa tokofóbia rozvinie po znásilnení, po pôrode mŕtveho dieťaťa, po potrate a ako následok ďalších traumatických zážitkov spojených so ženskou sexualitou a plodnosťou.

Strach pri pôrode

Akokoľvek môže byť v niektorých situáciách strach užitočnou emóciou, pri pôrode je nielen niečím, čo je nepríjemné a obťažuje, ale dokonca škodí. Strach sa stáva príčinou mnohých pôrodných komplikácií. Pôrod je proces, ktorý neriadime vôľou či racionálnou časťou nášho mozgu. Vplyv stresových hormónov môže pôrod úplne zastaviť. Vysielajú totiž do tela signál ohrozenia, ktorý potlačí vylučovanie hormónu oxytocínu zodpovedného za pôrodné kontrakcie. Dochádza k znižovaniu prietoku krvi placentou, a tým k nedostatočnému zásobovaniu plodu kyslíkom. To so sebou väčšinou prináša zvýšenú pravdepodobnosť medicínskych zásahov do pôrodu a ďalšie riziká následných komplikácií a tiež väčší podiel operatívneho ukončenia pôrodu, či už cisárskym rezom alebo pomocou pôrodníckych klieští.

Problémy treba riešiť s predstihom

Z vyššie uvedeného je jasné, že počas samotného pôrodu už je na riešenie úzkosti a strachu neskoro. Čím skôr začne žena s týmto problémom pracovať, tým lepšie pre ňu aj pre jej bábätko. Ideálne je, ak hľadá možnosti, ako sa strachu zbaviť alebo ho aspoň vedieť kontrolovať, ešte pred otehotnením. V prípade, že sa stretáva s nadmernou úzkosťou, je veľmi vhodné obrátiť sa so žiadosťou o pomoc predovšetkým na odborníka.