Tlakomer - prečo by ste ho mali mať doma aj vy?

Tlakomer - prečo by ste ho mali mať doma aj vy?>
Všetci dobre vieme, že prevencia je najlepší liek. Viete napríklad, aký máte krvný tlak? Ak nie, je tu pár dôvodov, prečo by ste si ho raz za čas mali zmerať. Zaberie vám to približne 10 minút. Vysoký krvný tlak je civilizačná choroba, ktorá je veľmi rozšírená najmä v priemyselných krajinách. Len 3 zo 4 chorých o svojom vysokom tlaku vedia. 9002230-4049500833820 Práve hypertenzia je jednou z najčastejších zdravotných problémov objavujúcich sa počas tehotenstva približne v 2. - 3. trimestri. Následná preeklampsia môže ohroziť nielen nastávajúcu mamičku ale aj dieťatko. Opakom je potom nízky krvný tlak. Ten má za následok časté závraty, mdloby a slabosť. Ak máte tlak nižší, ako je bežné, ale žiadne ťažkosti na sebe nepozorujete, buďte radi. Ľudia s nižším krvným tlakom sa štatisticky dožívajú vyššieho veku. Vysoký krvný tlak však narozdiel od toho nízkeho nepociťujeme a pritom je oveľa zákernejší. Majte teda svoj tlak pod kontrolou.

Ako na to?

Jednoducho - tlak si zmeriate sami v pohodlí domova. V prípade, že zvažujete kúpu tlakomeru, určite sa oplatí obrátiť sa na renomovaného výrobcu s dlhou tradíciou vo výrobe. Zároveň na svoje výrobky často poskytujú dlhšiu záruku a zabezpečujú servis. Dôležité je tiež hľadieť na to, aby bol výrobok klinicky testovaný v laboratóriách. Medzi takých výrobcov patrí napríklad Microlife, Hartmann Tensoval alebo Omron. Môžete sa spoľahnúť, že všetky modely od týchto výrobcov merajú presne. Tlakomery môžu byť poloautomatické (to znamená, že sa manžeta nafukuje manuálne pomocou balónika) alebo automatické, ktoré sa nafukujú sami. Modely jednotlivých výrobcov sa líšia ešte množstvom funkcií, ktoré majú. Ponúkajú, napríklad rôzne počty používateľov, ktorí si merania môžu zaznamenávať, alebo možnosť zaznamenávania srdcovej arytmie alebo fibrilácie predsiení, o ktorých následne informujete svojho ošetrujúceho lekára. Od týchto funkcií sa samozrejme odvíja aj cena. Každý tlakomer by sa mal jednoducho ovládať a mala by to zvládať aj staršia generácia. A pretože žijeme v modernej dobe, výrobcovia sa toho držia a tlakomer možno často prepojiť aj s počítačom alebo inteligentným telefónom (ak je pre vás táto funkcia však dôležitá, overte si, či aplikácia bude fungovať s vaším operačným systémom). V tomto príspevku pre vás nehodnotíme jednotlivých výrobcov a ich tlakomery, chceli sme sa skôr zamerať na správne používanie. Na demonštráciu správneho merania som si vybrala tlakomer značky Microlife model BP A6.

Ako správne merať tlak?

Pred samotným meraním je dôležité, aby ste boli minimálne 5 - 10 minút v pokoji, nevykonávali žiadnu činnosť, nejedli, nepili ani nefajčili. Je to preto, že je 4719003310615-4719003310615potrebné monitorovať krvný tlak v pokoji. Tlak sa mení v priebehu dňa, je to fyziologický dej, reaguje na zmeny odohrávajúce sa v organizme. Z tohto dôvodu je najlepšie, meranie vykonávať vždy v rovnakom čase. Ďalšia chyba, ktorú robí takmer tretina používateľov je nesprávne nasadenie manžety. Má sa správne nasadiť 2 - 3 cm nad lakťovou jamkou a ruka by mala byť uvoľnená a položená. Manžeta sa v tomto prípade nachádza približne vo výške srdca a hadička napojená na tlakomer je na vnútornej strane predlaktia, práve v miestach, kadiaľ prechádza hlavná tepna. Správne nasadená manžeta nesmie byť na paži uvoľnená a nesmie škrtiť. Najčastejšie býva k tlakomeru univerzálna manžeta, ktorá je vhodná pre obvod paže cca 22 - 42 cm. Ak je váš obvod výrazne menší či naopak väčší, je lepšie si obvod zmerať a podľa toho si zistiť, aké veľkosti majú rôzne prístroje vo výbave. V prípade vyhrnutého rukáva sa uistite, že vás nikde neškrtí. Na trhu je zatiaľ len jeden výrobca, ktorý ponúka manžetu, ktorá vie zmerať skutočné hodnoty krvného tlaku, aj keď by bola nasadená zle. Niekoľko výrobcov vyrába tzv. Komfortnú manžetu, ktorá sa veľmi pohodlne nasadzuje, sama obopne ruku a nemusíte riešiť, či je dostatočne pevne nasadená. Po spustení samotného merania už rukou nehýbeme, voľne dýchame, nezadržiava dych, nehovoríme - to všetko by mohlo mať za následok skreslený výsledok. Meranie by sa malo opakovať ešte aspoň 1x v priebehu maximálne 5 - 10 minút a výsledná hodnota tlaku by mala byť priemerom nameraných hodnôt. Ak meriame tlak pravidelne, výslednú hodnotu zaznamenáme do tabuľky alebo do počítača.

Trápi vás otázka, na akej ruke tlak merať?

Odporúča sa merať tlak na oboch a v prípade, že je na jednej z nich nameraná hodnota o dosť vyššia, vždy merajte iba na tejto ruke. Ak výraznejší rozdiel nezaznamenáte, pokojne merajte na ľavej ruke. Niekedy sa však stáva, že je rozdiel v meraní medzi pravou a ľavou rukou naozaj výrazný. V prípade, že ste v rozmedzí do 20 mmHg netreba sa znepokojovať. Pokiaľ by bol rozdiel vyšší, poraďte sa so svojím lekárom. Tlakomer Microlife BP A6, ktorý sme použili my, má funkciu, ktorá opakované meranie vykoná za vás. Ak znovu merať nechcete, stačí si prepnúť tlakomer do iného módu (musíte to urobiť pred spustením merania). V takom prípade však nedokáže prístroj zaznamenať fibriláciu predsiení, čo je jedna z jeho hlavných výhod. Okrem iného tento model spoľahlivo zaznamená, keď pri meraní výraznejšie pohnete rukou a opakovane dofúkne manžetu, aby bolo meranie presné. Má pamäť až na 99 meraní pre 2 užívateľov. Tento model má aj komfortnú manžetu, je možné ho prepojiť s počítačom a tiež má vo výbave sieťový zdroj. Meria sa s ním veľmi jednoducho a pohodlne. Každý tlakomer musí obsahovať jasne a zrozumiteľne formulovaný návod na použitie. Kolegyňa Adela pre vás otestovala tlakomer Hartmann Tenscoval Duo Control. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=QgYsWdzWvpI[/embed] PharmDr. Monika Dianovská LEKÁREŇ STARÉ MESTO, Prievidza www.lekarenstm.sk