Sprievodca tehotenstvom - čo sa deje v 2. týždni?

Sprievodca tehotenstvom - čo sa deje v 2. týždni?>

V tomto týždni dochádza k ovulácii, a je veľmi pravdepodobné, že sa vám podarí otehotnieť. Rovnako, ako počas prvého týždňa tehotenstva (podľa výpočtov lekára), ešte stále nie ste v skutočnosti tehotná, ale už môžete vytvárať ideálne podmienky pre počatie a pozitívnym spôsobom ovplyvniť budúce zdravie vášho dieťaťa.

Už v prvej časti nášho seriálu o tehotenstve ste sa dozvedeli, že predpokladaný termín pôrodu sa počíta od prvého dňa poslednej menštruácie. To v praxi znamená, že druhý týždeň je čas ovulácie a konečne aj samotného počatia, ktoré však prebieha na mikroskopickej úrovni. Ako asi správne tušíte, všetko začína ovuláciou, pokračuje oplodnením a následným delením oplodneného vajíčka, ktoré putuje do maternice. Ak sa podarí "stretnutie" spermie a vajíčka, vznikne jediná bunka tzv. zygota, ktorá obsahuje genetickú informáciu oboch rodičov. A nový život môže smelo začať! ElastiQ kyselina listová

Počatie a genetika

Bunka - zygota má 23 párov chromozómov (tj. 46 celkom), rovnako ako dospelý človek, pričom polovica chromozómov vždy pochádza od jedného z rodičov. Tieto chromozómy obsahujú všetky informácie, potrebné pre vytvorenie unikátneho jedinca, ktorý bude zdieľať vlastnosti oboch rodičov. Zistiť, kedy u vás ovulácia prebieha, môžete niekoľkými spôsobmi:

  • Pomocou merania bazálnej teploty v pošve. Meranie sa vykonáva každý deň, okrem menštruačných dní
  • Ak máte pravidelný menštruačný cyklus, môžete si plodné dni vypočítať. Dĺžku cyklu vydeľte dvomi a získate deň ovulácie
  • Kontrola krčka hlienu. Pred ovuláciou redne, mení sa a je bezfarebný, kým v neplodné dni je hustý a lepkavý
  • Sledovanie krčka maternice. V období neplodných dní je čapík tvrdý a nízko položený. Počas obdobia ovulácie mäkne a posúva sa smerom nahor.
  • Niektoré ženy (približne 25%) pociťujú pri ovulácii menšiu bolesť v podbrušku.

Čo sa deje vo vašom tele?

Mali by ste sa cítiť dobre, vaša menštruácia skončila. V tomto týždni tehotenstva začína v maternici narastať nová prekrvená sliznica a maternica sa pripravuje na prijatie oplodneného vajíčka, ktoré zatiaľ dozrieva vo vaječníku. Nie ste ničím obmedzovaná a môžete sa venovať všetkým svojim obľúbeným aktivitám. V tejto chvíli ešte netušíte, že by ste mohli byť tehotná. Ak tehotenstvo plánujete, jedzte zdravo a užívajte doplnky stravy s potrebnými vitamínmi. Nezabúdajte ani na kyselinu listovú, ktorá je nevyhnutná pre vývoj nervovej trubice vášho dieťaťa a pre jeho nervový systém.

Ako rastie bábätko v 2. týždni?

Ešte stále nehovoríme o bábätku ako takom. Avšak v tejto chvíli sa jeden z rastúcich folikulov s vajíčkom vo vaječníkoch začína odlišovať od ostatných, rastie rýchlejšie a postupne sa vyklenuje ako pľuzgierik nad povrch vaječníka. Má v priemere až 2 cm, vo vnútri je dutinka vyplnená tekutinou a vajíčko, ktoré má veľké jadro. Je to najväčšia bunka ľudského tela. Okolo 14. dňa vášho cyklu folikul praská a vajíčko je vyplavené k vajcovodu.