Tehotenstvo týždeň po týždni: 1. týždeň tehotenstva

Tehotenstvo týždeň po týždni: 1. týždeň tehotenstva>

Pripravili sme pre vás podrobného sprievodcu tehotenstvom týždeň po týždni. Dozviete sa, prečo je dôležitá správna životospráva pred počatím i krátko po ňom, teda v prvom týždni tehotenstva, čo sa deje vo vašom tele, aj ako sa vyvíja vaše bábätko.

Práve prvý týždeň býva považovaný za ten posledný, kedy ste menštruovala, pred samotným počatím. Slúži to k ľahšiemu výpočtu termínu pôrodu. Ten sa vypočítava od 1. dňa vašej poslednej menštruácie, hoci vtedy ešte vaše dieťa nemohlo byť fakticky počaté. K oplodneniu vajíčka spermiou v skutočnosti dôjde pravdepodobne ku koncu takto stanoveného 2. týždňa tehotenstva.

POZOR!

V tomto prvom týždni tehotenstva a prakticky aj v takmer celom nasledujúcom o skutočné tehotenstvo vlastne nejde! Vo vaječníku začína vajíčko iba dozrievať, čo je zatiaľ "len" potenciálny základ samotnému bábätka.

Starajte sa o svoje zdravie

V súčasnej dobe sú budúce mamičky čoraz viac upriamené na to, aby dbali o svoje zdravie a správnu životosprávu ešte pred samotným počatím, nie až v čase, keď už sú tehotné. Môžete tak významným spôsobom podporiť skoršie počatie a zároveň tak vytvoríte vhodné podmienky pre prvotný bunkový vývoj vášho dieťaťa. Vplyv zdravého životného štýlu bol preukázaný tzv. nutričným programovaním v ranom veku.

Najnovšie štúdia ukazujú, že len 20 % budúceho zdravie vášho dieťaťa je ovplyvňované vašou genetickou výbavou. Takmer 80 % zdravia dieťatka je totiž ovplyvnené vonkajšími faktormi. Veľmi zaujímavé je, že výživa, ktorú dieťa prijíma počas tehotenstva a prvých troch rokov svojho života, teda ovplyvňuje to, ako sa jeho gény pre budúci život naprogramujú.

Doplnky výživy

Že ste zatiaľ žiadne doplnky pre tehotné nezačala užívať? Nevadí, každopádne práve teraz nastal ten správny čas s tým začať. Nechajte si poradiť v lekárni, avšak vždy by mali doplnky obsahovať kyselinu listovú. Ide o významnú látku, ktorú bude vaše dieťa neskôr potrebovať pre správny vývoj nervovej trubice. Ideálne množstvo kyseliny listovej je 0,4 mg denne s tým, že v prvom trimestri by ste mali zvýšiť jej príjem až na 0,8 mg. Ďalšie vhodné vitamíny vám tiež pomôžu vytvoriť tie najlepšie podmienky pre zdarné počatie.

Ako rastie "bábätko"?

Už v úvode sme si vysvetlili, že ešte o bábätko nejde. Približne šiesty deň cyklu začne vo vajíčku dozrievať folikul, čo je dutina vyplnená tekutinou, obsahujúcou vajíčko. V oboch vaječníkoch je takýchto folikulov veľké množstvo. Každý mesiac dozreje a uvoľní sa spravidla len jedno vajíčko, zvyčajne striedavo z ľavého a pravého vaječníka.