Tehotenstvo krok za krokom: Posledný trimester je pred vami!

Tehotenstvo krok za krokom: Posledný trimester je pred vami!>

Prvé dva trimestre máte úspešne za sebou. Zrejme už neutajíte, že ste v očakávaní, je to na vás vidieť. Nedočkavosť vo vás rastie, už by ste zrejme chceli drobca držať v náručí. Ešte si chvíľku počkáte a poďte sa teda spolu s nami pozrieť, čo všetko sa vo vašom vnútri deje.

27. týždeň – vyvíjajú sa očká

Bábo v tomto momente váži niečo cez kilogram a meria takmer 25cm. Rýchlo rastie a priberá, čím stráca miesto v maternici a postupne sa „zabýva“ v jednej polohe. Vrcholí vývoj očí, takže ak by ste na bruško zasvietili, zrejme by na to bábo reagovalo. Vyvinuté sú chuťové bunky, na povrchu mozgu sa vytvárajú mozgové bunky. Ako je na tom mamička? Okrem toho, že bruško je už viditeľné a väčšie, zrejme vás obmedzuje v pohybe, pri bežnej aktivite aj pri športe. Mali by ste veľa odpočívať, ak vás páli záha, dajte si pod hlavu viac vankúšov. 

28. týždeň – bábo je schopné dýchať samé

Ak by sa dieťa v tomto týždni narodilo, bolo by schopné samo dýchať, nebolo by ale až také jednoduché, nakoľko pľúca ešte nie sú zrelé. Dieťa v poslednom trimestri začne priberať viac na váhe, koža začne byť menej priesvitná, podkožný tuk bude naberať na objeme. V tomto momente má 25cm a váži približne kilogram. Rozpínajúca sa maternica vám môže tlačiť na rebrá, čo spôsobuje bolesť, no inak to nebude. Začnite rozmýšľať nad tým, čo budete potrebovať do výbavičky. Oddychujte čo najviac, zrejme vám námaha aj tak nerobí dobre. 

29. týždeň - obdobie štikútok

Očká dieťaťa sú otvorené, zmyslové orgány dotvorené, dieťatko má dlhšie vlásky. Kosti postupne silnejú a pohyby môžu byť intenzívnejšie. Akrobacia už nie je taká pestrá, predsa len je dieťa už veľké a má menej miesta. Dieťa pozná váš hlas a hlasy z vášho blízkeho okolia, pokojne na neho hovorte. Mamička pohyby dieťaťa môže mať za bolestivé, maternica je totiž už iba centimeter pod hrudným košom. Môžu vás potrápiť sťahy maternice. Priberáte približne kilo a pol za mesiac, panva sa začína rozširovať, dýchavičnosť vás ale ešte stále potrápi. 

30. týždeň – dieťa sa dostáva do správnej polohy

Drobec by mal mať v tejto chvíli približne 27 cm a vážiť by mal 1,3 kg. Dýcha v rytme, kostra je pevnejšia,kostná dreň prevzala krvotvorbu. Mizne prvotné ochlpenie, svaly, pľúca aj mozog pomaly dozrievajú. Dieťa sa dostáva do polohy hlavičkou nadol, čo je najbežnejšia a najčastejšia poloha pre pôrod. Vás ale stále potrápia bolesti chrbtice, kopance do brucha tiež nie sú „nič moc“, dá sa to ale zvládnuť. Ste stále viac nemotorná, ťah maternice spôsobuje tlak v podbrušku a v slabinách. 

31. týždeň – modré očká sa zmenia

Bábo má v týchto momentoch 28cm a váži 1,5 kg. Má otvorené očká, dúhovka je tmavo modrá, po pôrode sa zmení. V pľúcach sa tvorí surfaktant. Dieťa do pôrodu ešte priberie, už teraz je ale bucľatejšie ako bolo na začiatku. Ako budúca mamička trpíte návalmi tepla, je to normálne, vzhľadom na vyššiu cirkuláciu krvi v tele. Ochladzujte sa preto, najmä ak ste tehotná v lete, oddychujte čo najviac, pripravujte sa na príchod dieťaťa. Fyzicky aj psychicky. 

32. týždeň – Bábo väčšinu času prespí

Takmer dvojkilové stvorenie má v týchto okamihoch necelých 30cm. Je aktívne, no aj tak väčšinu času prespí. Nacvičuje si dýchanie, otváranie a zatváranie očí, otáča hlavičkou. Zrejme sa aj ono už teší nato, kedy vás prvýkrát...uvidí J Maternica dosahuje svoje maximum, priberáte stále viac. Objavujú sa aj strie. Na prehliadky chodíte pravidelne, v týchto týždňoch vám už vystavia papier na materskú dovolenku.

33. týždeň – pohyb na základe vašej aktivity

Hoci dieťa už nemá taký priestor na aktivitu, stále je viac menej aktívne. Záleží to aj na tom, čo robíte vy. Má približne 30 cm a váži necelé dva kilogramy. V týchto momentoch sa začína otáčať do polohy hlavičkou nadol. Vás, ako budúcu mamičku, dieťatko v brušku trošku obmedzuje, zhoršiť sa môžu opuchy nôh, časté močenie nie je ničím výnimočné. Odpočívajte! 

34. týždeň – dotvorenie pľúcneho surfaktantu

V tomto týždni prichádza k dôležitému medzníku – dotvorí sa surfaktant. Imunitný systém je schopný bojovať s niektorými infekciami. V črevách sa hromadí prvá stolica. Lebka dieťaťa je tvorená tenkými šupinami, ktoré majú medzi sebou medzery. Postupom času však príde k zaceleniu, najmä počas dospievania. Dieťa má 32 cm a 2,2 kg. Mamičkina placenta je v 34. týždni zrelá, začína postupne starnúť. Do tohto týždňa sa zvyšoval objem krvi v tele, teraz sa ustáli a bude rovnaký. Je možné, že budete potrebovať vitamín B, ktorý pomáha zmierňovať opuchy nôh. 

35. týždeň – tvorba tukových zásob

Podkožný tuk u dieťatka zabezpečuje reguláciu telesnej teploty, pokožka je ružová a vyhladená. Dieťa meria 33 cm a váži okolo 2,5 kg. Vyzrievajú jeho vnútorné orgány, dieťatko je v typickej polohe, pripravuje sa na pôrod. Rovnako ste na tom aj vy. Stále viac sa musíte snažiť o odpočinok, Maternica dosahuje v tomto bode najvačší možný objem z celého tehotenstva. Zväčšujú sa vám prsia aj bradavky, pomaly je na čase začať dokupovať veci do základnej výbavičky Viac o 35 týždni nájdete TU

36. týždeň – bábo zaujalo definitívnu polohu

Pomaly ale isto sa chýlite ku koncu, bábo zaujalo definitívnu polohu v maternici. Má tam už menej miesta ako na začiatku, preto je možné cez bruško vidieť obrysy lakťov. Meria asi 34 cm a váži takmer tri kilogramy. Pôrodné cesty budúcej mamičky sa začínajú pripravovať na pôrod. V týchto momentoch mnoho žien pociťuje častejšie a silnejšie kontrakcie. To vyvoláva chorobný strach z pôrodu, tzv. tokofóbiu. U lekára vás čakajú kultivačné vyšetrenia pošvy. Na prehliadky k svojmu lekárovi budete chodiť pravidelne každý týždeň až do pôrodu. 

37. týždeň – pomalšie priberanie

Dieťatko má v týchto momentoch okolo 35 cm a váži necelé tri kilogramy. Na váhe už nepriberá tak intenzívne, predsa len, miesta v maternici už toľko nemá. Napriek tomu sa snaží aspoň trošku pohybovať, aj keď to nejde. Je v správnej polohe, udáva sa, že iba 3% detí nie sú v polohe hlavičkou dole. U budúcich mamičiek sa môžu objaviť cvičné kontrakcie, tzv. poslíčkovia. Maternica na 30 sekúnd tvrdne, potom sa opäť uvoľní. Preto čo najviac oddychujte. V prsníkoch sa tvorí prvé mlieko, ktoré je bohaté na živiny a protilátky, ktoré podporujú obranyschopnosť dieťaťa. 

38. týždni – koniec funkcie placenty

Lebečné kosti drobca sú síce v týchto chvíľach ešte pohyblivé, no pevné. Obvod hlavy sa rovná obvodu bruška. Pokožka je ružová, elastická. Placenta už nie je taká efektívna ako na začiatku, začína starnúť a objavujú sa v nej zvápenatené miesta. Dieťa meria 35 cm a váži niečo cez tri kilogramy. Niektoré ženy v posledných týždňoch tehotenstva môžu trpieť depresiami. Menia sa vám pocity, nespíte dobre a celkovo sa cítite vyčerpaná. Ak by depresie prekročili únosnú hranicu, alebo ak sa veľmi pôrodu bojíte, zájdite za odborníkom. Čaká vás tiež vyšetrenie v prenatálnej poradni spojené s kardiotokografickým záznamom ozviev. Hodnotí sa kondícia bábätka, funkcia placentránej jednotky. Trvá približne 20-30 minút. 

39. týždeň –viete čo je surfaktant?

Bábo má v tomto týždni približne 36cm a váži 3,25 kg. Dôležitým faktom je, že v pľúcach sa vytvára surfaktant, teda povrchovo aktívna látka, znižujúca povrchové napätie a tiež napomáha zabrániť tomu, aby pľúcne mechúriky v pľúchach neskolabovali na konci výdychu. Surfaktant uľahčuje ich rozvinutie pri prvom výdychu. 

40. týždeň – pripravené na život

Posledný (oficiálne posledný) týždeň je pred vami. Dieťa je pripravené na život mimo maternice. Rodí sa so 70 rôznymi reflexami, meria približne 37 -38 cm, celková dĺžka je 48-50cm. Kostru jeho telíčka tvorí 300 kostí, niektoré z nich zrastú.