Syry a mliečne výrobky – sú v tehotenstve bezpečné?

Syry a mliečne výrobky – sú v tehotenstve bezpečné?>
Strava v tehotenstve, či chceme alebo nie, hrá veľmi dôležitú úlohu. Všetko to, čo zjeme, neprospeje iba nám, potrebné živiny sa dostávajú aj k nášmu dieťaťu. Ktoré syry a ostatné mliečne výrobky môžu tehotné zjesť bez problémov a ktorým sa radšej vyvarovať?

 Mliečne výrobky ako zdroj vápnika

Pre tehulky je pestrá strava podstatná. Musí mať vysokú výživovú hodnotu, obsahovať kvalitné bielkoviny, vitamíny a minerálne látky.
  • Mozzarela
Mozzarela je jedným z tých syrov, ktoré ak milujete, neviete sa ich dojesť. S rajčinkou a olivovým olejom či s grilovaným mäskom cez leto...nie je nič lepšie! Je ale mozzarela bezpečná pre tehotné ženy? V tehotenstve je úplne bezpečná, dajte ale pozor, z akého mlieka je vyrobená. Cottage cheese Cottage môže byť súčasťou raňajok, chutných pomazánok či ľahkej desiaty, ak chcete maškrtiť. Ale aj pri tejto variate syru môžete byť pokojné. Rovnako ako smotanový syr, aj cottage je bezpečný. S chuťou do toho!
  • Gouda či eidam
Zrejme najznámejšie syry sú pre väčšinu z nás dostupné, obľúbené a využitie v kuchyni je pestré. Nebojte sa ich konzumovať, sú bezpečné.
  • Feta
Tiež sa neviete dočkať leta a grilovačiek? K tomu čerstvý šalát s fetou...mňam! Ovčie syry sú všeobecne slané, takže s ich množstvom opatrne. Inak sú ale bezpečné.
  • Kozie syry
Pri kozích syroch si musíte dávať pozor nato, z akého mlieka sú vyrobené. Ak z pasterizovaného, je to v poriadku. Ak z nepasterizovaného, to začína byť problém. Venujte preto pozornosť tomu, čo si naservírujete, aby ste predišli zbytočným problémom.
  • Údené syry

Aj tu platí – bezpečné, pokiaľ nejde o plesňové údené syry. Nech vás neodrazí charakteristická chuť či farba, údené syry sú vhodné pre budúce mamičky ako iné vyššie spomenuté syry.

  • Mascarpone

Rady pečiete a láska k tejto činnosti vás neopustila ani počas tehotenstva? Máme pre vás dobrú správu. Tiramisu sa nemusíte vyhnúť, pretože mäkké talianske syry sú pre tehulky výbornou voľbou.

  • Zakysané mliečne výrobky
Tieto výrobky majú nižší obsah laktózy, preto sú lepšie stráviteľné. Pozitívne vplývajú na mikroflóru v čreve.

Čomu dať počas tehotenstva stopku?

Niektoré syry a mliečne výrobky by mali byť jednoducho tabu, aspoň na tých pár mesiacov. Čomu by sme sa mali počas tehotenstva vyvarovať? Jednoznačne plesňovým syrom. Nemusíte sa ich "vzdať" nadobro, stačí, ak ich obmedzíte iba na výnimočné príležitosti. Rovnako opatrne by ste mali postupovať v prípade syrov s vysokým obsahom tuku. Všetko s mierou! Čo tehotenstvo a tavené syry? Okrem toho, že niekomu môžu chutiť viac ako klasické makké syry, tavený syr obsahuje taviace soli,  ktoré sú častou prekážkou pri vstrebávaní vápnika. Preto s nimi opatrne. A posledným "zákazom", aspoň počas tehotenstva, je bryndza. Že niet nad čerstvé bryndzové halušky? To je síce jasné, na druhej strane je toto jedlo samé o sebe dosť ťažké. Bryndza, najmä ak je vyrobená z nepasterizovaného mlieka, je potenciálnym záškodníkom a tehulky by sa jej mali aspoň na čas vzdať. Ak však poznáte jej zloženie a viete, z čoho je vyrobená, máte náskok. Ak je totiž z pasterizovaného mlieka, môžete si na nej pochutnať bez väčších problémov. Pozor však na zloženie!

Spoločný menovateľ

Ak by ste predsa len chceli vedieť, prečo si musíte odopriať niektoré druhy syrov, je za tým infekčné ochorenie listerióza.

Čo vlastne listerióza je? Je infekčným ochorením, ktoré je spôsobené parazitujúcou baktériou Listeria monocytogenes. Prenášajú ju zvieratá, ale aj ľudia.

To, čo z tehotených žien robí potenciálne pacientky je, že pravdepodobnosť ich nákazy je dvadsaťkrát vyššia ako u iných jedincov. Dieťa v maternici sa môže nakaziť cez placentu alebo pri pôrode pri styku s pošvovým sekrétmi matky. Problém spočíva aj v tom, že choroba sa prejavuje ako ľahká chrípka, pretože nákaza sa sústredí na maternicu a plod. Tehotenstvo môže skončiť potratom alebo predčasným pôrodom. Medzi ostatné príznaky patrí horúčka, problémy s dýchaním až zápalom mozgových blán.