Niektorých vecí sa počas tehotenstva vzdáte radi, niektoré by ste si radšej ponechali. Bohužiaľ, niektorí lekári vám určité veci zakážu. A niektoré si zakážete vy samy. Patrí medzi ne aj sushi?
Surové ryby sú zakázane!
Je to ale naozaj tak? Väčšina tehotných žien sa tejto pochúťky vzdá najmä preto, že surové ryby so sebou prinášajú istý druh rizika. Výhody jedenia rýb ale stále prevažujú nad rizikami, preto by ste sa sushi nemali úplne vzdávať.
Istá štúdia, ktorú vykonávali vedci v Bristole a v Rio de Janeiro zistila, že ženy, ktoré počas tehotenstva nejedli morské plody, mali vyššiu pravdepodobnosť, že u nich vznikne úzkosti počas posledných týždňov tehotenstva. Ak sa chcete vyhnúť úzkosti, mali by ste jesť aspoň dve jedlá z bielych rýb a jedno jedlo z tučnejších rýb aspoň raz týždenne.
Celiakia je choroba, ktorú sprevádzajú určité pravidlá. Ako sa stravovať počas tehotenstva a pritom na nič nezabudnúť?
Sú syry a mliečne výrobky počas tehotenstva nebezpečné? Ktoré si môžeme dopriať a ktoré naopak nie?
Čomu sa vyhnúť počas tehotenstva? Niektorých maškŕt sa zdať budete musieť, niektorých nie. Prečítajte si tu!
Nie je úzkosť ako úzkosť
Úzkosť však nemyslíme „klasickú“, ktorá vás chytí, keď zistíte, že nemáte odsávačku hlienov či zásobu plienok. Ide o dlhodobú úzkosť, ktorá môže viesť k předčasnému pôrodu, dieťa môže mať aj nízku pôrodnú hmotnosť. Mastnejšie ryby sú pre mamičku ale aj budúce dieťa vhodné, ako pre rast, tak aj pre jeho ďalší vývoj.
Hoci mnoho odborníkov neodporúča jesť sushi počas tehotenstva, niektorí odborníci sú všetkymi desiatimi za. Samozrejme, treba si dávať pozor na to, z akých surovín je sushi vyrobené. Dbajte na to, aby ryby boli čo najkvalitnejšie, neobsahovali vysokú hladinu ortuti. Je nám jasné, že dopredu neviete povedať, či a ktorá ryba v sebe ortuť má, preto je vždy lepšie dať si sushi v certifikovanej reštaurácii alebo niekde, kde máte istotu, že ryby sú v poriadku a kvalitne spracované.
Parazitov by sme sa báť nemali
Najväčší strach majú budúce mamičky najmä z parazitov, ktoré by sa v rybe mohli nachádzať. Ak však ide o kvalitné morské ryby, ktoré prešli bleskovým mrazením alebo prevarením, v sebe tých parazitov až toľko mať nebudú. Navyše, odborníci sa podľa výskumov a štatistík zhodujú na tom, že väčšina ochorení vzniká nie z rýb, ale z mäkkýšov.
Ak si nie ste isté, ako to v skutočnosti s jedením surových rýb je, obraťte sa na svojho lekára. Spýtajte sa ho na názor, čo si o tom myslí. Nevzdávajte sa niečoho, čo vám chutí, hoci by to malo znamenať, že to bude iba jedno sústo lososového maki.