Suchá pokožka: Čo s ňou?

Suchá pokožka: Čo s ňou?>
Stalo sa vám, že sa zvyčajne extra-mäkkučká pokožka vášho bábätka vysušila? Alebo je vaše dieťatko náchylné na suchú pokožku a vy si s tým neviete rady? Existuje mnoho faktorov, ktoré môžu suchú pokožku zapríčiniť. Chcete vedieť, ktoré to sú a ako s nimi bojovať?

Krátky kúpeľ je dobrý kúpeľ

Aj napriek tomu, že voda je... hm, no, mokrá.. príliš dlhý pobyt v bazéne ale aj vo vani môže pokožku vysušiť. Ak má teda vaše dieťatko problémy so suchou pleťou, radšej pravidlný pobyt vo vani skráťte. Pre tých úplne najmenších postačí rýchla "sprcha" pomocou detskej hubky.

Menej je niekedy viac

Pre hebkú pokožku sa radšej vyhnite príliš ťažkým a prearomatizovaným mydlám. Zvoľte jednoduché, základné vône a najmä detské mydielká, ktoré sú šetrné ku citlivej pokožke. Takisto nie je potrebné na záver kúpeľa drhnúť bábätko dosucha. Úplne postačí jemne ho vysušiť mäkkým uterákom.

Vnútorná hydratácia

Čože? No predsa dostatok vody, žiadna iná veda v tom nebude. Nielen počas veľkých horúčav, ale aj v čase kúpania. Po prekonaní choroby alebo ste prestali kojiť. Dostatok vody je proste dôležitý takmer pri všetkom. Nezabudnite, že aj pre tých najmenších platí, že výživná strava je tiež cesta ku krásnej pleti. Zdravé tuky obsahuje napríklad avokádo či losos.

Vonkajšia hydratácia

Čože2? No predsa šetrné detské krémiky. Na suchú a veľmi citlivú pokožku sú najlepšie tie, ktoré obsahujú aj vodu a olej, a naopak neobsahujú príliš veľa chemických prísad. U väčšiny mamičiek naďalej víťazí klasická modrá indulona. Obľúbený je aj hydratačný krém Sebamed. 

Neprehrievajte izby

Dlhé zimné mesiace sú nepriateľ suchej pokožky č. 1. V chladnom počasí dohliadnite na rukavice alebo palčiaky. Popraskanú pokožku môže ľahko spôsobiť aj štipľavý vietor, a dokonca aj veľké prechody medzi teplotou vonku a vo vnútri. Častokrát, v snahe bojovať s chladom, vyhrievame byty či domy na saunové teploty. To však nie je cesta ku hebkej pokožke. Príliš suché teplo pokožku vysušuje.

Na oblečení záleží

Ak je pokožka vášho dieťatka príliš suchá, skúste ho tiež obliekať do voľnejšieho, ležérnejšieho oblečenia. Vlna a hebká pokožka - to takisto neide úplne dokopy.

Suchá pleť alebo ekzém?

Pokiaľ má vaše bábätko iba suchšiu pokožku než zvyčajne, mali by ste si s tým poradiť aj doma, sami a bez paniky. Ak sa však začnú objavovať na koži aj svrbivé, červené škvrny, môže to byť signál niečoho vážnejšieho, napríklad ekzému. Môže ísť aj o ichtyózu (zriedkavé, genetické ochorenie) či o infekciu (ak je pokožka opuchnutá alebo obsahuje žltý výtok).Ak by sa stav vášho drobčeka ani po čase nezlepšoval, vyhľadajte radšej lekára. Je to lepšie, než sama experimentovať s rôznymi kožnými mastičkami, ktorých je na trhu habadej.