Štvorročný a ešte v kočiari? To snáď nie!

Štvorročný a ešte v kočiari? To snáď nie!>

Už nemáte doma ani bábätko, ani batoľa, ale pomaly predškoláka! Napriek tomu máte stále na chodbe pripravený kočík. Myslíte, že robíte dobre, keď svoje dieťa ešte v štyroch rokoch stále kočíkujete? Poďme sa pozrieť, aký vplyv to na neho má.

Mamičky často hovoria, že kočiare využívajú hlavne pri nákupoch, dovolenkách alebo výletoch. Deti sú vraj neposedné, a preto ich usadia do kočíka. Pre nich aj pre deti je to samozrejme pohodlné. Ale jazda v kočíku takto staré deti obmedzuje nielen v pohybe, ale aj v reči a rozvoji svalov.

Nechajte ho objavovať svet

Štvorročný a ešte v kočiari? To snáď nie!Štvorročné dieťa chce objavovať svet okolo seba a behať, nie sa voziť. Beriete so sebou kočík preto, že mu chcete dopriať kedykoľvek chvíľu odpočinkU, alebo si chcete oddýchnuť vy sama? Vozenie dieťatko nijako kriticky neohrozuje, ale nie je mu ani nijako prospešné. Vyvstáva tak otázka, či ste kočík náhodou ešte neodložili len preto, že ste pohodlná vy sami a vám vyhovuje, že máte dieťa stále pod kontrolou a nikam vám neuteká? A buďte k sebe úprimná!

Dieťa, posadené v kočíku, nemá možnosť objavovať život okolo seba. Nemôže vyvádzať, pobehovať a hrať sa. A akékoľvek obmedzovanie tohto typu dieťatku škodí. Štvorročné dieťa navyše v kočíku určite nebude dobrovoľne sedieť, ktovie ako dlho, takže ho tam rodičia skrátka "násilím" zafixujú popruhmi. To mu jednoznačne bráni v prirodzenom vývoji a rozvoji. Úlohou rodičov je deti k pohybu motivovať, nie im v ňom brániť! Ak budete dieťa voziť a umožňovať mu neustály komfort v podobe odpočinku, kedykoľvek si počas prechádzky či výletu spomenie, koledujete si o problém. Takéto dieťa bude lenivé a bude mamť nechuť k pohybu.

Komunikácia viazne

Rodičia si len málokedy uvedomia, že keď dieťa usadia do kočíka a pohodlne sa s ním prepravia na miesto určenia, nemusia spolu za celú cestu vlastne vôbec hovoriť! Staršie deti totiž väčšinou vozia v golfkách, kde sedia chrbtom k rodičovi. Dieťatku tak chýba slovný kontakt. Nemôžete sa spoločne rozprávať o zážitkoch na ceste, ukazovať, čo okolo seba vidíte alebo komentovať zdanlivé maličkosti a rozvíjať tak detskú reč.

Deti bývajú kruté

Nielen svet nás dospelých je zlý a mnohokrát nemá pochopenie k akýmkoľvek "inakostiam". Aj deti sú veľmi kruté k odlišnostiam medzi svojimi rovesníkmi. Štvorročné deti neubližujú slovom úmyselne. Svojimi nevinnými poznámkami, ktoré však vyslovia na adresu rovnako starého kamaráta alebo spolužiaka v kočíku, môžu zasiahnuť celkom zásadne. Zamyslite sa nad tým. Budete voziť dieťatko do škôlky. Ostatné deti si to všimnú, a pretože kočíky majú logicky spojené s bábätkami, začnú hovoriť vašemu dieťaťu "bábätko". Ony to nebudú myslieť zle, ale ako sa asi bude cítiť vaše dieťa?

Buďte príkladom

Pamätajte, že dieťa preberá návyky svojich rodičov. Ak je rodina aktívna a trávia väčšinu voľného času športom, prechádzkami či pobytom v prírode, len sotva ich napadne posadiť štvorročné dieťa do kočíka. Naopak, rodina, ktorá trávi väčšinu času pri televízii alebo pri počítači, dieťa nevedie k pohybu. To nemá ten správny príklad a impulz k tomu, aby sa pohybovalo. Nebude teda pohyb považovať za dôležitý. Rodičia vytvárajú návyky, ktoré dieťa znáša po celý život. A navyše, detskí lekári dôrazne upozorňujú, že dlhodobé sedenie nie je dobré pre vývoj detskej chrbtice a svalov.