Strie od A po Z

Strie od A po Z>
Strie samozrejme netrápia len tehotné ženy, ale aj ženy s nadváhou alebo tie, ktoré rýchlo schudnú. Najčastejšie ale so striami bojujú tehuľky. S nevzhľadnými trhlinkami sa osobne stretne až 90% tehuliek. Ako vznikajú a ako s nimi účinne bojovať? Strie sa objavujú ako nepravidelné trhliny či jazvy na pokožke. Najprv sú červené až fialové a neskôr menia farbu na belavú až perleťovú. Najčastejšie sa vyskytujú v oblasti brucha, pŕs, bokov a stehien.

Prečo strie vznikajú?

Prirodzenou vlastnosťou našej pokožky je elasticita. V tehotenstve sa koža prirodzene naťahuje a vplyvom hormonálnych zmien v tele môže dôjsť k narušeniu tejto prirodzenej vlastnosti. Elastické vlákna sa narušia a vznikajú strie. Koža tak paradoxne stráca elasticitu v čase, keď by potrebovala byť najviac pružná a poddajná. Bohužiaľ, s pribúdajúcimi týždňami tehotenstva, býva aj výskyt strií častejšie. Odborníci uvádzajú niekoľko faktorov, ktoré môžu ovplyvňovať vznik trhliniek. Zásadnú úlohu hrá dedičnosť, výskyt strií v predchádzajúcich tehotenstvách, nadváha alebo dehydratovaná pokožka. 

Prevencia je dôležitá

Nepodceňujte prevenciu, je nesmierne dôležitá. So striami je potrebné začať bojovať skôr, než sa objavia. Čím skôr začnete, tým lepšie výsledky dosiahnete!

krém k prevenci strií

Zamerajte sa na cielené zlepšovanie krvného obehu a podporu rastu nových tkanív. Najlepším variantom je pravidelná masáž s použitím hydratačných krémov s obsahom vitamínov E a A. Ideálne aplikujte krém ráno a večer. Výborne poslúžia prípravky s obsahom bambuckého masla, aloe vera, olivového oleja, kyseliny glykolovej a retinoidov. Vyskúšať môžete aj masáž olejom z pšeničných klíčkov. Vždy sa radšej poraďte s lekárom, či sú jednotlivé prípravky vhodné pre starostlivosť počas tehotenstva.

Nepodceňujte stravu a pitný režim

Vaša strava by v období tehotenstva mala byť vyvážená. Nielen preto, že potrebujete dostatok vitamínov a minerálov, ale tiež kvôli pokožke. Pretože, ako iste viete, krása a zdravie vychádza do istej miery aj z nášho vnútra. Zamerajte sa na konzumácii potravín, bohatých na vitamíny A, C, E a zinok. Uprednostňujte ovocie, zeleninu, ryby, orechy, vajíčka a strukoviny. Hydratáciu pokožky môžete podporiť aj správnym pitným režimom. Obmedzte na minimum nápoje s vysokým obsahom cukru a zaraďte pramenitú vodu, bylinkové čaje, zeleninové a ovocné šťavy. Vedeli ste, že dostatočným prísunom tekutín môžete významne podporiť produkciu kolagénu?

Zacvičte si, prejdite sa

Nebojte sa vyskúšať viacero cvičení pre tehotné. Nielenže sa budete udržiavať v dobrej telesnej kondícii, čo sa vám pri blížiacom sa pôrode môže jedine hodiť. Navyše zapracujete na svojej pokožke. Bude pevná a zdravá. Vždy ale konzultujte športovanie a cvičenie v tehotenstve so svojím lekárom, aby ste neohrozili seba alebo nenarodené bábätko. Tip na ošetrenie pokožky - kúpte si panenský kokosový olej a natierajte si problematické oblasti aspoň dvakrát denne. Ideálne je olej nanášať na pokožku po kúpeli alebo sprche, keď je ešte vlhká.

Z našej ponuky:

2808997-8594059734372Elasti-Q Exclusive telový olej proti striám

Telový olej pôsobí proti striám nielen v oblasti bruška, ale tiež stehien, bokov a v ďalších problematických partiách. Navyše má príjemnú vôňu, výborne pokožku hydratuje a vyživuje, rýchlo sa vstrebáva a nezanecháva mastný film. Pozrieť sa >>

hipp olejHipp Mama masážny olej na strie pre mamičky

Olej je špeciálne prispôsobený potrebám pokožky v tehotenstve. Obsahuje vzácne upokojujúce rastlinné oleje z mandlí, jojoby a rakytníka. Pokožka sa po jeho aplikácii uvoľňuje a získava potrebnú vlhkosť. Pozrieť sa >>