Sprievodca výberom správneho matraca pre dieťa: Toto majte na mysli!

Sprievodca výberom správneho matraca pre dieťa: Toto majte na mysli!>

Postieľka býva základom pri zariaďovaní izby. Dieťa tam bude spať takmer od prvého dňa po príchode z pôrodnice a vydrží tam nejaký ten rôčik. V postieľke sa bude skúšať postaviť, bude vymýšľať, prepletať nožičky pomedzi medzierky. Treba preto myslieť na to, aký matrac mu vyberiete. Je to totiž tiež veľmi dôležitá záležitosť.

Nevyznáte sa v spleti rôznych druhov matracov, neviete, či je lepší ten a ten model? Chápeme vás, dnes nie je jednoduché vybrať si v čomkoľvek, najmä ak sa to týka dieťaťa. Je nutné vybrať mu to najlepšie. Snažili sme sa pre vás pripraviť prehľad toho, čo môžete na trhu zohnať a čo objektívne navrhnúť, čo by bolo pre deti najlepšie.

Na začiatok je nutné povedať, že vy sami musíte vedieť, čo potrebujete vybrať. Čo budete potrebovať, aké staré dieťa je, koľko ešte myslíte, že bude spať v postieľke a kedy ho presuniete do veľkej postele. Okrem samotného matracu bude potrebná aj postieľná bielizeň. Aj tu dbajte na výber, aby ste nemuseli stále dokola vyberať niečo, čo nakoniec neposlúži svoju účelu.

Kokos vs pohánka890325-4007923890325

Nie, nie, nechceme, aby ste si vybrali, čo by ste radšej zjedli. Kokos alebo pohánka býva najčastejšou "výplňou" matracov, takže prvá otázka, ktorú musíte mať zodpovedanú je, aký typ matraca si chcete vybrať. Kokosové matrace sú vyrobené z prírodných vlákien s voľnou štruktúrou. Tento matrac je vzdušnejší, dieťa sa na ňom menej potí. Kokosové dosky, použité do matracov majú antialergénne a antibakteriálne vlastnosti, čo je dobré pre deti, ktoré trpia alergia na roztoče. Tie sa totiž v týchto vzdušnejších materiálov nevyskytujú až tak často. Lepšie im totiž dokážu odolávať. Materiál kokosovej dosky je pružný, flexibilný a má dlhú životnosť. Sú stredne tvrdé. Pohánka je tiež zaujímavým materiálom pre výplň matracov. Je úplne hypoalergénna, nezahrieva sa teplom ľudského tepla, minimalizuje potenie a má antibakteriálne vlastnosti. Tým, že je hypoalergénna, je vhodná pre detičky (ale aj dospelých), ktorí trpia na časte zápaly dýchacích ciest, alebo s nimi majú minimálne problémy. Druhým plusom je, že tieto matrace poskytujú dobrú oporu pre chrbticu. Sú stredne tvrdé, takže poskytujú vhodnú oporu chrbátu. Ak teda dieťa nie je náchylné na ochorenia horných dýchacích ciest, sú tieto dva materiály rovnocenné a je len na vás, ktorý si vyberiete. Pri problémoch s dýchacím ústrojenstvom je vhodnejší ten pohánkou.

GORC006-5600353190844Spánok ako v bavlne

Síce sa hovorí, že sme sa vyspali ako v bavlne, nemalo by to ale platiť pri malých deťoch. Mäkké matrace sú pre deti úplne nevhodné. Jednak preto, že detská chrbtica potrebuje oporu, čo jej mäkký matrac neposkytne.

Deti často spia na brušku, takže aby sa im niečo stalo, môžu sa dusiť a tým, že budú v mäkkom, mohlo by to situáciu len zhoršiť. To isté platí pre vývoj nožičiek. Ak sa budú boriť v postieľke do mäkkého, nebude to pri vývoj nič dobré.

Cieľ je teda istý - stredne tvrdý matrac, ktorý poskytne pevnú oporu detskému telíčku. Nikdy by však matrac nemal byť taký trvdý, aby spôsobil dieťaťu otlaky.

F022619Na čo si ešte dať pozor?

  • Lepená konštrukcia - mnohých rodičov bude pri výbere zaujímať, či sú matrace lepené priemyselným lepidlom. Chcú totiž, aby deti spali na úplne nezávadnom matraci, kde nebolo použité nič, čo by dieťa mohlo ohroziť. Detské matrace sú veľmi často vytvorené z monoblokov - teda pekna je v celistvom stave bez lepenia. Iné matrace sú zase tvorené z dvoch častí, no spojené sú zámkom.
  • Žiadne zóny - niektoré matrace sú tvorené zóna - teda tvrdšie sú v mieste bedier, čím poskytujú oporu práve tomuto miestu. Po takomto matraci siahnite vtedy, ak je dieťa už väčšie. Pre menšie deti sú tieto zónové matrace nevhodné.

Matrac vhodný pre deti od 0 - 3 rokov

Dieťa potrebuje pevný matrac, musí byť flexibilný voči detskému telíčku. Mal by mať odzispovateľný poťah, čo zabezpečuje jednoduchú údržbu a zvýši sa tým hygiena - napríklad v prípade akejkoľvek nehody. Myslite aj na matracový chránič, je to praktický pomocník.

Matrac vhodný pre deti od 3 - 13 rokov

Staršie deti potrebujú štartovný základný matrac, vyvarujte sa zónovým matracom, matrac by ale mal byť tvrdší. Vyberať môžete podľa vášho finančného hľadiska medzi penovými a pružinovými matracmi. Dbajte na vzdušnosť, z hľadiska hygieny nezabúdajte na prateľný poťah a matracový chránič.

Čo patrí do detskej postieľky?

Používanie vankúša sa totiž do jedného roka dieťatka veľmi neodporúča, kvôli správnemu vývoju chrbta.

  • MTOCAL12-36-9319064117441Spací vak 

Záleží na vás, či sa rozhodnete používať klasickú kombináciu vankúša a periny alebo zvolíte populárnejší a pre menšie deti možno aj praktickejšie, spací vak. Výhody spacieho vaku spočívajú hlavne v tom, že nie je možnosť, aby sa dieťa v noci odkopalo a prechladlo. A pri cestovaní vám zaberie oveľa menej miesta, ako prikrývka.

Vyberať opäť môžete z niekoľkých variantov. Predávajú sa spacie vaky bez rukávov alebo s rukávmi, tenké alebo prešívané deky. Vhodnejšie je zaobstarať oba - teplejší aj tenší. Môžete ich potom striedať podľa ročného obdobia. Navyše mnoho spacích vakov môžete vďaka patentkám rozopnúť a získate klasickú deku. Spacie vaky sa zvyčajne zapínajú uprostred prednej časti na zips alebo patentky. Je možné dostať aj modely so zapínam na boku. Tie sú vhodnejšie pre deti, ktoré radšej spia na brušku.

  • Nepriepustná podložka 

Na matrac by mala ísť najprv ochranná nepriepustná podložka (v žiadnom prípade nenahradzujte igelitom!) a bavlnené napínacie prestieradlo. Neodporúčame klasické prestieradlo bez gumičiek. Deti sú totiž od prírody stvorenia zvedavé a s istotou môžeme povedať, že by skôr alebo neskôr celé prestieradlo „vyzliekli“ a ťahali k sebe. Ochranná podložka chráni matrac pred počuráním alebo pred znečistením, napríklad pri presiaknutí plienky alebo pri vrackaní.

  • Ochranné mantinely 

Zaobstarať samozrejme môžete ešte aj baldachýn, postranný mantinel a vreckár. Mnoho ľudí si myslí, že baldachýn je len na okrasu. On ale vytvára v postieľke príjemné tlmené svetlo, ktoré mnohým deťom pomáha lepšie zaspať. Mantinel bráni pred otlačením dieťatka od drevených tyčiek postieľky a do vreckára sa zmestí množstvo drobností, potrebných pre starostlivosť o dieťa.