Sprievodca tehotenstvom - čo sa deje v 3. týždni?

Sprievodca tehotenstvom - čo sa deje v 3. týždni?>

V tomto týždni dochádza k uhniezďovaniu oplodneného vajíčka v sliznici maternice a začínajú sa tvoriť prvé dve bunkové vrstvy. S bábätkom to zatiaľ nemá veľa spoločného, pretože zárodok má zatiaľ len asi milimeter. Avšak teraz začína to pravé tehotenstvo!

Tretí týždeň je vlastne tým zlomovým - dochádza k spojeniu vajíčka so spermiou. Vo vašom tele sa zvyšujú hladiny estrogénov a progesterónov. Tieto hormóny sa tvoria vo vašich vaječníkoch a pre vývoj embrya sú nesmierne dôležité. Ovplyvňujú sliznicu maternice. Vyvolávajú jej tehotenskú prestavbu tak, aby sa v nej vajíčko dobre uhniezdilo a mohlo zdarne pokračovať vo svojom vývoji a nemohlo byť vypudené.

Už sa udomácňuje

Vajíčko sa v maternici pevne uhniezďuje zhruba 13 dní. Akonáhle sa zhluk buniek (tzv. blastocysta) udomácni vo vašej maternici, jeho časť, ktorá sa vyvinie v placentu, začne produkovať tehotenský hormón HCG (ľudský choriový gonadotropín), ktorý zastaví činnosť vaječníkov, aby už ďalej neprenášali vajíčka. HCG je hormón, ktorý má na svedomí pozitívny výsledok tehotenského testu. Do konca tohto týždňa by ste si mali test urobiť a objaviť dve čiarky! Ak je váš test negatívny a stále sa ešte neobjavila menštruácia, skúste to za pár dní znova.

Malý zázrak

Bábätko je vlastne zatiaľ len zárodkom v mikroskopickej fáze. Napriek tomu sa v embryu začínajú tvoriť prvé orgány a orgánové sústavy. Ako prvá je nervová sústava a nasleduje srdiečko. V túto chvíľu, ak nie ste naozaj veľmi citlivá, alebo tehotenstvo neočakávate, ešte asi netušíte, že ste v inom stave, ale veľmi skoro sa začnú dostavovať prvé príznaky! Počas prvých 13 týždňov, teda v prvom trimestri, na vás tehotenstvo ešte vidieť nebude, napriek tomu to pre vás bude obdobie veľmi náročné. Vo vašom tele prebiehajú už teraz zásadné zmeny.

Medzitým sa okolo vášho "bábätka" začína v dutine zhromažďovať plodová voda, z ktorej sa neskôr vytvorí plodový vak. Táto tekutina bude vaše dieťa v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch chrániť pred vonkajšími vplyvmi. V súčasnosti embryo prijíma kyslík a živiny (a zbavuje sa odpadu) pomocou jednoduchej obehovej sústavy, tvorenej mikroskopickými tunelmi, ktoré spájajú vaše bábätko s cievami maternicovej steny. Placenta nebude do konca budúceho týždňa vyvinutá natoľko, aby prevzala túto úlohu.

isifa-119032942

Chce to zmenu

Ak ste sa doteraz nezamýšľali nad úpravou jedálnička alebo nad nejakými potravinovými doplnkami, je najvyšší čas s tým niečo urobiť. Podľa najnovších prieskumov môžete zdravie svojho dieťaťa ovplyvniť už v takto ranom štádiu, a to až z 80 %. Ide najmä o výživu, ktorú "posielate" dieťatku počas celého tehotenstva. Uvedomte si, že ako matka môžete veľmi zásadným spôsobom ovplyvniť vývoj vášho dieťaťa. Ak si neviete rady, obráťte sa na odborníkov.

ElastiQ kyselina listová