Tehotenstvo krok za krokom: Čo sa deje počas druhého trimestra?

Tehotenstvo krok za krokom: Čo sa deje počas druhého trimestra?>

Kritický prvý trimester máte za sebou. Vaša rodina či známi sa už zrejme tešia s vami, aj v práci vám kolegovia potajomky pripravujú darček pre bábo. Hlavné zmeny ale nastávajú najmä vo vás a na vašom zovňajšku. Poďme sa pozrieť, ktoré sú to a ako sa bábo vo vašom brušku vyvíja.

14. týždeň – čas užívania si

Druhý trimester považuje väčšina žien za pokojnejší, prejdú vás ranné nevoľnosti, opäť vám začne chutiť. Zrazu sa tá „nočná mora“ v podobe prvého trimestra úplne stratí a vám začne byť lepšie ako fyzicky, tak zrejme aj psychicky. Drobec vo vašom vnútri sa vyvíja ako doteraz, dolné končatiny sú dlhšie, na prstíkoch rastú nechtíky. Tiež sa na telíčku objavuje lanugo – drobné ochlpenie, ktoré pred pôrodom zmizne. Očká žmurkajú, pohyby sú plynulé. Proste tak ako vy, aj drobec je v pohode a užíva si svoju podobu. Má niečo okolo 25 gramov a meria asi 9 cm. A ako sa darí mamičke? Zrejme vám je lepšie, začali ste pravidelnejšie papať, čo sa odrazí aj na váhe. Prírastok je okolo 1 kilogramu, čo nie je také zlé, poviete si. Tak ako počas celého tehotenstva, tak aj teraz, by ste mali dbať na zdravú stravu, jedzte veľa ovocia, zeleniny, pite veľa vody, čím prechádzate vzniku hemoroidov.

15. týždeň – bábo začína počuť

Hoci na ultrazvuku sa bábo už hýba a niekedy pani doktorka či pán doktor majú čo robiť, aby ho skontrolovali, vy tieto pochyby ešte necítite. Plod má približne 11 cm, váži okolo 50 gramov. Pokožka dieťaťa je veľmi tenká, začínajú mu rásť vlásky, ktoré ale po pôrode menia štruktúru aj farbu. Čo je novinka? Dieťa začína počuť. Ešte síce nevie priradiť to, čo počuje k podnetu, postupom času začne vnímať tep vášho srdca a hlasy. A ako sa mení vaše telo? Vaša postava sa od 15. týždňa začína meniť, výrazne priberiete, ale to je normálne. Tým, že sa v maternici začne zväčšovať objem plodovej vody, bruško začína rýchlejšie rásť. Začnite preto vyberať tehotenské oblečenie, v najbližších dňoch a týždňoch ho budete potrebovať. 

16. týždeň – obdobie aktivity

Hoci vám sa postupne začne „nechcieť“, bábo vo vašom vnútri vám to vynahradí. Začne kopať, robiť kotrmelce, otáča sa...skoro ako každý z nás, keď je vo vode a môže slobodne robiť hocičo. Chápete snáď, ako to myslíme. Svaly dieťaťa reagujú na podnety z mozgu, imunitný systém tvorí prvé protilátky. Hoci je dieťa aktívne, pohyby veľmi necítite, pretože je obklopený plodovou vodou a tá pohyby tlmí. Nebojte sa, pohybov si ešte užijete. Bábo v tejto chvíli meria 10 -12 cm a váži okolo 80 gramov. 

17. týždeň – užívajte si, nebojte sa!

Keďže dieťa v tomto momente ešte nemá zásoby podkožného tuku, na jeho telíčku vidieť vlásočnice. Tuk sa začne tvoriť až niekedy okolo tohto týždňa, takže drobec bude vždy v teplúčku. Na ultrazvuku niekedy vidieť, ako si dieťa cumle prštek, je to preto, že práve nastal čas, kedy začne objavovať pršteky, hrá sa s nimi, je zvedavé. Proste začne objavovať seba a ten nepatrný svet okolo seba. Oči sú zatvorené, sú na nich ale viditeľné riasy a obočie. Bábo meria približne 13 cm a váži okolo 100 gramov. A čo vy a bruško? Už je neprehliadnuteľné, len čo je pravda. Vrchol maternice siaha k pupku, zvyšuje sa množstvo krvi vo vašom obehu, takže vám je teplejšie. Objaviť sa môžu prvé opuchy, najskôr na členkoch a okolí. Ustať by mal ale problém s častým močením. Dobrá sprava, však? 

18. týždeň – začínate cítiť tie kopance?

Novinkou v tomto týždni je, že bábo už má svoj jedinečný odtlačok prsta. Bábo meria 14 cm a váži 150 gramov. Stále je aktívne, to asi už ak ostane. O chvíľu ale jeho vystrájanie začnete cítiť, takže si to „ticho“ ešte užívajte. Vyvarujte sa hlučnému prostrediu, pretože ostré zvuky mu nerobia dobre. Najväčší rozvoj v tomto týždni zaznamenáva mozog, rastú ale aj pľúca. A čo budúca mamička? Zabrať dostáva najmä chrbát, pretože priberáte a prírastok je niekedy veľký, takže chrbtica má čo robiť. Začínate rozmýšľať, čo budete a nebude robiť, však? Prírastok je však veľmi individuálny. Nezabúdajte jesť pestro a zdravo. Ak pridáte primeranú fyzickú aktivitu, všetko bude v poriadku. Zmeny okrem priberania prebehnú aj na korune vašej hlavy, teda na vlasoch. A tiež na pleti. Tým, že krvný obeh výkonnejší, pleť je zásobená kyslíkom, získava zdravší vzhľad. Ak ste predtým mali problém s mastnou pleťou, zrejme bude teraz pleť suchá. Alebo naopak. Nebojte, počas šestonedelia sa to „vráti" do normálu. 

19. týždeň – chcete vedieť, čo čakáte?

Bábo má v tomto momente približne 15 cm a váži okolo 200 gramov. Podkožný tuk je tenký, k väčším zmenám neprichádza, dieťa už len rastie. Koža ale začala produkovať mazok, ktorý ho chráni pred rozmáčaním vodou. Dieťa je stále aktívne, hýbe ručičkami, mení polohy. Na vyšetrení sa vás doktor opýta starú známu otázku : chcete vedieť, čo to bude? Aj mamička prechádza zmenami, ktoré sú na nej viditeľné. Bruško rastie, v maternici je približne 200ml vody, mliečne žľazy pustili svoju funkciu, takže vaše prsníku môžu byť zdurené a citlivé. Bežte si kúpiť pohodlnejšiu podprsenku, zíde sa.

20. týždeň – ste v pomyselnej polovici

Tak, zatiaľ ste v pomyselnej polovici. Ako sa cítite? Dobre? To sme radi. Dieťa je uprostred vývoja, dieťa váži 255 gramov, meria približne 16 cm. Koža je zložená zo 4 vrstiev, je pevnejšia. Bábo je síce je stále drobné, ale rastie rýchlo. Naťahuje nožičky a ručičky, veď už to cítite, nie? Vrchol maternice je pri pupku, na to, že ste v polovici, vyzeráte a cítite sa dobre. Pleť je čistá, zlepší sa kvalita nechtov, zhustnú vlasy. Takže najlepšie obdobie v živote ženy je to kvôli viacerým veciam, však? Objaviť sa môžu drobné tmavé škvrny – chloazma – sú spôsobené vysokou hladinou estrogénu. Zmiznú, nebojte sa. 

21. týždeň – bábo rýchlo rastie

Dieťa v tomto momente váži okolo 300 gramov a meria krásnych 16 cm. Hlavička postupne začne byť proporčne k telíčku, zlepšuje sa hmat, dieťa sa hrá nie len s prštekmi, ale aj s pupočnou šnúrou. Rastú mu vlásky, nechtíky, ochranné chĺpky. Na jazyku má chuťové poháriky. Vnútorné orgány sa ujímajú svojej funkcie. Vás ako budúcu mamičku potrápia v tomto momente najmä hemoroidy a kŕčové žily, ktoré vznikajú tým, že v panve sa maternica rozťahuje. Na zadku, bokoch či na brušku sa usádza tuk. Zaguľatenie bruška spôsobuje vystupovanie pupku, nebojte sa, po pôrode bude „všetko na svojom mieste“. Na výraznejšie opuchy upozornite svojho lekára, do poradne teraz budete chodiť každé 4 týždne. 

22. týždeň – rozvoj mozgu dieťaťa

Hoci mozog dieťaťa sa začal vyvíjať už skôr, v tomto období sa jeho objem zväčšuje a tvoria sa hlavné štruktúry jeho centra. Mozog ako taký potom rastie do 5 roku dieťaťa. Zafarbuje sa dúhovka, u chlapcov zostupujú semenníky do mieška, tvoria sa primitívne spermie. Meria okolo 20 cm a váži približne 350g. Mamička priberá približne pol kila týždenne, možno stále pociťuje zápchu, nadúvanie a puchnutie členkov. V noci a pri odpočinku sa odporúča ležať na ľavom boku, zmierni sa tlak maternice na dolnú dutú žilu. Predídete tak aj kolapsom alebo slabostiam.

23. týždeň – bruško rastie veľmi rýchlo

Bábo teraz meria približne 22 cm a má okolo 450 gramov. Každým dňom rastie do takej podoby, ako bude vyzerať, keď sa narodí. Pokožka silnie, zafarbuje sa, pod kožou je vrstva tuku. Bábu sa zlepšil sluch, rozlišuje zvuky z okolia. V črevách sa hromadí smolka – prvá stolica. Bruško mamičke rastie pomerne rýchlo, zvyšuje sa tlak na tráviaci trakt, občas máte kyselinu, preto jedzte menej a pravidelne. Relaxujte, do pôrodu ostáva síce dosť času, ale to ubehne! 

24. týždeň – čas na testy na cukrovku

Tento týždeň radíme medzi medzníky, pretože nastáva obdobie „hranice viability plodu“. To značí, že ak by sa dieťa narodilo predčasne, je schopné prežiť mimo maternice. V skutočnosti je to však iba 1:4 alebo 1:5. Dieťa v tomto období 21 cm a váži cca 600 gramov. Pľúca nie sú ešte úplne dozreté, formujú sa ale dýchacie cesty, vývoj tváre sú dokončené, oči sú stále zatvorené, no pomaly sa otvoria. Mozog je stále vo vývoji. Ako sa cítite vy? Budúca mamička by mala priberať postupne, no ak sa dá, oddychujte čo najviac. Bolesti v pod brušku a v krížoch sú bežné, prichádza ku kačacej chôdzi. Snažte sa o správne držanie tela. Spolu s bruškom sa začnú zväčšovať aj prsia. U lekára podstúpite test na tehotenskú cukrovku. 

25.týždeň – tvoria sa zárodky zúbkov

Dieťa má v tomto období približne 700 gramov a meria 22 cm. Hlboko v ďasnách sa mu tvoria zárodky zúbkov, nervy okolo pusinky sú citlivejšie. Pupočná šnúra je pevná a pružná, rôsolovitá hmota bráni jeho zamotaniu. Budúca mamička začína pociťovať mierne obmedzenie pohybu kvôli brušku, nutkanie chodiť častejšie na toaletu však neprestáva. Močenie môže byť bolestivé, čo nie je dobre – preto radšej vyhľadajte lekára. Budete sa zadýchavať, preto robte všetko opatrne. Veľa pite a odpočívajte. 

26. týždeň – takmer kilové dieťa

Drobec, ktorý vo vás rastie, má približne 900 gramov a meria 23 cm. Pohyby sú intenzívnejšie, dieťa si cumle nie len prsty na rukách ale aj na nohe. Pokiaľ počúvate hudbu, dieťa sa vie v rytme muziky hýbať. Pľúca stále dozrievajú. Pomaly končí aj vývoj pohlavných orgánov. Budúca mamička začne mať „vrásky“ so striami, drobnými jazvami, ktoré sa objavujú najčastejšie na bruchu a prsiach. Používajte preto oleje a krémy, aby ste im zabránili alebo aby ste ich ošetrovali. Trápiť vás môže stále pálenie záhy spolu s pomalším vyprázdňovaním.