Sprievodca tehotenstvom - 8. týždeň

Sprievodca tehotenstvom - 8. týždeň>
Aj keď na vás nie je tehotenstvo nijako zvlášť viditeľné, vo vašej maternici sa dejú veľké veci. Vaše dieťatko má už vytvorené základy všetkých životne dôležitých orgánov a je dlhé 14 až 20 milimetrov. Ak ste to doteraz neurobili, je najvyšší čas zájsť do prenatálnej poradne na vyšetrenie. Váhový prírastok by ešte nemal byť výrazný. Väčšinou sa udáva maximálne 1 až 1,5 kilogramu. V prípade častého zvracania však môže dôjsť aj k miernemu poklesu hmotnosti. Prípadný prírastok je daný z väčšej časti hlavne tým, že sa začína zväčšovať maternica (z pôvodnej hmotnosti 50 gramov pred tehotenstvom na 900 až 1 200 gramov na konci tehotenstva.) Teraz je mäkšia a citlivejšia.

Nevoľnosti by vás nemali obmedzovať

Okrem nevoľností sa môžu objaviť poruchy spánku. Tým pádom môžete byť aj viac unavená. Zároveň sa občas dostavujú problémy spojené s trávením - slinenie či pálenie záhy. Nevoľnosti bývajú mierne, obvykle po jedle, a nemali by vás nijako výrazne obmedzovať. Ako sme už naznačili v úvode, môže vďaka ním dôjsť dokonca k miernemu poklesu hmotnosti. Najťažšou formou je časté zvracanie niekoľkokrát denne. Vzhľadom na to, že takéto zvracanie nie je viazané na jedlo, vychádzajú z budúcej mamičky len žalúdočné šťavy. Ak vás trápi časté zvracanie, dbajte na dostatočný prísun tekutín, aby nedošlo k dehydratácii.

Ako sa brániť nevoľnostiam?

Mierne stupne tehotenského zvracania nie je potrebné liečiť, väčšinou koncom 4. mesiaca samé odznejú. Leros-Baby-Čaj-pre-tehotneOdborníci odporúčajú predtým, než vstanete z postele, zjesť čosi malé, napr. kúsok banánu, piškóty alebo sladený čaj. Ak vás trápia celodenné nevoľnosti, potom jedzte v malých dávkach a vyhýbajte sa tučným či koreneným jedlám. Medzi budúcimi mamičkami sú tiež veľmi obľúbené bylinné čaje proti nevoľnostiam, najčastejšie harmančekový, zázvorový a mätový čaj. V lekárni nájdete tiež zázvorovú lízanku pre tehotné. Ak ide o častejšie zvracanie, určite túto skutočnosť nahláste svojmu lekárovi. Môže vám predpísať lieky proti zvracaniu a nevoľnosti. U najťažších foriem treba budúcu mamičku hospitalizovať, dopĺňať tekutiny a sledovať jej stav.

Návštevy lekára

Ak ste ešte stále neboli u lekára, je práve teraz naozaj najvyšší čas objednať sa na gynekologické vyšetrenie. Súčasťou je meranie krvného tlaku, telesnej hmotnosti a vyšetrenie moču, čo by sa malo opakovať pri každej ďalšej návšteve. V tomto týždni je plod v maternici na ultrazvuku dobre viditeľný, rovnako tak jeho srdcová činnosť. Ak ste už u lekára boli, medzi 8. až 10. týždňom pravdepodobne absolvujete ďalšie vyšetrenie a bude vám vystavený tehotenský preukaz. V priebehu prvého trimestra, najneskôr do 16. týždňa, vám bude ešte odobratá krv na vykonanie tzv. vstupného laboratórneho vyšetrenia. V niektorých prípadoch sa tieto odbery vykonávajú súčasne s odberom krvi na tzv. prvotrimestrálnom skríningovom vyšetrení okolo 10. týždňa. Až do 24. týždňa budete do poradne chodiť zhruba v rozmedzí štyroch týždňov, záleží však na dohode s vaším lekárom a na priebehu tehotenstva.

Čo sa deje s vaším bábätkom?

Hlavička dieťaťa je v porovnaní so zvyškom telíčka výrazne väčšia a je ohnutá dopredu. Pomaly sa začínajú vyvíjať očné viečka. Zrejmý je tiež jazyk, nozdry aj špička nosa. Vývoj tváre patrí medzi tie paradoxne najkomplikovanejšie. Oči sú stále po stranách hlavy a sú veľmi výrazné a tmavé. Teraz je založený aj základ vonkajšieho zvukovodu. Začínajú vznikať pľúca a žalúdok. Plod má v túto chvíľu vytvorené základy všetkých orgánov. Jeho srdcový tep sa ustaľuje a zvyšuje sa vypudzovacia kapacita srdiečka. Pod kožou je viditeľná sieť krvných ciev. Tento týždeň je absolútne kľúčový pre vývoj zrakového, sluchového i statického ústrojenstva. Tie sú zodpovedné za udržiavanie rovnováhy a sluchu. Výživu vášho maličkého drobčeka zaisťuje tzv. úponový sval, ktorý sa vytvoril v mieste uhniezdenia vajíčka. Nápadné zmeny sa odohrávajú na končatinách, najmä na horných. Na ich hornej valcovej časti sa objavujú lakťové ohnutia, takže je už zreteľné, kde je rameno a kde predlaktie. Plodu sa vytvárajú základy pre päť prstíkov. Na nožičkách je vďaka kolennému ohnutiu viditeľné stehno a predkolenie. Dĺžka bábätka je zhruba 2 cm a začína sa pomaly hýbať. Tieto pohyby ale budúca mamička ešte nemôže cítiť.