Sprievodca tehotenstvom - 7. týždeň

Sprievodca tehotenstvom - 7. týždeň>
Teraz už na sebe môžete pozorovať prvé malé zmeny. Telo si začína zvykať, že v sebe nosíte nový život. Vaša hmotnosť môže ísť o trochu nahor, asi o 0,5 až 1 kg, pokiaľ teda netrpíte zvracaním či nevoľnosťami. Ak vás v tomto týždni čaká potvrdenie tehotenstva ultrazvukom, uvidíte embryo, ktoré je až 8 milimetrov dlhé! Pomaly sa vám tiež začínajú zväčšovať prsníky. Môžu byť napäté, presiaknuté a modrastá kresba podkožných žiliek začína byť oveľa viditeľnejšia. Odporúčame prsia začať premazávať špeciálnym krémom proti striám alebo aspoň telovým mliekom či olejčekom. Ušetríte si tak neskoršie starosti s nevzhľadnými jazvičkami.

Vaše telo prechádza množstvom zmien

V tomto týždni sa začínajú prejavovať jedny z najčastejších tehotenských ťažkostí - žalúdočné nevoľnosti a zvracanie. Objavujú sa väčšinou koncom 1. mesiaca a obvykle zmiznú v 4. mesiaci. Nie sú však pravidlom. Niektoré budúce mamičky sa s nimi nemusia stretnúť vôbec, rovnako ako s inými problémami, napr. tehotenskými chuťami, pocitmi na odpadnutie, zvýšenou únavou, podráždenosťou, častým nutkaním na močenie a podobne. Tehotenstvo je však veľmi individuálne a malo by sa tak k nemu aj pristupovať. To, čo trápi vašu kamarátku, nemusí nutne trápiť aj vás. Treba ale mať na pamäti, že všetky prejavy, ktoré sa dostavia, sú reakciou na hormonálne zmeny, ktorými váš organizmus prechádza. Maternica je teraz zväčšená len minimálne a vaša srdcová frekvencia a metabolizmus sa zrýchlil približne o 25 %.

Tehotenstvo je potvrdené

Pokiaľ nebolo vaše tehotenstvo doteraz potvrdené, tak teraz je už celkom iste. Na ultrazvuku je viditeľné "búšiace srdiečko" vášho budúceho bábätka. Už ste si vypočuli z úst lekára onú ​​úžasnú vetu: "Gratulujem, budete mať bábätko!". V niektorých prípadoch však dochádza k tomu, že aj napriek tomu, že sa menštruácia nedostavila a tehotenský test je pozitívny, nie je v maternici na UTZ emryo vidieť. V takom prípade je potrebné vziať do úvahy možnosť mimomaternicového tehotenstva. Takáto situácia si žiada ďalšie dôkladné vyšetrenie u lekára. sprievodca-tehotenstvom

Vášmu bábätku sa vytvára tvár

Embryo je teraz dlhé 4 až 8 milimetrov a váži približne 0,8 gramov. Na hlavičke sú viditeľné výstupky pre oči a základ pre ústa a noštek. Samotný tvar telíčka zárodku sa zatiaľ nijako zásadne nemení, len hlavička sa stáva čím ďalej zreteľnejšia. Tmavé škvrny po stranách sú základy pre oči, ktoré sú zatiaľ uložené ďaleko od seba. Pri pohľade spredu nie sú viditeľné. Viditeľné sú tiež priehlbiny ako budúce nozdry, jazyk a pery. Tvorí sa základ dolnej i hornej čeľuste. V 7. týždni takmer zmizne chvostík a vznikajú základy nôh. Základy pre ruky sa začali vyvíjať už v 5. týždni a teraz sa vyvíjajú ďalej. Rastú najmä do dĺžky. Pôvodne jednoduché "plutvičky" nadobúdajú podobu malého "pádla". Horná časť sa formuje do palčeka a dolná - širšia, kratšia a plochá časť - je oddelená zúžením, ktoré predstavuje budúce zápästia. Tlkot srdiečka je zhruba 150 úderov za minútu, čo je asi dvakrát rýchlejšie ako tlkot dospelého srdca. Vývoj dôležitých orgánov samozrejme pokračuje aj naďalej. Je neuveriteľné, že napríklad taká pečeň, obličky, črevá a vnútorné pohlavné orgány sú takmer pred dokončením! Najrýchlejšie teraz rastie najmä hlavička, tvorí takmer polovicu dĺžky celého telíčka. Je to spôsobené hlavne rýchlym vývojom mozgu. Na prednej strane zárodku vzniká pupočný povrazec, v ktorom sa nachádzajú životne dôležité pupočné cievy. Pupočná žila vedie okysličenú a živinami obohatenú krv z vášho tela do zárodku. Pamätajte, že vaše bábätko je teraz veľmi zraniteľné. Vyvíjajú sa mu totiž všetky dôležité orgány. Snažte sa preto vyvarovať akýchkoľvek rizík, ktoré by mohli tento vývoj narušiť, vrátane dlhodobého stresu.