Sprievodca tehotenstvom – 6. týždeň

Sprievodca tehotenstvom – 6. týždeň>
Teraz nastáva tá najlepšia fáza preto, že si svoje tehotenstvo začínate užívať so všetkým, čo k nemu patrí. Ale pozor, nebudú to vždy iba radostné myšlienky. Ako budúcu matku vás môžu prepadnúť obavy, ale nenechajte sa nimi ovplyvňovať. Užívajte si, že pod srdcom nosíte nový život. Možno sa v túto chvíľu zdá ako nemožné, pretože každá bunka vo vašom tele kričí a máte pocit, že na vás každý musíte okamžite spoznať, že čakáte dieťa. Niektoré ženy ale v 6. týždni ešte ani netuší, že sú tehotné. A práve v tom tkvie záludnosť tohto obdobia, pretože behom prvých týždňov sa zakladajú všetky životne dôležité orgány dieťaťa. Je preto nesmierne dôležité, aby žena dodržiavala zásady zdravej výživy a zaistila telu dostatočný prísun vitamínov.

Prejavy na tele sú minimálne

Rovnako jako v prechádzajúcom týždni môžete pocitovať napätie v prsníkoch a v podbrušku. V dôsledku hormonálnych zmien môžete byť přecitlivělá, občas môžete mať pocit na omdletie. Ani zvýšená únava alebo zvláštna akoby kovová chuť v ústach nie je ničím výnimočná. Zmeny na váhe by ste zaznamenať ešte nemala, a a káno, iba minimálne. V tomto období už môžete začať pocitovať nevoľnosť, zvracanie alebo nadmerne slinenie. Môžu vám začať prekážať výrazné pachy a chute. Niektoré ženy nevoľnosťami netrpia vôbec, iné iba prechodne. Môže sa vám ale stať, že budú trvať do konca 4.mesiaca. Vaša maternica sa pomaly zväčšuje a na hmať je mäkšia.

Keď vajíčko zanikne

Nie je to nič príjemné, alebo bohužiaľ k tomuto obdobiu to patrí. Počas 6 týždňa totiž dochádza k potratom. V prípade poruchy vývoja či poruchy uhniezdenia oplodnené vajíčko zaniká. Takto zaniknuté vajíčko je v termíne očakávané alebo zmeškanej menštruácie odplavené spolu s menštruačnou krvou. Žena niekedy ani nemusí zistiť, že bola tehotná. Pokiaľ však začne špiniť, nie je to dôvod na paniku. Môže ísť o krvácanie pri hniezdení vajíčka. V každom prípade navštívte svojho lekára a ten rozhodne o ďalšom postupe.

Čo vás čaká u lekára?

Zhruba v šiestom týždni absolvujete svoje prvé vyšetrenie v prenatálnej poradni. Lekár s vami preberie problémy, ktoré pociťujete, zmeny a doplní anamnézu. Prejdete si vonkajším vyšetrením s určením váhy, zmeraním krvného tlaku, chemickou analýzou moču a vaginálnym vyšetrením so stanovením cervis skóre (CS) a hodnotením rastu maternice. Pri samotnom vyšetrení bude patrná vysoká maternicová sliznica a dutinka gestačného vaku. Jako prve sa zobrazuje tzv. žltkový vačok. Od konca 6. týždňa sa darí tesne pri tomto vačku zobraziť embryonálny pól, ku koncu 6. týždňa ide vidieť i pulzujúce primitívne srdiečko.

Ako sa vyvíja vaše dieťa?

Embryo sa v týchto týždňoch vyvíja nepredstaviteľnou rýchlosťou. Dochádza k zásadnému založeniu všetkých vnútorných orgánov. K změnám dochádza ale i na vonkajšom vzhľade embrya. Vyzerá ako malý žubrienka, ale má mozog a primitívne srdiečko, ktoré je veľké ako zrnko maku. Od temena po zadoček má od 2 do 4 milimetrov. Svalovina srdiečka sa začína deliť na komory a predsiene. Toto neuveriteľne malé srdiečko už bije, má svoj vlastný krvný obeh, v ktorom začína prúdiť krv. Vznikajú základy budúcich končatín. Ako prvé sa vyvíjajú ruky. Uzatvára sa neurálna trubica, z prednej časti sa vyvíja mozog, zo zadnej miecha. Pomalu sa tvaruje hlavička, stále je embryo zakončené akýmsi chvostíkom. Zárodok ovplyvňuje plodová voda.