Sprievodca tehotenstvom - 5. týždeň

Sprievodca tehotenstvom - 5. týždeň>
Teraz už viete iste, že sa niečo deje. Menštruácia sa nedostavila a pravdepodobne ste si už urobili tehotenský test a na ňom ste zbadali tie dve magické čiarky. Či už ste svoje tehotenstvo plánovali alebo nie, teraz vás najskôr zaplavila obrovská vlna emócií. Nie ste si úplne istá, či to, čo cítite je radosť, úľava, strach alebo neistota. Každopádne si to zrejme užívate. Gratulujeme, ste tehotná a pravdepodobne to chcete vykričať celému svetu. Ešte ale počkajte. Najprv sa s novou situáciou vyrovnajte a potom informujte ostatných. Ak vo vás teraz bojujú obavy s radosťou, nebojte sa. Všetko iste dobre dopadne. Dodržiavajte zdravý životný štýl, zaraďte do svojej stravy doplnky a vitamíny pre tehotné, počúvajte svoje telo a hlavne svojho lekára. Snažte si toto jedinečné obdobie maximálne užiť.

Precitlivenosť je normálna

Každá žena je iná. Nejde preto s istotou povedať, že všetky pociťujú to isté. Niektoré ženy môžu byť k zmenám, ktoré v nich teraz prebiehajú, naozaj veľa vnímavé. Skrátka cítia, že sú v inom stave. Iné ženy by si naopka, keby si neurobili test, ani nevšimli, že sú tehotné. Pociťovať môžete zvýšené napätie v prsníkoch a podbrušku. Ide o podobné príznaky ako u blížiacej sa menštruácie. V dôsledku hormonálnych zmien môžete byť až nezvyčajne precitlivelá. Občas môžete mať pocit na odpadnutie, najmä v dopravných prostriedkoch, obchodných centrách alebo prekúrených či nevetraných miestnostiach. Ani zvýšená únava alebo akoby kovová chuť v ústach nie sú ničím výnimočným. Nevoľnosti ani zvracanie by sa zatiaľ dostavovať nemali.

Potvrdenie tehotenstva

Doma ste si najskôr urobili klasický tehotenský test, ktorý sa bežne predáva v lekárni či drogérii. Na drvivú väčšinu z nich sa môžete zvyčajne spoľahnúť a prípadné tehotenstvo sú schopné odhaliť už niekoľko dní po vynechaní menštruácie. Známkou tehotenstva sú dva prúžky na teste. V každom prípade by ste sa mali objednať k lekárovi, ktorý tehotenstvo potvrdí pomocou krvných testov. Pozitívny výsledok býva od zhruba 9. dňa po oplodnení. Z krvi lekár zisťuje hladinu tehotenského hormónu v krvi (ľudského choriogonadotropínu hCG). Jeho hladina v prvých týždňoch tehotenstva stúpa každý deň na dvojnásobnú hodnotu. Navyše, od 5. týždňa tehotenstva je možné graviditu overiť aj pomocou ultrazvukového vyšetrenia, ktoré preukáže prítomnosť zárodku v maternici. Srdečnú akciu plodu je možné preukázať na UTZ až o jeden až dva týždne neskôr.

Ako sa vyvíja vaše bábätko?

Teraz sa začínajú diať vo vašom tele veci! V tomto týždni pokračuje embryo v maternici v naozaj rýchlom raste. Na konci 5. týždňa meria približne 2 mm a je teda veľké zhruba ako sezamové semienko. Jeho váha je približne jeden gram. Embryo má podlhovastý tvar s širšou hlavovou časťou a chvostíkom. V tomto týždni sa zároveň začína vyvíjať tzv. neurálna trubica, z ktorej sa neskôr vytvorí mozog, miecha, nervy a chrbtica. Formuje sa tiež jednoduché srdiečko v tvare písmena "S" a obehový systém. Na konci tohto týždňa začína srdiečko pulzovať a malým embryom začína prúdiť krv. Embryo je vzpriamené, na hornom konci dominuje tučný, doteraz neuzavretý základ mozgu. Pod ním sú v podobe jamky založené malé primitívne ústa, pod ktorými je srdce.