Sprievodca tehotenstvom - 4. týždeň

Sprievodca tehotenstvom - 4. týždeň>
Koncom tohto týždňa zvyčajne žena očakáva (alebo neočakáva) menštruáciu. Či došlo k otehotneniu alebo nie, zatiaľ nevie. Môže však mať výkyvy nálad, trpieť bolesťou hlavy alebo chrbta, cítiť sa nafúknuto a prsia sa jej mohli trochu zväčšiť. Hoci vy zatiaľ nemusíte vôbec nič tušiť, sliznica maternice počas štyroch týždňov už prešla vplyvom hormónov určitými zmenami. Je vyššia a úplne pripravená prijať oplodnené vajíčko a zaistiť mu dostatočnú výživu. Všetko ide veľmi rýchlo, budúci týždeň už môže biť embryu srdiečko!

Prvé príznaky tehotenstva

Ak bolo vajíčko oplodnené a počas posledných niekoľkých dní doputovalo do maternice, došlo za priaznivých podmienok k jeho uhniezdeniu v sliznici maternice. V takom prípade si môžete všimnúť prvý príznak tehotenstva - nedostaví sa menštruačné krvácanie. V tejto chvíli je v krvi už prítomný aj tzv. "tehotenský hormón" - HCG. Jeho hladina je však zatiaľ veľmi nízka. Vaše telo teda prechádza zásadnými hormonálnymi zmenami. Väčšina tehotenských testov je schopná takto skoré tehotenstva odhaliť. V tejto chvíli je aj váš gynekológ schopný tehotenstvo potvrdiť alebo vyvrátiť, a to krvným testom alebo ultrazvukovým vaginálnym vyšetrením. Neľakajte sa! Keď dochádza k uhniezďovaniu vajíčka v sliznici maternice, môžete si všimnúť slabé krvácanie. Ničoho sa ale nemusíte báť, môže sa to stať. Spôsobuje to narušenie drobných cievok v sliznici. Niekedy si môžete toto krvácanie pomýliť so slabou oneskorenou menštruáciou. Kosmetika v těhotenství (1)

Ako sa vyvíja vaše bábätko?

Vaše dieťatko je staré sotva dva týždne. Od temena po zadoček meria len 0,36 - 1 mm. Od prvého okamihu, kedy dôjde k uhniezdeniu, začína vajíčko čerpať výživu z maternicovej sliznice a z vášho krvného obehu. Na vás síce nie je zatiaľ nič príliš vidieť, ale vo vnútri blastocysty prebiehajú obrovské zmeny. Vyvíja sa placenta, pupočník a ochranné blany. Zároveň sa vyvíja aj samotné bábätko. Začínajú sa "tvarovať" prvé orgány a od konca tohto týždňa sa ten zhluk buniek, z ktorého za pár mesiacov bude krásne ružové bábätko, nazýva embryom. Na konci 4. týždňa tehotenstva meria embryo približne 1 milimeter a váži menej ako jeden gram.

Nemala by ste podceniť

Prvý trimester je z pohľadu správneho vývoja dieťaťa tým najdôležitejším. Dochádza k veľmi rýchlemu rastu a vývoju. Bábätko je v tomto období najviac ohrozené prípadnými negatívnymi vonkajšími vplyvmi, teda liekmi, žiarením, vysokými teplotami a pod. Mali by ste sa vyhýbať kofeínu, alkoholu, drogám a nikotínu. Stravujte sa zdravo a pestro a nebojte sa pokračovať v pravidelnom pohybe. Ak užívate pravidelne lieky, určite konzultujte svoj stav s lekárom.