Sprievodca tehotenstvom: 34.týždeň

Sprievodca tehotenstvom: 34.týždeň>
Dieťa si stále viac uvedomuje svoje okolie a reaguje naň. Hýbe sa síce menej, ale jeho pohyby sú silnejšie a koordinovanejšie. Sú silné a jasne viditeľne aj cez brucho.

Vývoj vášho dieťaťa

Tento týždeň je dôležitý medzník vo vývoji plodu, došlo k úplnému vytvoreniu surfaktantu a tým k dozretiu pľucneho tkaniva. Imunitný systém je už schopný bojovať proti niektorým infekciám. V črevách sa hromadí smolka – mekonium. Kosti sú síce už vyvinuté, ale stále sú mäkké. Vaše dieťatko na ich spevnení bude v najbližších dňoch intenzívne pracovať a k tomu bude potrebovať vápnik. Dieťa teraz meria asi 32 cm a váži skoro 2,2 kg. Lebka je vytvorená tenkými kostnatými šupinami, ktoré medzi sebou vynechávajú dosť široké medzery. Tieto miesta prekladajú väzivové blany, ktoré k sebe susedné kosti pútajú. Miesta, kde sú väzivoé blany rozsiahlejšie, sa nazývajú fontanely. Je ich celkom 6. Tam, kde sú susedné kosti blízke, vznikajú švy. Tie slúžia k tomu, aby sa pri prechode úzkymi pôrodnymi cestami mohli kosti lebky posunúť a čiastočne sa prekryť. K úplnému zrastu švov príde ak počas dospievania, lebo musí umožniť rastu mozgu.

Čo sa deje s mamičkou?

Môžete si všimnúť, že sú vám tesné prstienky alebo máte opuchnuté nohy, ruky, čo spôsobuje zadržiavanie vody. Niekedy na tieto bolesti pomáhajú vitamíny skupiny B. Placenta je v 34. týždni maximálne zrelá, od teraz bude už len starnúť. Až do tohto týždňa sa zvyšoval objem krvi vo vašom tele, stúpol až o 50%. Teraz už bude do konca tehotenstva rovnaky. Placenta je pre plod najdôležitejším orgánom. Dodáva dieťatku kyslík a živiny, chráni ho pred infekciami, odvádza z tela plodu odpadové látky. Komplikácie nastávajú, keď je placenta uložená v dolnej časti alebo sa predčasne odlupuje. Sex v tehotenstve : áno či nie? Ak je žena zdravá a tehotenstvo postupuje normálne a bez komplikácií, nemusí mať tehotná žena zo sexu obavy. Ani prípadné maternicové sťahy pri orgazme u zdravej ženy nevyvolajú predčasný pôrod a nezamedzujú prísunu kyslíka k dieťaťu. Komplikované alebo rizikové tehotenstvo však môže sex niekedy vylučovať.

Tip pre mamu

Trpíte opuchmi nôh? Vyskúšajte aromaterapiu, pokiaľ nemáte rizikové tehotenstvo. Do hŕstky základného oleja (slnečnicový, mandlový, kokosový) kvapnete 1-2 kvapky éterického oleja, vhodný na opuchy je olej zo smrekového ihličia, borovicového ihličia alebo jalovca.