Sprievodca tehotenstvom: 33. týždeň

Sprievodca tehotenstvom: 33. týždeň>
Vstupujete do predposledného lunárneho mesiaca tehotenstva. Stále sa zväčšujúce sa bruško vám spôsobuje problémy. Dieťa reaguje na vašu aktivitu.

Vývoj vášho dieťaťa

Medzi 33 a 36. týždňa tehotenstva orgány dieťaťa dozrievajú a sú už z väčšej časti pripravené na samotný život. Rýchle zväčšovanie mozgu rozšíri hlavičku počas tohto týždňa o 9mm. Dieťa už nemá taký priestor pre akrobaciu, preto jeho pohyby cítite skôr ako pretáčanie ako kopanie. Možno vysledujete, že sa dieťa hýbe v závislosti na vašej aktivite, jedle, relaxácii alebo pri konkrétnych zvukoch. Dieťa meria od temena k zadku 30cm a váži 2 kg. Pokiaľ je vaše dieťa stále hlavičkou hore, je možnosť, že sa samé otočí. Poloha je daná vzťahom osy plodu k osi maternice. Najčastejšia poloha je pozdĺžna (99,5%).Pri tejto polohe býva nad panvovým vchodom hlavička (potom ide o polohu pozdĺžnu(asi v 96%), alebo panvový koniec plodu (asi 4%) – poloha pozdĺžna panvovým koncom. Výnimočne sa stáva, že dieťa leží v maternici priečne alebo šikmo (poloha priečna alebo šikmá).

Poloha plodu panvovým koncom

Väčšina bábätiek je ku koncu tehotenstva uložená hlavičkou dolu. Asi 4% však zostanú v polohe s hlavičkou hore až do pôrodu. Nalieha na maternicové hrdlo panvovým koncom. V prípade pôrodu sa aj táto časť najskôr rodí. Podľa rôzneho postavenia nožičiek môže mať i táto poloha niekoľko typov (na panvový vchod naliehajú nožičky, zadoček, nožičky i zadoček, výnimočne kolienka). Ak pretrváva poloha plodu koncom panvovým aj v 36. týždni, môže lekár pokus o vonkajší obrat plodu na polohu pozdĺž hlavičkou. Obrátenie sa robí pomocou hmatov cez brucho, nebýva bolestivý a jeho úspešnosť je okolo 50%. Metóda so sebou nesie nízke riziká. Ich výhodou je, že pri úspešnom otočení môžete rodiť prirodzene. Ak dieťa ostane v polohe pozdĺž koncom k panve, je vyššia pravdepodobnosť, že budete rodiť cisárskym rezom. Pôrody plodov panvovým koncom bývajú radené medzi pôrody rizikové. Častejšie, najmä u prvorodičiek sa cisársky rez vyberá ako koniec ukončenia tehotenstva, v prípade priaznivých podmienok môžete rodiť aj prirodzene. V každom prípade je vhodné sa o vašom pôrode poradiť v pôrodnici, v ktorej sa chystáte rodiť.

Čo sa deje s vami?

Veľkosť maternice rastie, preto môže tlačiť na žalúdok a miesta pod rebrami. Môžu sa zhoršiť opuchy nôh. Poloha na chrbte pre vás prestáva byť príjemná. Zväčšuje sa bruško, spôsobuje časté močenie a zadýchavanie. V ďalšom mesiaci priberiete asi 1,5 kg. Prečo s dieťaťom komunikovať ešte pred narodením? Prenatálna komunikácia vývoj dieťaťa neurýchli, ale kladný vplyv určite má. Počas dňa si nájdite čas na svoje dieťa. Odpočívajte a pozorujte jeho pohyby. Nezabúdajte do svojho jedálnička zaradiť vápnik – mlieko, jogurty, dieťa ho potrebuje na spevnenie kostí.